Maatregelen tegen 20 luchtvaartmaatschappijen wegens misleidende green washing

08 mei 2024

Na een waarschuwing van het Europees Bureau van Consumentenverenigingen (BEUC), hebben de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten van de EU (het samenwerkingsnetwerk voor consumentenbescherming, CPC) brieven gestuurd naar 20 luchtvaartmaatschappijen waarin zij hen wijzen op verschillende soorten mogelijk misleidende groene claims en hen verzoeken hun praktijken binnen 30 dagen in overeenstemming te brengen met het EU-consumentenrecht. Het samenwerkingsnetwerk voor consumentenbescherming, onder leiding van de Belgische Algemene Directie Economische Inspectie, de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt, de Noorse consumentenautoriteit en het Spaanse directoraat-generaal consumentenzaken, focuste op claims van luchtvaartmaatschappijen dat de CO2-emissies van een vlucht kunnen worden gecompenseerd door klimaatprojecten of door het gebruik van duurzame brandstoffen, waaraan de consumenten zouden kunnen bijdragen door extra vergoedingen te betalen. Lees meer…

EU is een belangrijke katalysator voor het opschalen van schone en duurzame uitvindingen

07 mei 2024
Kennisbank

Tussen 1997 en 2021 werden meer dan 750.000 uitvindingen voor schone en duurzame technologieën gepubliceerd, samen goed voor bijna 12% van de uitvindingen in deze periode. Deze bevindingen staan te lezen in het meest recente gezamenlijke rapport van het EOB-EIB, getiteld “Financing and Commercialisation of Cleantech innovation”. Tussen 2016 en 2021 groeide het aantal uitvindingen op het gebied van schone technologieën met maar liefst 33%, met alleen al in 2021 bijna 55.000 geregistreerde uitvindingen. Het rapport bevat ook een uitgebreid overzicht van de belangrijkste innovatoren op het gebied van Cleantech, en laat zien welke activiteiten zij hebben ondernomen op het vlak van schone en duurzame technologieën, en welke ondersteuning deze partijen nodig hebben om hun uitvindingen op de markt te brengen. Lees meer…

Het effect van Dunning-Kruger

06 mei 2024
Kennisbank

Stefan Duchateau

Eerst even een waarschuwing vooraf: wie allergisch is voor beschouwingen over monetaire politiek en aandelenmarkten, riskeert hier een overdosis. Wanneer het inzicht, de kennis en ervaring in een bepaalde problematiek beperkt is, blijkt de overtuiging over het eigen grote gelijk hierover toe te nemen. Dat was alvast de conclusie van de onderzoekers Julian Kruger en David Dunning die in 1999 – tot hun eigen verbazing – vaststelden dat mensen er vooral een rotsvaste mening op nahouden over het onderwerp of het vakgebied waar ze het minst van afweten. Het omgekeerd verband tussen competentie en convictie staat bekend als het Dunning-Kruger-effect of DKE: Hoe lager het competentieniveau, hoe sterker de overtuiging en hoe onwrikbaarder de standpunten. Wellicht is dit toe te schrijven aan het feit dat men door onwetendheid het échte probleem niet ziet en zich vandaar gemakkelijk schaart achter simplistische oplossingen en weinig begrip toont voor een andere visie of een meer genuanceerde mening. Niet weten wat je zelf niet weet… Lees meer…

Hester Bais: “Samen een grote stap zetten naar een financiële wereld die eerlijk, veilig en transparant is voor iedereen”

03 mei 2024
Kennisbank

Michel Klompmaker

Sinds begin april is het officieel bekend. De auteur van Worst Bank Scenario, tevens advocaat, Hester Bais doet mee aan de Europese verkiezingen van 6 juni aanstaande. Anderhalf jaar geleden was Hester een van de keynotes bij ons Behavioral Risk Congres. We spraken met haar over deze opmerkelijk stap, waarbij we ook ingingen op andere issues rond de Financial Services Industry, waarover zij een uitgesproken mening heeft. Die uitgesproken mening is in extenso te lezen in het Nederlandstalige (en in november 2023 in het Engels vertaalde en aangevulde) boek met ruim 400 pagina ’s dat ze samen met Wink Sabée geschreven heeft met als titel “Worst Bank Scenario” (link bevat explain video: aanrader!).
Lees meer…

Tony de Bree

Tony de Bree

CEO Fintech Startup Partners

Stop de echte gekkigheid rond aanpak witwassen

02 mei 2024

VNO/NCW en MKB-Nederland hebben samen met KPMG aanbevelingen gedaan met betrekking tot de aanpak witwassen aan onder andere de Minister van Justitie. Een  feit is dat dit soort wet- en regelgeving al sinds jaar en dag (bijvoorbeeld sinds 2001, 9/11) wordt verzonnen en opgesteld door mensen zonder enige praktische ervaring op de grond, maar wel met wereldwijde impact op de invoering en handhaving van wet- en regelgeving. Of dat nu over AML, terrorisme financiering of relationship monitoring (Know Your Customer (KYC)) gaat is de echte gekkigheid nu weer rond de aanpak witwassen. Lees meer…

Featured book

Beginselen voor het beperken van de schadelijkste chemische stoffen tot essentiële toepassingen

30 april 2024

De Europese Commissie heeft criteria en beginselen vastgesteld voor wat „essentiële toepassingen” van de schadelijkste chemische stoffen zouden zijn. De mededeling biedt de industrie en investeerders voorspelbaarheid wat betreft de productie van producten die onmisbaar zijn voor de groene en digitale transitie, gezondheid en defensie in de EU. Het is een concreet resultaat van de strategie voor duurzame chemische stoffen die erop gericht is de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu tegen de schadelijkste chemische stoffen te verbeteren en te komen tot een gifvrij milieu. Lees meer…

Photo: Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Belastingdienst versterkt weerbaarheid tegen ondermijning

29 april 2024

De Belastingdienst gaat meer doen om de organisatie weerbaarder te maken tegen criminele ondermijning. Bijvoorbeeld door het oprichten van een eigen veiligheidsbureau, het verder verbeteren van de gebruikersregistratie – logging – van applicaties die door medewerkers van verschillende dienstonderdelen worden gebruikt en door het versterken van de screening van eigen en extern personeel. Dat staat in de Kamerbrief over dit onderwerp van staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit & Belastingdienst) die vandaag naar de Tweede Kamer is verstuurd. In de brief wordt ook ingegaan op het aan de Kamer toegezegde onderzoeksrapport over het verbeteren van de weerbaarheid binnen de dienst door KPMG. Eind 2022 werd de Belastingdienst geconfronteerd met verschillende concrete signalen van (mogelijke) corruptie en ondermijning binnen de organisatie. Daarom is de Belastingdienst meteen gestart met het Programma Weerbaarheid Ondermijning Belastingdienst (PWOB). Het doel van dit programma is de Belastingdienst en haar medewerkers weerbaarder te maken tegen corruptie en ondermijnende criminaliteit. Lees meer…

Nieuw plan van de Nederlandse Vereniging van Banken in de strijd tegen witwassen

26 april 2024
Kennisbank

De Nederlandse banken hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in hun poortwachtersfunctie. Inmiddels houden meer dan 13.000 bankmedewerkers – één op de vijf – zich bezig met klantonderzoek, voortdurende controle van relaties en transacties en het melden van ongebruikelijke transacties. De totale kosten daarvan liggen volgens de Nederlandse Vereniging van Banken, afgekort NVB, jaarlijks rond de 1,4 miljard euro. Deze inspanningen hebben er toe geleid dat het voor criminelen lastiger is geworden om een bankrekening te openen. Het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties is sindsdien sterk gestegen. Maar de keerzijde is dat klanten steeds vaker hinder ondervinden bij het regelen van hun bankzaken. Dat is goed uitlegbaar als een uienhandelaar die zaken doet in Afrika zich door een koerier laat betalen met plastic tassen vol met cash. Het wordt veel lastiger als de nieuwe penningmeester van de lokale tennisclub maandenlang moet wachten voordat hij toegang krijgt tot de bankrekening van de club. De Nederlandse Vereniging van Banken zal overigens bij monde van Helène Erftemeijer over dit onderwerp aan het woord komen als eerste keynote tijdens het Risk & Compliance Jaarcongres dat in het teken staat van de Wwft, op 13 juni  in Baarn.
Lees meer…

Vergunningen voor cryptodienstverleners

25 april 2024

Aanbieders van crypto activadiensten (CASP’s) kunnen vanaf 22 april 2024 een aanvraag voor een vergunning of notificatie indienen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Indien goedgekeurd kan de vergunning of notificatie vanaf 30 december 2024 worden gebruikt.  De Markets in Crypto Assets Regulation (MiCAR) treedt per 30 december 2024 in werking. Vanaf die datum kunnen partijen die over een CASP vergunning of -notificatie beschikken op de Europese markt crypto activadiensten aanbieden. Partijen die al beschikken over een vergunning voor gelijkwaardige diensten of activiteiten, kunnen een CASP notificatie indienen. In Nederland is de AFM de primaire toezichthouder op deze dienstverlening. Een persoon of instelling mag binnen de Europese Unie geen crypto activadiensten aanbieden zonder CASP vergunning.

Lees meer…