Kennisbank

AML - CDD - KYC Artificial Intelligence Basel Brexit ERM GDPR Governance - Behavioral Risk - Soft Controls Insurance MiFID Security 


DNB roept instellingen op in actie te komen voor DORA

21 augustus 2024
Kennisbank

17 januari 2025 nadert met rasse schreden. Vanaf deze datum wordt de Digital Operational Resilience Act (DORA) van kracht. DORA is een Europese verordening met als doel dat financiële organisaties hun IT-risico’s beter gaan beheersen en daarmee weerbaarder worden tegen cyberdreigingen. Nederlandse financiële instellingen hebben nog enkele maanden om te voldoen aan de vereisten van deze regelgeving. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft onlangs een uitvraag gedaan om te peilen hoe ver instellingen zijn met de implementatie van DORA. De resultaten wijzen erop dat er nog flink wat werk verzet moet worden om tijdig aan de nieuwe eisen te voldoen.

Lees meer…

In memoriam: Michel Klompmaker

19 augustus 2024
Kennisbank

Eind vorige week bereikte ons het droevige nieuws dat Michel Klompmaker is overleden aan de gevolgen van de slopende ziekte ALS. Michel was de oprichter en de grote drijvende kracht achter het Risk & Compliance Platform Europe. De afgelopen tien jaar heeft hij het platform ontwikkeld tot een website waar tienduizenden professionals uit binnen- en buitenland hun vakinformatie vonden.

Lees meer…

Erftemeijer: gebrek aan effectiviteit bij uitvoering van de Wwft kost onnodig veel

14 augustus 2024
Kennisbank

De eerste keynote van het afgelopen Risk & Compliance Jaarcongres was Helène Erftemeijer van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Bij deze organisatie is zij sinds 2022 werkzaam als Sector Coördinator AML/CFT. Daarvoor was ze werkzaam bij twee van de drie Nederlandse grootbanken, te weten ABN Amro Bank en ING. In het interview met Cosmo Schuurmans gaat ze in het kort in op het standpunt van de NVB ten opzichte van de Wwft, het onderwerp dat centraal stond op 13 juni in Baarn.

 

Birgit Snijder-Kuipers: alleen wereldwijde aanpak is op termijn effectief

12 augustus 2024
Kennisbank

Als Professor Corporate Compliance and Anti-Money Laundering is Birgit Snijder-Kuipers verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast is ze al meer dan 25 jaren verbonden aan De Brauw Blackstone Westbroek. Zij nam het tijdens het Professorendebat 2024 over de Wwft op donderdagavond 13 juni jongstleden in Baarn op tegen haar collega Tom Loonen van de Vrije Universiteit. In het korte interview met Cosmo Schuurmans gaat ze nader in op de internationale wet- en regelgeving en zij is daar duidelijk in. Gezien het huidige bedrijfsklimaat is alleen een wereldwijde min of meer uniforme aanpak effectief, aldus Birgit Snijder-Kuipers, iets wat haar opponent niet zag zitten.

Meer middelen voor de prioriteiten van Europa in EU begroting 2025

28 juni 2024
Kennisbank

De Commissie heeft op 19 juni jongstleden de jaarlijkse EU-begroting van 199,7 miljard euro voor 2025 voorgesteld. De begroting zal worden aangevuld met naar schatting 72 miljard euro aan betalingen in het kader van NextGenerationEU. Met deze aanzienlijke financiële middelen kan de EU haar politieke prioriteiten verwezenlijken en worden tegelijkertijd de wijzigingen geïntegreerd die zijn overeengekomen in de tussentijdse herziening van het meerjarig financieel kader (MFK) in februari 2024. In de ontwerpbegroting 2025 worden middelen toegewezen waar zij het grootste verschil kunnen maken, in samenwerking en in overeenstemming met de behoeften van de EU-lidstaten en onze partners in de hele wereld om Europa veerkrachtiger en toekomstbestendiger te maken ten voordele van de EU-burgers en -bedrijven. Hiertoe wordt de groene en de digitale transitie bevorderd en wordt gezorgd voor werkgelegenheidscreatie en wordt tegelijkertijd de strategische autonomie en de mondiale rol van Europa versterkt. De begroting maakt het mogelijk belangrijke kritieke technologieën te ondersteunen via het platform voor strategische technologieën voor Europa (STEP).
Lees meer…

Supercalifragilisticexpialidocious

26 juni 2024
Kennisbank

De gebroeders Sherman[*1] voorzagen talloze animatiefilms van onweerstaanbare muziek en schreven zo ook de soundtrack voor de babyboomgeneratie. De klanken die de Disney-helden begeleidden bij hun belevenissen ­– van ‘Jungle book’, ‘Winnie the Pooh’, ‘Chitty Chitty Bang Bang’ tot ‘The Aristocats’ en ‘Mary Poppins’ – waren ook de metgezel van babyboomers op hún avontuur. Dat bestond erin de diepe recessie en het economische wanbeleid van de jaren 70 te overstijgen, voortgedreven door hun ongebreidelde consumptiedrang – een gevolg van hun enthousiasme en onwrikbaar optimisme. De daaropvolgende decennia kenden een ongeziene economische vooruitgang, met een substantiële toename van de productiviteit, verrassende technologische innovaties en een kwaliteitssprong in de gezondheidszorg. Een zeldzame combinatie, die toeliet om de grootste welvaartscreatie ooit te realiseren, ondanks de beurscrash van 1987, de scherpe recessie in 1991-1993, het infarct van de technologie-aandelen in 2001, de bolwassing van de grootbanken in 2008, de existentiële crisis van de eurozone in 2011, de pandemie in 2020, het militaire conflict in 2022 en de daaropvolgende inflatie-opstoot en renteverhogingen. De immer blijmoedige babyboomers wisten de éne na de andere crisis van zich af te schudden. Lees meer…

Diepgaand staatssteunonderzoek naar Vlaamse steun aan verenigingen voor landschapsbeheer

25 juni 2024
Kennisbank

De Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek geopend om na te gaan of de overheidssteun die tussen 2003 en 2018 aan Vlaamse verenigingen voor landschapsbeheer is verleend, in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. De beoordeling van de Commissie begon op basis van een klacht, waarin werd gesteld dat het Vlaams Gewest en zijn gemeenten onrechtmatige staatssteun hebben verleend aan drie natuurbeheerorganisaties, namelijk Natuurpunt Beheer, Limburgs Landschap en Vzw Durme, die natuurbeschermingsactiviteiten verrichten, alsook voorlichting- en onderwijsactiviteiten in verband met natuurbehoud en milieubescherming. De steun zou met name zijn verleend voor de aankoop van grond die moet worden omgezet in natuurreservaten en voor de exploitatiekosten van bezoekerscentra in die gebieden. Lees meer…

NIS2 en de menselijke dimensie: waarom bewustzijn cruciaal is voor cyberbeveiliging

20 juni 2024
Kennisbank

Sinds december 2022 is de 2e Network and Information Systems Security Directive (NIS2) van kracht. Op dit moment worden de NIS2-richtlijnen in Nederland omgezet in nationale wetgeving. De deadline om aan deze nieuwe regelgeving te voldoen is 17 oktober 2024. Veel organisaties zijn hier nog niet klaar voor, maar ook de Nederlandse overheid heeft al laten weten dat deze deadline niet haalbaar is. Toch is het van cruciaal belang dat organisaties die met NIS2 worden geconfronteerd, zich voorbereiden op de regelgeving. En dus is er werk aan de winkel, waarschuwt SoSafe, leverancier van cybersecurity awareness oplossingen in Europa. De exponentiële groei van het cyberdreigingslandschap heeft in de afgelopen tijd een zorgwekkende vkucht genomen. Hackers blijven innoveren met behulp van nieuwe technologieën, zoals AI-tools, die hackers extra handvatten geven om meer geavanceerde en naadloos uitgevoerde cyberbedreigingen in elkaar te zetten en uit te voeren. Lees meer…