Photo: DCF 1.0

Duurzaamheidsaspecten worden meer en meer betrokken bij leningen

06 augustus 2019

Onlangs publiceerden we op dit platform een artikel over het committment van de financiële sector in Nederland om terdege rekening te houden met de impact op het klimaat bij de verstrekking van leningen. Recentelijke sloot een consortium van zes banken onder leiding van ING België met Fagron een overeenkomst voor een duurzaamheidsgerelateerde lening. De zes banken zijn ING België, BNP Paribas Fortis, Belfius, Commerzbank, HSBC en KBC. De voorwaarden van die lening zijn deels afhankelijk van hoe de kredietnemer presteert op het vlak van duurzaamheid. Het is een consortiale lening op basis van Key Performance Indicators (KPI’s), en Fagron zal de lening van 375 miljoen euro, een herfinanciering van een in 2014 en 2017 aangegane leningsovereenkomst, gebruiken voor algemene bedrijfsdoeleinden. 

Leonie Schreve, Global Head of Sustainable Finance bij ING België meldt het volgende hierover: “Bij ING zijn we ervan overtuigd dat duurzaam zakendoen beter zakendoen is.”  ING België is trots dat het Fagron als duurzaamheidscoördinator kon bijstaan voor hun aan KPI’s verbonden Sustainability Improvement Loan. Het fungeert tevens als Facility Coordinator en Agent. Deze transactie is een voorbeeld van hoe duurzame financieringsoplossingen de omslag naar een duurzamere toekomst kunnen ondersteunen.

Ondernemingen kunnen nu al enkele jaren een rating krijgen op basis van hun inspanningen om het milieu en de maatschappij vooruit te helpen. De evaluatie van bedrijven leidt tot een “Environmental, Social and Governance (ESG) rating”. Ook kunnen bedrijven er ook voor kiezen om bedrijfsspecifieke KPI’s te evalueren op basis van hun interne governance, in samenwerking met externe adviseurs. In dit geval heeft CE Delft Fagron ondersteund bij de definitie van hun milieugerelateerde KPI’s.

ING België, dat de voorwaarden van het krediet opstelde en de herfinanciering voor de duurzaamheidsgerelateerde lening van Fagron coördineerde, nam dit KPI-mechanisme op in de prijszetting van de lening. De KPI’s worden bepaald en opgemeten door een extern bureau. De overeengekomen voorwaarden stellen dat de kredietmarge kan worden verminderd indien Fagro erin slaagt om zijn duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Indien Fagron er echter niet in slaagt om minstens twee van de KPI’s te behalen bij zijn volgende jaarlijkse duurzaamheidsanalyse, dan zal de lening duurder worden.

Zoals bekend is Fagron actief in gepersonaliseerde geneeskundige oplossingen aan ziekenhuizen, apotheken, klinieken en patiënten, in 36 landen over de hele wereld. Het Belgische bedrijf Fagron NV is gevestigd in Nazareth en staat genoteerd op Euronext Brussel en Euronext Amsterdam. Het hoofdkantoor van Fagron is gevestigd in Rotterdam.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *