Stefan Duchateau

Stefan Duchateau

Professor Risk Management

Het jaar van de slak

19 juli 2024

Beloofd. We gaan niet zeuren over het weer en ook niet lamenteren over het nationale voetbalelftal dat onder leiding van zijn leerling-tovenaar het wolkendek nog een tint grijzer maakte. Er zijn veel momenteel veel belangrijkere ontwikkelingen op economisch, financieel en politiek vlak en er staan er nog interessantere in de stellingen. Die zullen de politieke aardverschuivingen in Frankrijk en Engeland nog overtreffen. De verkiezingen in VS dreigen een bedenkelijk schouwspel te worden maar ook daar lijkt een plotwending in de maak. De invloed van politieke ontwikkelingen op de aandelenbeurzen moeten echter niet worden overschat. ‘Politische Börsen haben kurze Beine’, leerden wij bij onze oosterburen. De financiële markten lijken zich voorlopig dan ook weinig zorgen te maken en rijgen de records aan elkaar. In de VS althans, want de Europese beurzen lijken een zomerreces te hebben ingebouwd. De Chinese beurs vervolgt haar troosteloze pad, opgelegd door een onoplosbaar demografisch probleem. Lees meer…

AFM publiceert SREP Marktbeeld: Belangrijke inzichten voor beleggingsondernemingen

18 juli 2024

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het eerste SREP Marktbeeld gepubliceerd, een rapport dat waardevolle inzichten biedt voor beleggingsondernemingen in Nederland. Het Supervisory Review & Evaluation Proces (SREP) is een periodieke uitvraag die de AFM uitvoert om een breed overzicht te krijgen van de bedrijfsvoering binnen de sector. In 2023 zijn hiervoor twee vragenlijsten verstuurd naar ongeveer 250 beleggingsondernemingen.

Lees meer…

Last van toezichthoudende instanties en risico’s voor investeerders verminderen in tech-regelgeving

17 juli 2024

De toenemende complexiteit van technologische regelgeving stelt investeerders en toezichthouders voor aanzienlijke uitdagingen. Dit Engelstalige artikel van professor en CEO van Anove International, Yuri Bobbert, bespreekt drie strategieën om de druk op bedrijven en toezichthouders te verlichten: verbetering van governance, implementatie van een digitale due diligence-strategie en het creëren van proactieve in-control statements via een top-down benadering. Deze maatregelen zijn cruciaal voor effectieve cybersecurity en compliance in een steeds complexer digitaal landschap.

Lees meer…

Grootbanken ontkennen strafbaarheid illegale gegevensdeling van ‘ongekende schaal’ onder Transactiemonitoring Nederland

16 juli 2024

Een juridische opinie van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira stelt dat vijf grote Nederlandse banken (ING, Rabobank, ABN AMRO, de Volksbank en Triodos) in hun samenwerking onder Transactiemonitoring Nederland (TMNL) mogelijk strafbaar hebben gehandeld. Stichting Human Rights in Finance is al jaren kritisch op het project en sleepte De Nederlandsche Bank voor de rechter om handhaving af te dwingen. Maar de schade is eigenlijk al aangericht; na drie jaar onwettige verwerking heeft TMNL naar schatting tien miljard transactiegegevens opgeslagen en geanalyseerd.

Lees meer…

Gedragsinzichten: Onmisbaar voor effectief toezicht in de financiële wereld

15 juli 2024

Een recent rapport van de Europese toezichthoudende autoriteiten (EBA, EIOPA en ESMA) – gezamenlijk bekend onder de afkorting ESA (European Supervisory Authorities) – onderstreept het belang van gedragsinzichten voor een effectievere aanpak van financiële regelgeving en toezicht. Het rapport, dat voortkomt uit een workshop met nationale toezichthouders, belicht hoe inzichten uit de gedragseconomie en psychologie kunnen bijdragen aan een betere bescherming van consumenten.

Lees meer…

Basel Committee publiceert consultatiedocument over Third-Party Risk Management

11 juli 2024

De Basel Committee on Banking Supervision heeft een consultatiedocument gepubliceerd getiteld “Principles for the Sound Management of Third-Party Risk“. Dit document biedt richtlijnen aan banken en prudentiële toezichthouders voor effectief risk management bij samenwerkingen met derden. Het doel is om de weerbaarheid van banken tegen operationele ontregelingen te vergroten en de impact van ernstige ontwrichtende gebeurtenissen te beperken.  Lees meer…

Verslag van het Risk & Compliance Jaarcongres 2024

10 juli 2024

Op donderdag 13 juni vond voor de tiende keer het Risk & Compliance Jaarcongres plaats op Landgoed Groot Kievitsdal in Baarn. Het evenement, georganiseerd door het Risk & Compliance Platform Europe, stond tot 1 juli onder leiding van Michel Klompmaker. De dag werd vakkundig voorgezeten door Michelle Fisser, voorzitter van de Vereniging voor Compliance Officers, en Michael van Woerden, oprichter van DeCompliance Monitor.

Lees meer…

De toekomst van Governance, Risk en Compliance: De visie van Anove

10 juli 2024

In dit artikel wordt een samenvatting gegeven van de blog geschreven door professor en CEO van Anove International, Yuri Bobbert, “Governance, Risk, and Compliance Vision for 2024: Revolutionizing Digital Assurance and relief organizations from EU tech regulations”. Hierin biedt Bobbert zijn toekomstvisie voor de Governance, Risk en Compliance (GRC) sector voor de komende 3-5 jaar en belicht hij de belangrijkste trends en ontwikkelingen.

Lees meer…

Wat wil het nieuwe kabinet doen tegen witwaspraktijken?

04 juli 2024

Na meer dan zeven maanden formeren stond deze week het nieuwe kabinet op het bordes. Het kabinet moet uitvoering geven aan het hoofdlijnenakkoord, waarin de plannen voor de aankomende regeerperiode minder gedetailleerd dan gebruikelijk worden weergegeven. Zo wordt de aanpak van witwaspraktijken maar kort aangestipt. Risk & Compliance blikt, zover mogelijk, vooruit naar het komende beleid tegen witwaspraktijken. 

Lees meer…