De (niet) vervolging van offshore vennootschappen

08 maart 2024
Kennisbank

Jan van Koningsveld

Het gebruik van offshore vennootschappen wordt algemeen gezien als een dreiging voor witwassen en andere vormen van financiële criminaliteit. Uit mijn proefschrift komt naar voren dat in 54% van alle fraudezaken offshore vennootschappen zijn betrokken. Echter er worden vrijwel geen offshore vennootschappen en/of hun nominee directors vervolgd door het Openbaar Ministerie. Ook wordt er bijna niets afgepakt van criminele vermogens dat is ondergebracht in offshore entiteiten. Er is dus een gat tussen waar criminelen in investeren (vastgoed) en wat het Openbaar Ministerie afpakt.

Onlangs las ik een uitspraak van de Rechtbank Overijssel waarin een offshore vennootschap opgericht naar het recht van Guernsey niet ontvankelijk werd verklaard. Dit omdat de vennootschap inmiddels ‘struckoff’ was verklaard en zich zodoende niet meer kan verdedigen. De kans dat een offshore vennootschap wordt vervolgd is minimaal en als het nu ook mogelijk is om een offshore vennootschap door een simpele struck off verklaring niet ontvankelijk te verklaren en zodoende straffeloos te blijven dan wordt het misbruik maken van offshore vennootschappen nog aantrekkelijker hetgeen toch in strijd is met het adagium misdaad mag niet lonen.

Complexe (inter)nationale constructies worden steeds vaker opgezet om misdaadgeld wit te wassen. De FIU ziet een sterkte stijging in het aantal meldingen van aan offshore vennootschappen gekoppelde transacties. Ook uit analyse van grote belastingfraudes, corruptie- en witwaszaken wordt duidelijk welke essentiële rol de offshore wereld hierbij speelt. Dat is op zich geen nieuwe constatering. Al eerder werd uit de Offshore Leaks, de Panama Papers en andere Leaks duidelijk hoezeer de offshore wereld een rol speelt bij allerlei vormen van mogelijke fraudes.

Door de oorlog in Oekraïne zijn er sancties opgelegd aan Russische oligarchen. Binnen Europa zijn landen bezig Russisch vermogen te traceren dat verstopt zit in (offshore) vennootschappen om hierop beslag te kunnen leggen. Offshore vennootschappen, opgericht in zogenaamde ‘belastingparadijzen’ lenen zich bij uitstek om vermogen buiten het zicht van de autoriteiten onder te brengen. Uit mijn proefschrift komt naar voren dat in 54% van alle strafrechtelijke zaken offshore vennootschappen zijn betrokken. Ook blijkt uit allerlei publicaties zoals de Paradise Papers de belangrijke rol die offshore vennootschappen spelen bij belastingontduiking en witwassen.

Het is duidelijk dat het voorkomen en bestrijden van financiële fraude niet effectief kan zonder gedegen kennis van de offshore wereld. Al jaren verzorgen we trainingen op dit gebied, dus specifiek rond de analyse van offshore (witwas)risicio’s. De eerstkomende fysieke training is op donderdag 23 mei aanstaande voor maximaal 16 deelnemers en vindt plaats in Almere, vlakbij het Centraal Station op de 18e verdieping bij Regus.

Als u vanuit uw werk of vanuit interesse te maken hebt met het analyseren van structuren, of het traceren van vermogen dan is deze training een absolute must voor u. Het is immers erg lastig om informatie te vinden van dit soort vennootschappen. U wilt weten wie de aandeelhouders zijn, waar het bedrijf gevestigd is, hoe de vermogenspositie van het bedrijf is, wie de UBO is….en zo zult u nog veel meer vragen hebben. Blijft de vraag waar u de juiste informatie vandaag kunt halen over dit soort vennootschappen. En hoe die informatie te interpreteren. Welke documenten zijn er überhaupt beschikbaar? En als die documenten zijn opgemaakt, zijn ze dan ook openbaar? Tijdens deze onderhoudende training krijgt u de antwoorden op al deze vragen.

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van open bronnen voor deze training. Tijdens de training ziet u live hoe het werkt in diverse buitenlandse handelsregisters. Welke informatie u daar kunt vinden, waarbij specifiek wordt ingegaan op Engeland, Isle of Man, BVI en Belize.

Aan de hand van verschillende praktijkcasussen nemen we u mee naar de informatiewereld achter de offshore vennootschap. Een plezierige hands-on training vanaf 13.15 uur tot 16.45 uur op donderdag 23 mei 2024, die u eigenlijk niet wilt missen.

Voor wie is deze training geschikt? Compliance medewerkers, medewerkers trustkantoren, betaalinstellingen en banken, opsporingsambtenaren, toezichthouders en overige Wwft-meldplichtigen.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *