Jan van Koningsveld over de risico's van transacties met offshoremaatschappijen

22 januari 2016

Op 2 juni aanstaande zal Mr. Dr. Jan van Koningsveld spreken als keynote in de ochtend tijdens het Risk & Compliance Congres 2016 over de risico’s van transacties met offshoremaatschappijen. Die risico’s hebben niet alleen betrekking op witwassen maar ook op belastingontwijking en corruptie. (zie casus SBM Offshore).

Van Koningsveld  heeft een zeer ruime ervaring op het gebied van financieel rechercheren. Vooral in relatie met misbruik van (buitenlandse) rechtspersonen. Vanaf 1986 is hij werkzaam geweest bij de FIOD. Hij was toen belast met het voorbereiden en uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken naar allerlei vormen van financieel-economische criminaliteit zoals belastingfraude, beleggingsfraude, corruptie, oplichting, faillissementsfraude en het witwassen van de hieruit verkregen gelden. Deze onderzoeken hebben vaak een internationale component waarbij hij veel rechtshulpverzoeken gedaan heeft aan ongeveer 20 verschillende Tax Havens in de wereld. Vandaar dat Jan veel praktische ervaring heeft opgedaan met buitenlandse rechtspersonen, trusts, trustkantoren en offshore-dienstverlening. Van Koningsveld heeft als lid deel uitgemaakt van diverse multidisciplinaire onderzoeksteams die onderzoek hebben verricht naar de georganiseerde misdaad. Het bijzondere is dat Jan actuele praktijkervaring combineert met zijn juridische en wetenschappelijke kennis.
Volgens Van Koningsveld is er door Nederlandse huishoudens in totaal voor ongeveer $130 miljard euro aan vermogen offshore geplaatst. Op vragen van enkele Tweede Kamerleden dienaangaande antwoordde staatssecretaris van Financiën, de heer Wiebes afgelopen december met enkele wollige, nietszeggende zinnen… de discussie zal straks vanzelf weer van start gaan vanaf het moment dat Van Koningsveld in maart aanstaande met zijn boek op de markt komt.
Voor de overige sprekers, het programma, etc.. verwijzen we naar de speciale congreswebsite www.riskcompliancecongres.nl

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *