Kennisbank  Governance - Behavioral Risk - Soft Controls

View all AML - CDD - KYC Artificial Intelligence Basel Brexit ERM GDPR Governance - Behavioral Risk - Soft Controls Insurance MiFID Security 


Ongewenst gedrag met ongewenst gedrag: Regeringscommissaris, doe wat echt werkt

05 augustus 2022
Kennisbank

Caroline Raat

Uiteraard is de aandacht voor ongewenst en ander immoreel gedrag, zoals racisme, netwerkcorruptie, fraude en onethisch leiderschap goed. We kunnen er niet langer van wegkijken en denken dat dit zich niet in onze samenleving afspeelt. In dit blog vraag ik aandacht voor de onbedoelde bijeffecten van deze vergrote aandacht: charlatans en ‘wannabe’s’ vullen met graagte de behoefte aan educatie, managementadvies en onderzoek. Dat doen zij met verve, en etaleren zich graag als bestsellerauteurs, maar of zij echt deskundig zijn en hun interventies ook echt iets bijdragen, is maar de vraag. Zij geven een rooskleurig beeld van eerdere resultaten en beloven ook altijd échte verandering met een simpele interventie of een paar trainingen, maar de waarheid is dat dit lang niet altijd genoeg is.
Lees meer…

Pieter Lakeman: “De Nederlandsche Bank maakt onnodig veel slachtoffers als gevolg van verplichte rekenrente bij pensioenfondsen”

31 juli 2022
Kennisbank

Michel Klompmaker

Volgens de voorzitter van de Stichting SOBI, Pieter Lakeman, dwingt De Nederlandsche Bank (DNB) pensioenfondsen om onjuiste rekenrentes te gebruiken. Voor hun jaarverslagen over 2021 werden de pensioenfondsen verplicht een rekenrente van circa 0,57% gebruiken. Wanneer 4% als rekenrente gebruikt zou zijn, hetgeen tot 2007 wel werd gedaan, zouden de pensioenvoorzieningen eind 2021 circa 60% kleiner zijn geweest. Dat het daarbij niet om enkele duizenden euro’s gaat mag duidelijk zijn. Zo was de pensioenvoorziening van PMT, het op twee na grootste pensioenfonds, op 31 december 2021 ruim 95 miljard euro. Bij een rekenrente van 4% zou dit ruim 55 miljard euro kleiner zijn. De facto betekent dit dat het eigen vermogen dan ruim 55 miljard euro te laag in de balans is opgenomen. Bij een rekenrente van 5% zou de voorziening zelfs circa 70% kleiner zijn en het eigen vermogen van PMT 65 miljard euro bedragen. Voor het grootste pensioenfonds, het ABP, wordt het eigen vermogen via de door DNB voorgeschreven rekenrente van 0,57% in de balans als 54 miljard euro afgebeeld terwijl het in werkelijkheid, bij een wat normalere rekenrente van 4%, meer dan 370 miljard bedraagt.
Lees meer…

Pieter Lakeman trekt weer ten strijde

16 juli 2022
Kennisbank

De voorzitter van de Stichting SOBI, Pieter Lakeman is bezig om drie van de grootste Nederlandse pensioenfondsen voor het Amsterdamse Hof te brengen om hun jaarrekeningen over 2021 te laten vernietigen. Volgens Lakeman tonen deze te weinig winst en te weinig vermogen, doordat ze de verkeerde rekenrente gebruikt hebben. Het gaat daarbij zoals u begrijpt niet enkele duizenden euro’s, maar om vele miljarden. Lakeman stelt dat werkenden te hoge premies betalen en dat gepensioneerden te weinig indexatie ontvangen. Lakeman zoekt per direct deelnemers aan de drie volgende fondsen: Pensioenfonds Metaal & Techniek, Pensioenfonds Metalectro en Pensioenfonds voor de Bouw, die zijn stappen willen ondersteunen. Binnen een paar dagen zal een exclusief verhaal verschijnen op dit platform, waarbij ook de rol van de Nederlandsche Bank besproken wordt.

Nationale Bank van België heeft sleutelrol bij NextGenerationEU herstel project

12 juli 2022
Kennisbank

De Nationale Bank van België (NBB) gaat de Europese Commissie ondersteunen in de financiering van het belangrijke NextGenerationEU-herstelproject. De Commissie heeft immers besloten om beroep te doen op de marktinfrastructuur en expertise van de NBB voor de uitgifte van het zeer omvangrijke obligatiepakket dat een waarde heeft van ruim 800 miljard euro. Tijdens de coronacrisis besloot de Europese Commissie de lidstaten te gaan ondersteunen met een omvangrijk herstelproject dat de Unie groener, gezonder, digitaler en veerkrachtiger moet maken. Het pakket kreeg de naam NextGenerationEU en zal gefinancierd worden met middelen die ter beschikking komen dankzij de uitgifte van schuldeffecten met een looptijd van drie maanden tot dertig jaar. In totaal gaat het om een investeringsprogramma van meer dan 800 miljard euro. Voor de uitgifte van deze obligaties heeft de Europese Commissie nu besloten een beroep te doen op de Europese Centrale Bank en op de Nationale Bank van België. Terwijl de ECB als betaalbank zal fungeren zal de NBB de uitgifte van de obligaties in haar effectenvereffeningssysteem verzorgen.
Lees meer…

Jan van Buren: “Gemakzucht is gevaarlijk als het over vertrouwelijke documenten gaat”

30 juni 2022
Kennisbank

Tijdens het afgelopen Risk & Compliance Jaarcongres op 16 juni jongstleden in Baarn, hadden we een gesprekje voor de camera van Risk & Compliance TV met Jan van Buren, Managing Director  van LUCOM Benelux over de reis die veel documenten afleggen. Van Buren is erg verbaasd over het feit dat strikt vertrouwelijke documenten door serieuze organisaties zomaar afgestaan worden aan derde partijen.

Lees meer…

Het gedoe rond certificaathouders Triodos Bank blijft doorsudderen…

27 juni 2022
Kennisbank

Michel Klompmaker

De opbouw van de organisatie van de opgerichte stichting certificaathouders Triodos Bank vordert gestaag, aldus de stichting. Het bestuur, de raad van advies en de werkgroepen hebben overlegd over de werkwijze en strategie van de stichting, over de juridische aspecten van de certificatenkwestie en over alternatieven voor het bestaande systeem van waardering en aan- en verkoop van de certificaten. Er werden contacten gelegd met certificaathouders uit de andere landen waar Triodos actief is, zoals in België, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens de stichting geeft het bestuur van Triodos geen openheid van zaken. Op 12 mei jongstleden heeft er toch een gesprek plaatsgevonden met een kleine delegatie van de bank waarvan onder andere bestuurslid Jacco Minnaar deel uitmaakte. De stichting heeft tijdens dat gesprek aangedrongen op meer openheid van zaken over een aantal zaken die hierna vermeld worden. Lees meer…

Schepen Tata Steel : Geen lozingen van resten lading geconstateerd

15 juni 2022
Kennisbank

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) laat weten dat het samen met andere toezichthouders geen illegale lozingen geconstateerd heeft door schepen bij het laden of lossen bij Tata Steel. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat vandaag door staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het varen met een bevuild dek is niet verboden, het schoonvegen van een bevuild dek waarbij de resten van een lading in de haven of zee belanden echter wel. In totaal zijn in de afgelopen vijf jaren 560 inspecties uitgevoerd bij de schepen aan de kade van Tata Steel. Dat komt neer op gemiddeld minimaal 2 inspecties per week in de periode vanaf 2017 tot 2022. In 2020 en 2021 zijn minder inspecties uitgevoerd vanwege corona. Er zijn daarbij geen illegale lozingen van ladingresten geconstateerd.

Lees meer…

GRC als driver voor innovatie

10 juni 2022
Kennisbank

GRC, afkorting van Governance, Risk & Compliance, heeft als doel om te zorgen dat een organisatie betrouwbaar haar doelen behaalt, onzekerheden zoveel mogelijk wegneemt en integer handelt. Maar wat regelmatig wordt vergeten is dat GRC bij uitstek de versneller is voor innovatie, de ‘driver’ die organisaties succesvoller maakt. Hieronder leest u waarom u beter vandaag nog met GRC kunt beginnen, als innovatie een prioriteit is binnen uw organisatie. Innovatie en creativiteit zijn immers nauw aan elkaar verwant. Ook in voorwaardelijkheid, want om creatief en dus innovatief te kunnen zijn, moeten de omstandigheden het toelaten. En in tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, is daar meer voor nodig dan een goede fles wijn…
Lees meer…

De advocateneed

09 juni 2022
Kennisbank

Toon Peters

Op 15 mei 2022 las ik een bericht op LinkedIn waarin van het heugelijke feit melding werd gemaakt dat Noa Visser als advocaat beëdigd is door de rechtbank Amsterdam. Ik ken Noa niet maar wens haar een mooie carrière toe in de advocatuur. Ik kon het alleen niet na laten om een reactie achter te laten waarin ik schreef dat ik hoopte dat Noa zich de eed over een aantal jaren nog kan herinneren.
Lees meer…

Photo: Mark Rutte, minister-president, minister van Algemene Zaken. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Nieuwe variant op het oude sprookje: Pinokia…

30 mei 2022
Kennisbank

Jacques Jetten

Pinokkio is zoals bekend de houten hoofdpersoon in een sprookje van de Italiaanse schrijver Collodi uit 1883. Ofschoon het oorspronkelijk voor kinderen was geschreven, werd het ook populair voor volwassenen. Pinokkio maakt, als gevolg van zijn domheden de meest vervelende dingen mee en wordt zelfs een keer opgehangen, maar omdat een houten pop niet kan stikken, overleeft hij dat. Het meest herkenbare van het verhaal is dat zijn neus groeit als hij liegt. Nog steeds zegt men over een leugenaar, dat hij een lange neus krijgt. Eén van de bekendste leugenaars als we het over politici in Nederland hebben is minister Halbe Zijlstra, die in februari 2018 moest opstappen, omdat nadat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst in de datsja van de Russische president Vladimir Poetin. Sindsdien wordt hij in cartoons afgebeeld met een lange neus. Er is nu een variant op dit sprookje opgedoken. Het heet Pinokia en het gaat over een minister-president die in 2022 nog werkt met een mobiele telefoon van het merk Nokia, type 301.  Lees meer…