Whitepapers

Het Risk & Compliance Platform Europe biedt een kwalitatieve online platform aan met white papers, case studies en best practice artikelen over risk en compliance. Bezoekers van het Risk & Compliance Platform Europe kunnen elke gewenste whitepaper gratis downloaden. Deze service is bedoeld voor diegenen met een professionele interesse in het onderwerp van de white paper.

Wilt u uw whitepaper(s) publiceren op het Risk & Compliance Platform Europe? Stuur dan een e-mail met onderwerp naar info@riskcompliance.nl met uw contactgegevens. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om de mogelijkheden voor het publiceren te bespreken.

Whitepaper

Mylette

DORA en het belang van robuust risicomanagement

20 mei 2024

De Europese Digital Operational Resilience Act, afgekort DORA, is feitelijk al van kracht vanaf 17 januari 2023, maar financiële instellingen hebben nog tot 17 januari 2025 de tijd om hun activiteiten in lijn te brengen met de vereisten van DORA. Dus veel tijd is er niet meer voor financiële instellingen, die dachten dat DORA een simpel klusje is. Het gaat in principe bij DORA om de volwassenheid van de ICT-risicobeheerorganisatie en dat is zoals we uit ervaring weten geen simpele klus.

Er is nu een beheerssysteem ORCA genaamd dat alle benodigde facetten rond DORA omvat. ORCA staat voor Operational Risk & Compliance Application en daar gaat deze White paper over.

Download daarom nu gratis deze White paper als u meer wilt weten over DORA en ORCA.

Lees meer…

Whitepaper

FullyInControl

Succesfactoren bij het implementeren van GRC

22 januari 2024

Professionele organisaties moeten hun Governance, Risk en Compliance Management (GRC) goed op orde hebben. Dat is een voorwaarde om als organisatie op langere termijn succesvol te zijn en te blijven. Om GRC binnen elke organisatie goed in te richten, moet het nodig gedaan worden, maar dit is geen eenmalige exercitie maar een continu proces.

In deze white paper wordt eerst ingegaan op de drie domeinen van GRC, te weten governance op orde, integraal risicomanagement en altijd compliant zijn. Vervolgens wordt de toegevoegde waarde van geïntegreerde GRC software uit de doeken gedaan. Daarna wordt het selectieproces van de juiste GRC oplossing besproken.

Download daarom gratis deze white paper waarin u leest hoe uw organisatie GRC succesvol kan implementeren of optimaliseren.

Whitepaper

SpeakUp

Hoe de juiste klokkenluiders oplossing te vinden voor uw organisatie

09 november 2023

Organisaties moeten verantwoordelijkheid worden gehouden voor hun sociale en ecologische voetafdruk. Het is dan ook onvermijdelijk dat speaking up de nieuwe sociale norm wordt voor organisaties over de hele wereld.

De EU lijkt in ieder geval vastbesloten om verbeteringen door te voeren, zowel binnen de EU-grenzen als daarbuiten. De EU-Klokkenluidersrichtlijn en de komende Corporate Sustainability Due Diligence richtlijn zijn het bewijs dat het naleven van zowel de sociale als ecologische organisatorische verplichtingen de enige weg vooruit is. 

Ben je op zoek naar een klokkenluiderssysteem voor jouw organisatie? Dan is dit de perfecte timing. De markt voor klokkenluiderssoftware bloeit, maar de hype rond het onderwerp maakt het vinden van de juiste oplossing steeds moeilijker.

Deze buyer’s guide legt uit wat een goed klokkenluiderssysteem moet omvatten en helpt je in drie eenvoudige stappen het juiste systeem te vinden voor jouw organisatie.

Lees meer…

Whitepaper

IIA Nederland

Risk in Focus 2024

20 september 2023

Maar liefst 16 Instituten van Internal Auditors hebben meegewerkt aan het Risk in Focus 2024 rapport. Organisaties anno nu staan onder druk van grootschalige complexe risico’s. De resultaten van het rapport zijn onderverdeeld in vijf  ‘hot topics’ en wel de volgende:

Macro-economische en geopolitieke onzekerheid Cyber- en databeveiliging Human capital, diversiteit, talentmanagement en -behoud Klimaatverandering, biodiversiteit en ecologische duurzaamheid Supply chain

De visie van meer dan 800 Europese hoofden internal audit, voorzitters van auditcommissies en materiedeskundigen zijn verwoord in het rapport Risk in Focus 2024 dat u hieronder gratis kunt downloaden.

Lees meer…

Whitepaper

People Intouch

De EU klokkenluidersrichtlijn

18 augustus 2023

De EU-richtlijn voor klokkenluiders verandert de manier waarop we omgaan met het melden van incidenten. Wat ooit een wirwar was aan willekeurige regels die lukraak werden toegepast, is de richtlijn nu aangescherpt voor Compliance Officers en risicomanagers. Hoewel deze veranderingen een uitdaging kunnen zijn, is het ook een kans voor groei.

Bij People Intouch geloven we dat het bouwen van een speak-up cultuur meer is dan alleen het handhaven van de richtlijn. Het gaat om het creëren van een omgeving waarin transparantie centraal staat en leidt tot innovatie, nieuwe ideeën en ruimte voor persoonlijke en organisatorische groei.

In deze whitepaper belichten we enkele van de belangrijkste veranderingen die de EU-klokkenluidersrichtlijn met zich meebrengt en hoe deze uitdagingen kunnen worden omgezet in kansen voor uw organisatie.

Lees meer…

Whitepaper

Hyarchis

Voorspellingen in KYC en AML voor 2030

06 juni 2023

Uit een recente analyse blijkt dat het aantal FTE’s dat zich bij de top drie banken in Nederland bezighoudt met CDD (Customer Due Diligence) klantonderzoek nu al geschat wordt op 15% van het totale personeelsbestand. In Nederland vervult tot 20% van het totale aantal bankmedewerkers een poortwachtersfunctie. De omvang van het witwassen van geld en andere financiële misdrijven neemt wereldwijd toe en de technieken om deze te ontduiken worden steeds geraffineerder. Dit heeft geleid tot een krachtige reactie van financiële instellingen, die gezamenlijk jaarlijks miljarden investeren om zich beter te wapenen tegen financiële criminaliteit. Bovendien oefenen de toezichthouders meer druk uit op financiële instellingen. Wanneer de regelgevers strengere straffen opleggen, stijgen de boetes voor naleving elk jaar. De strijd tegen het witwassen van geld is een voortdurend probleem voor compliance-, monitoring- en risicogroepen, aangezien de conventionele, op regels en scenario’s gebaseerde aanpak van banken om financiële misdrijven te bestrijden altijd een stap achter lijkt te lopen op criminele organisaties.

Gaan we naar “always-on compliance”, waarbij financiële instellingen geavanceerde technologie gebruiken om hun activiteiten te stroomlijnen, cybercriminelen af te weren, meer gegevens te delen en alert te blijven rond de voortdurend veranderende regelgeving? Wat de toekomst van KYC en AML ook in petto heeft, Hyarchis is er om financiële instellingen te helpen bij client onboarding, monitoring en remediation.

U kunt het Nederlandstalige rapport gratis downloaden.

Lees meer…

Whitepaper

Risk & Compliance Whitepapers

Is Risk Management Redundant ?

19 april 2023

Marinus de Pooter heeft een nieuwe white paper samengesteld over risk management. Systemen gebaseerd op conventionele, compliance gedreven risk management degenereren gemakkelijk in een separaat illusoir systeem volgens hem. Hij pleit er dan ook voor om meer te focussen op het verbeteren van de beslismodellen. Zijn artikel is ook verschenen in Strategic Finance.

De white paper is in het Engels en u kunt die gratis downloaden.

Lees meer…

Whitepaper

Risk & Compliance Whitepapers

Het faillissement van FTX… en waar waren de toezichthouders?

26 januari 2023

Op 11 november 2022 was het zover. Sam Bankman-Fried, oprichter en inmiddels ex-CEO van crypto-exchange FTX, een van de grootste beurzen voor het verhandelen en aanhouden van crypto-assets, was genoodzaakt om Chapter 11 bankruptcy aan te vragen. Er was sprake van een “ouderwetse bankrun”, waarbij er op het laatste moment nog gedacht werd aan een overname door concurrent Binance, maar dat was tevergeefs. Maar hoe kon dit eigenlijk gebeuren? Waar waren de toezichthouders? Hoe zat het nu echt met de wet-en regelgeving op het handelen met crypto’s? In deze whitepaper gaan Professor Emanuel van Praag en advocaat Jeroen Postma nader in hoe en waarom in korte tijd een dergelijk imperium ten onder kon gaan. Lees meer…

Whitepaper

Payhawk

Een financiële functie opbouwen die de bedrijfsstrategie en groei stimuleert

18 november 2022

Payhawk heeft samen met Harvard Business Review Analytic Services een rapport uitgebracht dat laat zien hoe belangrijk finance teams zijn voor de strategie en groei van een bedrijf. Door technologie optimaal in te zetten houdt finance meer tijd over voor strategie, planning en analyse. En dus voor de groei van het bedrijf. Dat is belangrijker dan ooit, want de druk op finance is groot. Dit rapport bevat de inzichten van meer dan 200 leidinggevenden wereldwijd en laat zien:

Hoe finance teams tijdrovende taken kunnen automatiseren en zich kunnen concentreren op de strategie en groei van het bedrijf; hoe de jacht op bonnetjes en onkosten plaatsmaakt voor focus op strategisch advies; hoe finance een strategische partner wordt voor andere teams én voor de koers en groei van de organisatie.

Dit rapport wordt u aangeboden door Harvard Business Review Analytic Services in samenwerking Payhawk. Download het gratis whitepaper hier.

De resultaten van het onderzoek vindt u in dit whitepaper, die u gratis kunt downloaden. Lees meer…

Whitepaper

Hyarchis

Top trends in RegTech – Hoe regulatory technology de financiële sector verandert

20 september 2022
Kennisbank

De totale waarde van het witwassen van geld wordt geschat op 2 tot 5% van het wereldwijde Bruto Nationaal Product. Dat zijn vele honderden miljarden euro’s per jaar. In de strijd tegen witwassen zijn het de nationale en internationale toezichthouders die meer en meer regels opleggen aan financiële instellingen banken, om de witwaspraktijken aan banden te leggen. Deze regels hebben als nadeel dat goedwillende en bona fide klanten herhaaldelijk lastig gevallen worden en opnieuw hun identiteit moeten bewijzen en / of moeten uitleggen waar hun geld vandaan komt. Dit kan met behulp van RegRech anders ingericht worden.

In deze white paper wordt nader ingegaan op de 5 belangrijkste trends en die worden stuk voor stuk behandeld. Die vijf trends die in de white paper beschreven staan zijn om te beginnen Customer Due Diligence, waarbij bij geen goede uitvoering het risico op hoge boetes aanwezig is. Als tweede trend komt transactiemonitoring aan de beurt, Artificial Intelligence en Machine Learning spelen daarbij een belangrijke rol. De derde trend die genoemd wordt is Platformication, waarbij de bestaande infrastructuur wordt behouden, maar die is tegelijk flexibel genoeg om nieuwe producten via externe dienstverleners te kunnen integreren. De vierde trend die besproken wordt is Cloud Security, met andere woorden cyberbeveiliging anno nu komt om de hoek kijken. Als vijfde en laatste trend wordt in deze white paper Regulatory Reporting besproken, waarbij met name de door toezichthouders opgelegde geïntegreerde rapportageverplichtingen een enorme uitdaging zijn.

Download daarom nu gratis deze white paper.  Lees meer…