Kennisbank  AML - CDD - KYC

View all AML - CDD - KYC Artificial Intelligence Basel Brexit ERM GDPR Governance - Behavioral Risk - Soft Controls Insurance MiFID Security 


“Finfluencers” tonen gebrek deugdelijk toezicht aan

22 december 2021
Kennisbank

De zogenaamde “Finfluencers”, influencers die financieel advies vooral aan jongeren geven komen nu ook in beeld bij de toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten. Het is een nieuw verschijnsel als gevolg van de toegenomen belangstelling voor beleggen onder jongeren. De “Finfluencers” houden zich alleen niet altijd aan de regels, bijvoorbeeld omdat ze onzorgvuldige aanbevelingen doen en beleggingsadvies geven. Ook worden risicovolle producten aangeprezen en zijn ze niet altijd transparant over hun eigen belangen en vergoedingen die ze krijgen. Dit staat in een verkennend onderzoek naar ruim 150 “Finfluencers” door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Lees meer…

FSMA benoemt frauduleuze online handelsplatforms

02 december 2021
Kennisbank

De Belgische toezichthouder FSMA ontving de laatste tijd opmerkelijk veel klachten van consumenten over nieuwe frauduleuze online trading platforms die actief zijn op de Belgische markt. Deze platforms trachten potentiële slachtoffers nieuwsgierig te maken via allerlei nepadvertenties op sociale media. In deze nepadvertenties heeft een (bekende) persoon het vaak over een methode of project om snel rijk te worden. De handelsplatforms maken ook gebruik van mobiele applicaties om slachtoffers te lokken. Na het klikken op de advertentie of het downloaden van de mobiele applicatie en het invullen van contactgegevens, worden de slachtoffers doorgaans snel opgebeld door de oplichters met een concreet beleggingsvoorstel (in aandelen, alternatieve beleggingen, virtuele munten, enz…). Lees meer…

Onderzoek fraude door mr. Frank Oranje bij Pels Rijcken nu afgerond

16 november 2021
Kennisbank

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) heeft het onderzoek naar het handelen van mr. Frank J. Oranje bij het prestigieuze Pels Rijcken afgerond. De belangrijkste conclusies zijn dat Oranje  alleen fraudeerde en dat het interne en collegiale toezicht door Pels Rijcken tekortschoot. Deze tekortkomingen in de organisatie hebben er aan bijgedragen dat de fraude door mr. F. J. Oranje heeft kunnen plaatsvinden. Hierdoor heeft er gedurende lange tijd een tekort bestaan op de derdenrekening. De tekortkomingen bestonden onder meer uit het niet toepassen van de eigen kantoorregels en het noodzakelijke collegiale toezicht op het verloop van de stand van de derdenrekening. Het BFT zal deze normschendingen voorleggen aan de tuchtrechter.
Lees meer…

Pels Rijcken trekt conclusies na schandaal met Oranje

01 november 2021
Kennisbank

Het bekende advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken maakte onlangs bekend te stoppen met het notariaat en het kantoor gaat zich voortaan volledig richten op de advocatuur. De directe aanleiding vormt een grootschalige fraude die in september 2020 aan het licht is gekomen. De fraude werd gepleegd door één notaris, tevens bestuursvoorzitter Frank Oranje, zonder dat daar andere kantoorgenoten bij betrokken waren. Er kon ruim 18 jaar worden gefraudeerd en er zijn geen alarmbellen afgegaan. Dat  is toch wel bijzonder te noemen. Lees meer…

Shortlist Anti Fraude Award 2021 is nu bekend

28 oktober 2021
Kennisbank

De nominaties van de Anti Fraude Award 2021 zijn net bekend gemaakt. Het Expert Comité heeft uit 20 kanshebbers drie genomineerden gekozen die op donderdag 4 november aanstaande kans maken op de Anti Fraude Award 2021. Voorgedragen worden voor de longlist is al een enorme prestatie en eer. Het is een blijk van erkenning en zichtbaarheid. Dit jaar waren dat twintig personen, organisaties en initiatieven. Voor het Expert Comité ook dit jaar weer een lastige taak om hieruit de shortlist te kiezen. Het Expert Comité is elk jaar weer onder de indruk van al diegenen die zich zo buitengewoon inzetten bij de bestrijding van fraude en corruptie. Maar de grote vraag is natuurlijk: “wie wordt de opvolger van Opgelicht?! (2014), Transparency International NL (2015), Peter Olsthoorn (2016), Team High Tech Crime (2017), Bart de Koning (2018) en Paul Depla (2019)?”
Lees meer…

Frauderisicomanagement tussen accountants en hun cliënten

25 oktober 2021
Kennisbank

Evert-Jan Lammers

Kunnen accountants en hun cliënten hierin samen optrekken? Niet alleen accountants staan vol in de spotlights om meer bij te dragen aan fraudebestrijding in de samenleving. Maar niet alleen zij, ook hun cliënten worden aangespoord om het beter te doen. Zou er dan een win-win te behalen zijn, wanneer ze hierin samen optrekken? Samen werk maken van bewustwording, vergroten van kennis en vaardigheden, risico’s inschatten, fraudesignalen onderzoeken, single audit? Je zou kunnen denken van wel, maar de belangen lopen niet altijd parallel.
Lees meer…

Adriaan Hoogduijn: “Slimme inzet van Regulatory Technology helpt FinTechs om traditionele financials de loef af te steken”

07 oktober 2021
Kennisbank

Michel Klompmaker

We spraken onlangs met Adriaan Hoogduijn, COO van Hyarchis, een RegTech partij die dertig jaar geleden haar oorsprong vond in Nederland, maar inmiddels ook daarbuiten actief is. Dit laatste vooral in België, Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Litouwen waar het bedrijf een kantoor heeft met 35 medewerkers. We spraken met Adriaan over Regulatory Compliance en de stormachtige ontwikkeling van dit vakgebied. De Financial Services Industry is in de laatste jaren geconfronteerd met sterk toenemende wet- en regelgeving. De in het oog springende miljoenenboetes die zijn opgelegd aan enkele grootbanken vormen daarbij een afschrikwekkend voorbeeld.
Lees meer…

Geert Vermeulen over de rol van de poortwachter anno 2022

28 september 2021
Kennisbank

Na afloop van het Lustrum Behavioral Risk Congres hadden we een kort gesprek met de dagvoorzitter Geert Vermeulen van het Risk & Compliance Jaarcongres dat op donderdag 16 juni 2022 zal plaatsvinden in Baarn, op het Landgoed Groot Kievitsdal. Het thema is “De rol van de poortwachter anno 2022; publieke versus private sector”. Geert is een expert op dit gebied, kent de wetgeving en haar knelpunten en geeft daarover onder andere  trainingen aan financiële instellingen.

De functie van de poortwachter is de afgelopen jaren in belangrijkheid toegenomen. Niet alleen de Financial Service Industry heeft te maken met de strengere wetgeving rond poortwachters, ook accountants, advocaten, notarissen en het ‘gewone’ bedrijfsleven kan op een gegeven moment wettelijk worden aangesproken worden op dat gebied! Maar wie betaalt de rekening voor al die kosten die de private sector moet ophoesten? De experts ter zake zijn aanwezig en meer informatie over het Risk & Compliance Jaarcongres 2022 op donderdag 16 juni 2022 op het Landgoed Groot Kievitsdal in Baarn vindt u op de speciale congreswebsite.

Het blijft aanmodderen met de kennis van financiële instellingen over haar eigen klanten

14 september 2021
Kennisbank

Michel Klompmaker

Het is inmiddels een bekend verschijnsel geworden. De angst voor hoge boetes door de toezichthouders is een beetje doorgeslagen bij sommige financiële instellingen. We proberen dat een beetje in perspectief te plaatsen. Aan de ene kant is het logisch dat financiële instellingen zoveel mogelijk ‘dubieuze’ partijen buiten de deur willen houden, omdat zij niet graag achteraf geconfronteerd willen worden met gaten in hun eigen klant acceptatie systemen, waar mogelijk criminele geldstromen hun weg kunnen vinden die in strijd zijn met onder andere de geldende wetgeving ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat de klant van de financiële instellingen steeds verder af is komen te staan van de mensen, accountmanagers en directeuren van het lokale bankkantoor. Soms wordt de rechter erbij gesleept als de klant echt het gevoel heeft dat er ten onrechte een beroep wordt gedaan op wet- en regelgeving om hem buiten te sluiten van het financiële systeem, met alle nare gevolgen van dien. Zo is onlangs de Rabobank teruggefloten door de rechter in verband met het opzeggen van een bankrelatie. Het vonnis van de Rechtbank Amsterdam in deze zaak vindt u hieronder. De sluiting van de vele duizenden bankkantoren is er natuurlijk debet aan dat de bank het merendeel van haar klanten helemaal niet kent. De computer wel. Misschien een idee om wat fietsen aan te schaffen voor accountmanagers van de bank om eens met wat klanten ter plaatse te gaan praten?    

Lees meer…

Fraude Film Festival 2021 in historische omgeving Tuschinski

26 augustus 2021
Kennisbank

Op 4 en 5 november aanstaande zal in het historische Tuschinski theater in het centrum van Amsterdam het tweedaagse Fraude Film Festival plaatsvinden. Donderdag 4 november is een besloten event en op vrijdag 5 november is iedereen van harte welkom, na aanschaf van een kaartje. Vorig jaar kon het geen doorgang om de bekende pandemie redenen. De zevende editie belooft veel goeds, immers tijdens de pandemie zaten de fraudeurs niet stil! Zo meldde de Fraudehelpdesk in Nederland dat er in 2020 voor meer dan 41 miljoen schade gemeld werd, een flinke stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Er kwamen maar liefst 350.000 meldingen van fraude binnen…kortom, de noodzaak tot bestrijding van het verschijnsel fraude blijft bestaan. Sterker nog, de urgentie neemt alleen maar toe als gevolg van de verdere digitalisering die meer en meer slachtoffers treft.
Lees meer…