Kennisbank

AML - CDD - KYC Artificial Intelligence Basel Brexit ERM GDPR Governance - Behavioral Risk - Soft Controls Insurance MiFID Security 


Photo: KNMI

3.5 miljard euro aan EU toezeggingen om de oceaan te beschermen en duurzaamheid te bevorderen

23 april 2024
Kennisbank

De Europese Unie bevestigde tijdens de Our Ocean-conferentie in Griekenland haar sterke inzet voor internationale oceaan governance door 40 toezeggingen voor actie voor dit jaar aan te kondigen. Deze acties zullen worden gefinancierd met 3.5 miljard euro uit verschillende EU-fondsen. Zij vertegenwoordigen het grootste bedrag dat de EU ooit heeft aangekondigd sinds het begin van de Our Ocean-conferenties. De Our Ocean Conference is een internationale inspanning, die in 2014 van start is gegaan en elk jaar door een andere regering wordt georganiseerd, om mondiale oceaan governance en maatregelen ter ondersteuning van de instandhouding en duurzame ontwikkeling van het mariene milieu te bevorderen. De conferentie van dit jaar roept op tot gezamenlijke inspanningen ter ondersteuning van een veilige, beveiligde, schone, gezonde en duurzaam beheerde oceaan.
Lees meer…

Duurzaamheidsscorebord een klimaatbestendige update

19 april 2024
Kennisbank

Open een doorsnee jaarverslag en je leest er waarschijnlijk iets over klimaatverandering in. Geen wonder, want voor bedrijven en financiële instellingen kunnen een veranderend patroon van het weer en de natuurrampen die daarmee samenhangen een reële bedreiging vormen. De Nederlandsche Bank, afgekort DNB, publiceert sinds 2023 cijfers over de relatie tussen de financiële sector en klimaatverandering, waaronder bijvoorbeeld de omvang van het potentiële verlies voor de Nederlandse financiële sector door klimaatverandering. Vanaf april 2024 doet DNB dat nog iets accurater. Het dashboard is een digitaal overzicht dat een inkijkje biedt in de voortgang die de Nederlandse financiële sector boekt op het vlak van duurzaam beleggen en de uitstoot van broeikasgassen (CO₂) die daarmee gemoeid is. Daarnaast brengt het dashboard ook de gevolgen in kaart van een veranderend klimaat op de omgeving en daarmee de financiële sector. Denk daarbij aan een vergroot risico op bosbranden, verzakkingen of overstromingen en de invloed van dat alles op kapitaal. Lees meer…

Photo: Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Verbod op contante betalingen boven 3.000 euro op komst

17 april 2024
Kennisbank

Demissionair minister Van Weyenberg van Financiën en demissionair minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid hebben de Tweede Kamer in een brief laten weten door te willen gaan met het verbod op contante betalingen boven 3.000 euro. Dit verbod maakt onderdeel uit van het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen dat eerder controversieel is verklaard door de Tweede Kamer. Als het verbod op contante betalingen boven 3000 euro niet doorgaat dan dreigt Nederland mogelijk 600 miljoen euro Europees geld mis te lopen. Een wettelijke limiet op contante betalingen is opgenomen in het Raadsuitvoeringsbesluit voor het Nederlandse Herstel en Veerkrachtplan (HVP). De deadline om deze maatregel uit te voeren staat op 31 maart 2025. Lees meer…

Klantbelang niet centraal bij crypto apps

16 april 2024
Kennisbank

Volgens de AFM worden gebruikers van crypto apps gestuurd naar het regelmatig en gemakkelijk handelen in bepaalde crypto’s. Hierdoor bestaat het risico dat consumenten impulsieve beslissingen nemen en aankopen doen die niet geschikt zijn voor hen. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de keuzeomgeving van apps van drie Nederlandse crypto dienstverleners. De AFM gaat crypto dienstverleners aanmoedigen om hun apps meer in te richten in het belang van de klant. In 2023 heeft de AFM een verkennend onderzoek gedaan naar de keuzeomgeving in apps, die samen het merendeel van de Nederlandse crypto bezitters bedienen. Ter vergelijking is ook gekeken naar een buitenlandse aanbieder. Er is gekeken naar de aanwezigheid van sturende elementen in crypto apps die keuzes kunnen beïnvloeden. Het doel was om de potentiële risico’s voor consumenten in kaart te brengen. Lees meer…

Toezichthouders in het AI tijdperk

11 april 2024
Kennisbank

Ooit was het een gespreksonderwerp dat alleen de meest technisch onderlegde IT-ers kon interesseren: kunstmatige intelligentie (AI). Die tijd is inmiddels lang voorbij. AI was in 2023 het op twee na meest populaire woord in Nederland volgens het genootschap van taalliefhebbers Onze Taal. Hoewel de technologie nog nieuw is, is AI nauwelijks meer weg te denken uit het maatschappelijke debat. In een nieuw rapport onderzoekt DNB samen met de AFM de impact van AI op de financiële sector. AI is de verzamelterm voor software die in staat is om zelfstandig oplossingen voor problemen te bedenken. Eén stapje verder gaat zogeheten ‘generatieve’, of creërende AI. Een meer geavanceerde vorm van kunstmatige intelligentie die in staat is om op basis van de informatie die het heeft iets nieuws te maken. Dat bedenken gebeurt tegenwoordig vooral op basis van algoritmes die dankzij  een grote bibliotheek met tekst zelfstandig kunnen communiceren. ‘Large Language Models’ (LLM), heten die in jargon.

Lees meer…

Hoe verricht ik onderzoek naar een offshore vennootschap?

10 april 2024
Kennisbank

Zoals bekend is het erg moeilijk om de juiste informatie te vinden van offshore vennootschappen. Waar kan men de informatie vandaag de dag vandaan halen? Er is sprake van een bijzondere informatiewereld rond offshore vennootschappen. Door de oorlog in Oekraïne zijn er sancties opgelegd aan Russische oligarchen. Binnen Europa zijn landen bezig Russisch vermogen te traceren dat verstopt zit in (offshore) vennootschappen om hierop beslag te kunnen leggen. Offshore vennootschappen, opgericht in zogenaamde ‘belastingparadijzen’ lenen zich bij uitstek om vermogen buiten het zicht van de autoriteiten onder te brengen. Uit het proefschrift van Jan van Koningsveld komt naar voren dat in 54% van alle strafrechtelijke zaken offshore vennootschappen zijn betrokken. Ook blijkt uit allerlei publicaties zoals de Paradise Papers de belangrijke rol die offshore vennootschappen spelen bij belastingontduiking en witwassen. Lees meer…

Id-verificatie van DataChecker voortaan in Compliance Manager

09 april 2024
Kennisbank

DataChecker is een aanbieder van oplossingen voor identificatie en verificatie van personen. Vanaf heden wordt de id-verificatie van hen geïntegreerd met Hyarchis Compliance Manager, de applicatie voor cliëntacceptatie voor accountants en administratiekantoren. Cliënten kunnen het verplichte acceptatieproces hierdoor sneller doorlopen. In het kader van de ken-uw-klantwetgeving moeten accountants en andere financieel dienstverleners onderzoek doen naar de identiteit en achtergrond van nieuwe en bestaande cliënten. Met Compliance Manager kunnen accountants dat proces, dat vaak nog handmatig wordt doorlopen, verregaand automatiseren. Het verifiëren van de identiteit is immers cruciaal bij de acceptatie van klanten.. Lees meer…

Hans Timmerman

Hans Timmerman

IT kenner en trendwatcher

Content zonder context heeft weinig waarde

08 april 2024
Kennisbank

Informatie heeft altijd een bron en reden van ontstaan. Iemand schrijft iets op, een sensor meet een waarde, een kompas wijst een richting aan, een gebeurtenis wordt vastgelegd. Elke informatie heeft altijd context die zowel het ontstaan als gebruik nader inhoud geeft. Contextuele informatie is ‘informatie over de informatie’, net zoals metadata data van de data is. Content is het feitelijke bericht maar context is de achtergrond waarin en waarbinnen dat bericht moet worden geplaatst. Het gebruik van kunstmatige intelligentie maakt context management belangrijker. Voor AI- en ML-modellen is contextuele informatie van cruciaal belang om de juiste antwoorden te kunnen genereren. Contextueel begrip is nodig voor het identificeren van objectrelaties en het ondubbelzinnig maken van semantische betekenissen. Daarom wordt momenteel contextuele informatie steeds belangrijker. Lees meer…

Productiviteit in het licht van klimaatverandering

22 maart 2024
Kennisbank

Bijnens, G. / Anyfantaki, S. / Colciago, A. / De Mulder, J. / Falck, E. / Labhard, V. / Lopez‑Garcia, P. / Lourenço, N. / Meriküll, J. / Parker, M. / Röhe, O. / Schroth, J. / Schulte, P. / Strobel, J.

Strengere klimaatregels kunnen aanvankelijk de productiviteit schaden, vooral bij bedrijven met een hoge uitstoot, maar bevorderen op lange termijn innovatie en groei. Het succes van groene technologie hangt af van het bedrijfstype en de regelgeving. Marktgerichte instrumenten zijn minder verstorend, maar stimuleren mogelijk minder innovatie dan O&O-subsidies. Een overgang naar koolstofneutraliteit vereist zorgvuldige planning om productiviteitskosten te minimaliseren.  Zowel de klimaatverandering zelf als het beleid dat wordt gevoerd om die te beperken en af te wenden, zal de arbeidsproductiviteit beïnvloeden. Veranderingen in het klimaat en het weer, waaronder zowel de langetermijnveranderingen in temperaturen en zeeniveaus als frequentere en intensere extreme gebeurtenissen, worden gewoonlijk fysieke risico’s genoemd. De gevolgen die optreden als de economie evolueert naar een situatie waar ze een netto koolstofvrije voetafdruk heeft, worden transitierisico’s genoemd. Deze risico’s omvatten zowel de implementatie van klimaatbeleid, zoals koolstofbelastingen en regelgeving, als andere veranderingen als gevolg van veranderende voorkeuren en een veranderende consumentenvraag. Deze fysieke risico’s en overgangsrisico’s zullen van invloed zijn op de drie aspecten van de traditionele productiefunctie, dat wil zeggen kapitaal, arbeid en totale factorproductiviteit, waarbij de laatste wordt beïnvloed door de productietechnologie. Lees meer…

Photo: Wilbert Tomesen, voorzitter Huis voor Klokkenluiders

50% meer vermoedens van misstanden gemeld in 2023 bij het Huis voor Klokkenluiders

19 maart 2024
Kennisbank

In 2023 namen 369 mensen, die een misstand op het werk vermoedden, contact op met het Huis voor Klokkenluiders voor advies. Dat is een toename van 50% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook nam de complexiteit van de vermoede misstanden toe. De inwerkingtreding van de Wet bescherming klokkenluiders en de media-aandacht voor misstanden speelden daarin een rol. Tegelijkertijd klopten ook veel meer werkgevers aan bij het Huis voor advies. Bijvoorbeeld over het inrichten van een goede meldregeling of het voeren van intern onderzoek naar misstanden. Dit blijkt uit het jaarverslag 2023 van het Huis voor Klokkenluiders. Vermoedens van misstanden waarover mensen het Huis benaderden, gingen onder meer over de omgang met bedrijfsgeheimen en persoonsgegevens, vermoedens van fraude of het overtreden van veiligheidsvoorschriften. Daarnaast ontving het Huis, net als voorgaande jaren, veel meldingen over sociale (on)veiligheid en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De zaken die het Huis als ‘klokkenluiderszaak’ aanduidde, speelden veel in de zorg, het onderwijs en binnen gemeenten. Lees meer…