ESMA’s richtlijnen voor een duurzame toekomst in de Europese financiële sector

25 juli 2024

De European Securities and Markets Authority (ESMA) schetst in een opinie, gepubliceerd op 24 juli jl., een visie op lange termijn voor de toekomst van duurzame financiering in de EU. Hoewel de EU een voorloper is op het gebied van duurzame financiering, constateert de ESMA dat er ruimte is voor verbetering. In dit artikel worden de belangrijkste punten uit het verslag gepresenteerd.   Lees meer…

Diversiteit en inclusie in HR-beleid

24 juli 2024

Bijna de helft van de werkgevers in Nederland stuurt niet actief op diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer, blijkt uit HR-onderzoek van adviesbureau Berenschot. Deze onderwerpen staan zelfs niet in de top tien van de belangrijkste beleidsthema’s bij de bijna duizend ondervraagde HR-professionals. De vraag rijst of organisaties zich voldoende bewust zijn van de ESG-richtlijnen, waarbij diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid een belangrijk onderdeel vormen.

Lees meer…

Nederlandse economie en financiële sector blijven schokbestendig

23 juli 2024

Op 5 juli jl. hield het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) zijn tweede vergadering van dit jaar. De algemene conclusie uit het verslag van de vergadering luidt dat de Nederlandse financiële sector zich weerbaar toont in verschillende stressscenario’s. Dit is in lijn met de bevindingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat tevens het belang benadrukt om de schokbestendigheid verder te versterken. Echter, geopolitieke spanningen blijven een aanzienlijk risico vormen voor de Nederlandse financiële stabiliteit.

Lees meer…

Stefan Duchateau

Stefan Duchateau

Professor Risk Management

Het jaar van de slak

19 juli 2024

Beloofd. We gaan niet zeuren over het weer en ook niet lamenteren over het nationale voetbalelftal dat onder leiding van zijn leerling-tovenaar het wolkendek nog een tint grijzer maakte. Er zijn veel momenteel veel belangrijkere ontwikkelingen op economisch, financieel en politiek vlak en er staan er nog interessantere in de stellingen. Die zullen de politieke aardverschuivingen in Frankrijk en Engeland nog overtreffen. De verkiezingen in VS dreigen een bedenkelijk schouwspel te worden maar ook daar lijkt een plotwending in de maak. De invloed van politieke ontwikkelingen op de aandelenbeurzen moeten echter niet worden overschat. ‘Politische Börsen haben kurze Beine’, leerden wij bij onze oosterburen. De financiële markten lijken zich voorlopig dan ook weinig zorgen te maken en rijgen de records aan elkaar. In de VS althans, want de Europese beurzen lijken een zomerreces te hebben ingebouwd. De Chinese beurs vervolgt haar troosteloze pad, opgelegd door een onoplosbaar demografisch probleem. Lees meer…

AFM publiceert SREP Marktbeeld: Belangrijke inzichten voor beleggingsondernemingen

18 juli 2024

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het eerste SREP Marktbeeld gepubliceerd, een rapport dat waardevolle inzichten biedt voor beleggingsondernemingen in Nederland. Het Supervisory Review & Evaluation Proces (SREP) is een periodieke uitvraag die de AFM uitvoert om een breed overzicht te krijgen van de bedrijfsvoering binnen de sector. In 2023 zijn hiervoor twee vragenlijsten verstuurd naar ongeveer 250 beleggingsondernemingen.

Lees meer…

Last van toezichthoudende instanties en risico’s voor investeerders verminderen in tech-regelgeving

17 juli 2024

De toenemende complexiteit van technologische regelgeving stelt investeerders en toezichthouders voor aanzienlijke uitdagingen. Dit Engelstalige artikel van professor en CEO van Anove International, Yuri Bobbert, bespreekt drie strategieën om de druk op bedrijven en toezichthouders te verlichten: verbetering van governance, implementatie van een digitale due diligence-strategie en het creëren van proactieve in-control statements via een top-down benadering. Deze maatregelen zijn cruciaal voor effectieve cybersecurity en compliance in een steeds complexer digitaal landschap.

Lees meer…

Grootbanken ontkennen strafbaarheid illegale gegevensdeling van ‘ongekende schaal’ onder Transactiemonitoring Nederland

16 juli 2024

Een juridische opinie van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira stelt dat vijf grote Nederlandse banken (ING, Rabobank, ABN AMRO, de Volksbank en Triodos) in hun samenwerking onder Transactiemonitoring Nederland (TMNL) mogelijk strafbaar hebben gehandeld. Stichting Human Rights in Finance is al jaren kritisch op het project en sleepte De Nederlandsche Bank voor de rechter om handhaving af te dwingen. Maar de schade is eigenlijk al aangericht; na drie jaar onwettige verwerking heeft TMNL naar schatting tien miljard transactiegegevens opgeslagen en geanalyseerd.

Lees meer…

Gedragsinzichten: Onmisbaar voor effectief toezicht in de financiële wereld

15 juli 2024

Een recent rapport van de Europese toezichthoudende autoriteiten (EBA, EIOPA en ESMA) – gezamenlijk bekend onder de afkorting ESA (European Supervisory Authorities) – onderstreept het belang van gedragsinzichten voor een effectievere aanpak van financiële regelgeving en toezicht. Het rapport, dat voortkomt uit een workshop met nationale toezichthouders, belicht hoe inzichten uit de gedragseconomie en psychologie kunnen bijdragen aan een betere bescherming van consumenten.

Lees meer…

Basel Committee publiceert consultatiedocument over Third-Party Risk Management

11 juli 2024

De Basel Committee on Banking Supervision heeft een consultatiedocument gepubliceerd getiteld “Principles for the Sound Management of Third-Party Risk“. Dit document biedt richtlijnen aan banken en prudentiële toezichthouders voor effectief risk management bij samenwerkingen met derden. Het doel is om de weerbaarheid van banken tegen operationele ontregelingen te vergroten en de impact van ernstige ontwrichtende gebeurtenissen te beperken.  Lees meer…