Kennisbank  Artificial Intelligence

View all AML - CDD - KYC Artificial Intelligence Basel Brexit ERM GDPR Governance - Behavioral Risk - Soft Controls Insurance MiFID Security 


Toezichthouders in het AI tijdperk

11 april 2024
Kennisbank

Ooit was het een gespreksonderwerp dat alleen de meest technisch onderlegde IT-ers kon interesseren: kunstmatige intelligentie (AI). Die tijd is inmiddels lang voorbij. AI was in 2023 het op twee na meest populaire woord in Nederland volgens het genootschap van taalliefhebbers Onze Taal. Hoewel de technologie nog nieuw is, is AI nauwelijks meer weg te denken uit het maatschappelijke debat. In een nieuw rapport onderzoekt DNB samen met de AFM de impact van AI op de financiële sector. AI is de verzamelterm voor software die in staat is om zelfstandig oplossingen voor problemen te bedenken. Eén stapje verder gaat zogeheten ‘generatieve’, of creërende AI. Een meer geavanceerde vorm van kunstmatige intelligentie die in staat is om op basis van de informatie die het heeft iets nieuws te maken. Dat bedenken gebeurt tegenwoordig vooral op basis van algoritmes die dankzij  een grote bibliotheek met tekst zelfstandig kunnen communiceren. ‘Large Language Models’ (LLM), heten die in jargon.

Lees meer…

Hans Timmerman

Hans Timmerman

IT kenner en trendwatcher

Content zonder context heeft weinig waarde

08 april 2024
Kennisbank

Informatie heeft altijd een bron en reden van ontstaan. Iemand schrijft iets op, een sensor meet een waarde, een kompas wijst een richting aan, een gebeurtenis wordt vastgelegd. Elke informatie heeft altijd context die zowel het ontstaan als gebruik nader inhoud geeft. Contextuele informatie is ‘informatie over de informatie’, net zoals metadata data van de data is. Content is het feitelijke bericht maar context is de achtergrond waarin en waarbinnen dat bericht moet worden geplaatst. Het gebruik van kunstmatige intelligentie maakt context management belangrijker. Voor AI- en ML-modellen is contextuele informatie van cruciaal belang om de juiste antwoorden te kunnen genereren. Contextueel begrip is nodig voor het identificeren van objectrelaties en het ondubbelzinnig maken van semantische betekenissen. Daarom wordt momenteel contextuele informatie steeds belangrijker. Lees meer…

Photo: Hans Timmerman

South by: the Technology Super Cycle

15 maart 2024
Kennisbank

Hans Timmerman

General Purpose Technologies, dat is hoe Amy Webb de technologie noemt die op dit moment om ons heen evolueert. Het is net zo alomtegenwoordig als elektriciteit is geworden waarbij ze nu wijst naar AI, ‘Connected Ecosystems of Things’ en biotechnologie. Drie domeinen waar kennis, platforms en de mens met elkaar versmelten. Elke toepassing op zich betekent al een enorme revolutie voor de mens, maar wanneer ze samenwerken en elkaar versterken, ontstaat er een ‘Technology Super Cycle‘. Mens en technologie raken steeds meer met elkaar verweven. We kunnen steeds gemakkelijker met computers communiceren, terwijl aan de andere kant computers steeds beter begrijpen wat we doen, denken, en soms zelfs wat we willen. Dit gebeurt te midden van een gedecentraliseerde wereld van digitale ecosystemen en apparaten in, op, en rondom ons.
Lees meer…

Zorgt AI voor de herbouw van onze middenklasse?

29 februari 2024
Kennisbank

Hans Timmerman

De geïndustrialiseerde wereld kampt met een tekort aan banen. Dit is geen voorspelling maar een demografisch feit. Alle mensen die in 2053 dertig worden, zijn al geboren en we kunnen er niet meer bij maken. Tenzij er een verandering plaatsvindt in het immigratiebeleid (waarbij de focus ligt op hoger opgeleiden), zullen alle geïndustrialiseerde landen een tekort aan goed opgeleide werknemers ervaren. AI kan daar enorm bij helpen. In een uitgebreide blog getiteld ‘AI could actually help rebuild the middle class‘ van David Autor, hoogleraar aan het MIT, betoogt hij dat AI niet per se banen hoeft te vernietigen. Integendeel, het biedt ons de mogelijkheid om onze expertise uit te breiden naar een bredere groep werknemers. Uit een recente Gallup enquête bleek dat 75% van de Amerikaanse volwassenen gelooft dat AI tot minder banen zal leiden. Davis denkt dat deze angst misplaatst is en dat het tegenovergestelde mogelijk is. Lees meer…

Over boeren en burgers

19 februari 2024
Kennisbank

Tony de Bree

Vorige week heb ik naar het debat in de Tweede Kamer over de mogelijke formatie van een nieuw kabinet gekeken. Normaal doe ik dat niet, maar nu even wel. Om te kijken of er toch iets van echte verandering aan zit te komen in onze huidige vorm van parlementaire democratie en rond het ‘groeien moet de economie’. Nee dus. Het oude systeem dendert gewoon door. Wie zijn de belangrijkste spelers op dit moment? Dat zijn uiteraard de politici, maar vooral ook ‘de Haagse journalisten’ zoals Pieter Omtzigt ze in zijn boek noemt: de duiders en de spindokters die de Nederlandse mainstream media beheersen. Hun invloed is enorm. Op allerlei manieren.  Er worden vaak eigen ongefundeerde meningen verkondigd, soms gebaseerd op onjuiste informatie. Lees meer…

Tony de Bree

Tony de Bree

CEO Fintech Startup Partners

De ongemakkelijke waarheid van de EU AI-Act

29 december 2023
Kennisbank

Begin deze maand is de AI Act aangenomen in Europa. Volgens velen een ‘baanbrekende wet’ die het gebruik van AI, algoritmes en machine learning moet gaan beperken en eist dat risico’s voor mensen en maatschappij worden geminimaliseerd. De belangrijkste punten van de AI-Act zijn: 1. Een risico-gebaseerde aanpak de AI-Act onderscheidt vier risiconiveaus voor AI-systemen: onaanvaardbaar risico, hoog risico, beperkt risico en minimaal risico. AI-systemen met een onaanvaardbaar risico zijn verboden, terwijl AI-systemen met een hoog risico aan strengere eisen moeten voldoen. 2. Transparantie en traceerbaarheid: AI-systemen moeten transparant en traceerbaar zijn. Dit betekent dat gebruikers van AI-systemen moeten kunnen begrijpen hoe het systeem werkt en hoe de beslissingen worden genomen. Ook moeten de gegevens die worden gebruikt om het systeem te trainen, bewaard worden. 3. Niet-discriminatie: AI-systemen mogen niet discrimineren op basis van ras, geslacht, religie, seksuele geaardheid, politieke overtuiging of andere persoonlijke kenmerken. 4. Milieuvriendelijkheid: AI-systemen moeten worden ontworpen en gebruikt op een manier die milieuvriendelijk is. 5. Menselijke controle: AI-systemen moeten onder toezicht staan van mensen. Dit betekent dat mensen de beslissingen van het systeem moeten kunnen controleren en corrigeren. De AI-Act is wet die de ontwikkeling en het gebruik van AI in de EU moet reguleren. De wet stelt hoge eisen aan AI-systemen, maar biedt ook kansen voor innovatie en groei. De AI-Act zal in 2026 in werking treden. Lees meer…

Supercomputer geïnaugureerd in Spanje

28 december 2023
Kennisbank

Vorige week, op 21 december jongstleden is MareNostrum 5, de nieuwste Europese supercomputer van wereldklasse, geïnaugureerd in Barcelona, Spanje. Deze supercomputer, die wordt gehost in het “Barcelona Supercomputing Center”, is momenteel een van de tien krachtigste supercomputers ter wereld en zal vanaf maart 2024 toegankelijk zijn voor een breed scala aan Europese wetenschappelijke en industriële gebruikers. MareNostrum 5 heeft een piekprestatie van 314 petaflops, of 314 miljoen miljard berekeningen per seconde. Het is ook de groenste supercomputer in Europa. Hij zal zeer energie-efficiënt zijn en volledig op groene energie draaien. De warmte die hij genereert zal worden gebruikt om het gebouw waar hij zich bevindt te verwarmen. Lees meer…

EU-supercomputers om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te versnellen

30 november 2023
Kennisbank

Onlangs hebben de Commissie en de Gemeenschappelijke Onderneming Europese high-performance computing (EuroHPC) toegezegd om Europese start-ups en kleine en middelgrote ondernemingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en de bredere AI-gemeenschap meer toegang te geven tot de EU-supercomputers, die van wereldklasse zijn. Deze toezegging maakt deel uit van het EU-initiatief AI Start-Up. Toegang tot supercomputers van wereldklasse die AI-training en -tests versnellen is van cruciaal belang om de verdere ontwikkeling en schaalbaarheid van AI-modellen te ondersteunen, waarbij de trainingstijd wordt teruggebracht van maanden of jaren tot een kwestie van weken. De Commissie heeft dit verklaard in het kader van de vierde vergadering van de AI-alliantie in Madrid, na een aankondiging van voorzitter Von der Leyen in haar toespraak over de Staat van de Unie 2023. Europese actoren op het gebied van AI en high-performance computing (HPC) zullen nauw samenwerken om baanbrekende innovatie te stimuleren en het concurrentievermogen van de Europese industriële AI-sector te versterken. Dit zal de ontwikkeling van AI versnellen en de Europese Unie tot een concurrerende wereldleider maken.
Lees meer…

You ain’t seen nothing yet !

03 november 2023
Kennisbank

Tony de Bree

In online dinoland spreekt men ook op LinkedIn nog steeds van ‘digitale disruptie’. Daar bedoelt men mee: verstoring van hun vertrouwde oude vaak beschermde industrie, sector en eigen business-  en verdienmodel. Dat oude, vertrouwde model van zwaar beschermde sectoren in Nederland, is gebaseerd op wat we noemen ‘barriers to entries’. Wat men niet ziet of wil zien is dat die ‘barriers to entry’ sinds vorig jaar Midjourney, Stable Diffusion, Dall-E 2 en in november ChatGPT werd gelanceerd in het Engels helemaal niet meer bestaan in de online wereld ! En dat komt vooral door de democratisering van AI. Lees meer…

Hans Timmerman

Hans Timmerman

IT kenner en trendwatcher

AI en automatisering maken mensen niet overbodig

01 augustus 2023
Kennisbank

De schrikverhalen kennen we intussen: kunstmatige intelligentie gaat de mens vervangen. Ik geloof er niets van. Goed gereedschap is het halve werk, maar maakt de mens niet overbodig. Integendeel. Vervelend werk zal verdwijnen. Daar zal niemand om rouwen. Automatisering en AI zijn hulpmiddelen. Gereedschappen. Techniek om ons te ondersteunen en productiever te maken. Maar geen enkel gereedschap vervangt onze menselijke creativiteit, onze menselijke flexibiliteit en vindingrijkheid. De mens is onvervangbaar. Er blijven altijd mensen nodig om gereedschappen als AI te ontwerpen, te bouwen, te onderhouden en vooral op deskundige wijze te gebruiken. Met goede (!) data, gekwalificeerde (!) AI en betrouwbare (!) automatisering kunnen we vele van de huidige problemen oplossen. Drie uitroeptekens die een voorwaarde vormen voor effectief ingezette AI. In de wereld van data en informatie is de uitspraak ‘bullshit in is bullshit out’ als geen ander geldig. In onze met data overspoelde wereld is het überhaupt nog kúnnen scheiden van goede en verkeerde data een dagtaak geworden. De wetgeving over ‘voorkoming witwassen‘ heeft tot een explosie van eentonige menselijke arbeid geleid. Lees meer…