ECB voert klimaatinspanningen uit met focus op transitie-, klimaat- en natuurrisico’s

15 februari 2024
Kennisbank

De ECB is vastberaden om haar klimaatplannen verder uit te voeren en zal deze regelmatig evalueren. Er zijn drie aandachtsgebieden voor 2024 en 2025 vastgesteld, te weten de gevolgen van de groene transitie, de fysieke impact van klimaatverandering en de natuurrisico’s voor economie en het financiële stelsel. Wat de transitie naar een groene economie betreft, zal de ECB meer onderzoek doen naar de effecten van transitiefinanciering, groene investeringsbehoeften, transitieplannen en de invloed van de groene transitie op aspecten van onze economie zoals arbeid, productiviteit en groei. De ECB zal de resultaten daarvan ook in aanmerking nemen in haar macro-economische modellen. Ook gaat de ECB binnen haar mandaat onderzoeken of ze in het licht van deze transitie haar monetaire beleidsinstrumenten en portefeuilles verder moet bijsturen.

We zoemen nog even in op de drie specifieke aandachtsgebieden van de ECB voor dit jaar en volgend jaar.

*De gevolgen en risico’s van de transitie naar een groene economie, met name de transitiekosten en investeringsbehoeften die daaraan verbonden zijn;
*De toenemende fysieke impact van klimaatverandering en de economische gevolgen van maatregelen om met een opwarmende wereld om te gaan;
*De risico’s die voortvloeien uit verlies en aantasting van de natuur, de wisselwerking met klimaatrisico’s en de mogelijke invloed op de werkzaamheden van de ECB via hun impact op de economie en het financiële stelsel.

Christine Lagarde ligt het een en ander als volgt toe: “De opwarming van het klimaat en de achteruitgang van ons natuurlijke kapitaal brengen veranderingen teweeg in onze economie en ons financiële stelsel. Om ons mandaat te kunnen blijven vervullen, moeten we begrijpen wat die veranderingen inhouden en er gelijke tred mee houden. Door onze inspanningen te verbreden en intensiveren, krijgen we meer inzicht in de gevolgen van deze veranderingen. Dat helpt ons om de stabiliteit van de economie en het financiële stelsel te waarborgen en de transitie naar een groene economie te ondersteunen.”

Concrete maatregelen

Met betrekking tot de toenemende fysieke impact van de klimaatverandering zal de ECB de invloed van extreme weersomstandigheden op de inflatie en het financiële stelsel diepgaander analyseren en nagaan hoe ze die in klimaatscenario’s en macro-economische projecties in aanmerking kan nemen. De ECB gaat eveneens onderzoeken hoe klimaatadaptatie – of een gebrek daaraan – de economie en de financiële sector kan beïnvloeden, met inbegrip van welke investeringen daarvoor nodig zijn en in hoeverre de verzekeringsdekking toereikend is.

Voor verlies en aantasting van de natuur zal de ECB de nauwe relatie met klimaatverandering en de economische en financiële gevolgen analyseren. Ze zal ook nader onderzoeken welke rol ecosystemen voor de economie en het financiële stelsel vervullen.

Binnen haar eigen activiteiten gaat de ECB haar achtste milieubeheer programma uitvoeren om haar koolstofreductiedoelstellingen voor 2030 te halen. Samen met het hele Eurosysteem zal de ECB onder meer ecologische ontwerpbeginselen opnemen voor de toekomstige reeks eurobankbiljetten en ook bij de uitwerking van een digitale euro, die momenteel in de voorbereidingsfase zit, rekening houden met de ecologische voetafdruk.

Het besluit om op deze gebieden extra inspanningen te leveren vloeit voort uit een inventarisatie van de klimaatmaatregelen die de ECB sinds de introductie van haar klimaatagenda 2022  heeft opgezet en een aanpassing van haar werkplan in het licht van de veranderende context, de betere beschikbaarheid van gegevens en de methodologische vooruitgang. De geplande werkzaamheden komen bovenop de lopende klimaatmaatregelen bij de activiteiten van de ECB, onder meer in het monetair beleid en het bankentoezicht. De ECB zal haar klimaatindicatoren, risicomonitoring en informatieverschaffing verbeteren en blijven bijdragen aan de ontwikkeling van klimaatgerelateerd beleid in Europese en internationale fora. De ECB zal haar acties ook in de toekomst blijven evalueren om ervoor te zorgen dat ze doelmatig zijn en helpen om haar mandaat te vervullen.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *