Wie durft de casus aan te pakken van de gemeente Bleekelo?

30 oktober 2017

Tijdens het Risk & Resilience Festival op 9 november aanstaande op de Universiteit Twente zal in de promotiezaal van de Universiteit Twente (Waaier 4) de casus van de grensgemeente Bleekelo behandeld worden. Dit “project demografie en continuïteit van dienstverlening in de publieke sector” is ontwikkeld als een casus door Peter B. Boorsma (Emeritus Hoogleraar Openbare Financiën – Universiteit Twente en grondlegger van Master Risicomanagement aldaar) en dr. Johan A.M. de Kruijf Universitair docent – Bestuurskunde Radboud Universiteit/kerndocent PLD/Universiteit Twente. Geïnteresseerden die een pitch van 15 minuten willen verzorgen kunnen contact opnemen met de programmamanager drs. Dick Wijnveen.

Het programma-onderdeel staat gepland om 10.15 – 12.00 uur in de promotiezaal van de Universiteit Twente (Waaier 4). Vanzelfsprekend zorgt de Universiteit voor audiovisuele ondersteuning (beamer). Contactpersoon voor wat betreft het inzenden van een pitch is drs. Dick Wijnveen, programmamanager via d.wijnveen@utwente.nl. Hij is telefonisch bereikbaar onder 06 – 5374 4320.
Korte beschrijving van de casus
De grensgemeente gemeente Bleekelo is in 2008 ontstaan bij een gemeentelijke herindeling en heeft circa 83.000 inwoners waarvan er 65.000 in de centrale kern wonen en de resterende 18.000 inwoners in 3 kleinere kernen. Het college heeft kritische opmerkingen gekregen vanuit de gemeentelijke rekenkamer commissie, dat het college zich te veel met korte termijn problematiek bezighoudt. De rekenkamer commissie heeft daarbij onder andere gewezen op de basisscenario’s van PBL uit 2015, waarin de bevolkings- en huishoudens ontwikkeling voor de gemeente Bleekelo zijn afgezet tegen de ontwikkelingen in Nederland (zie bijlagen in de pdf). Het college heeft naar aanleiding van vragen uit de gemeenteraad vervolgens besloten om gericht onderzoek te laten doen naar de risico’s waar de gemeente mee geconfronteerd gaat worden. U bent gevraagd om een analyse van de risico’s te maken, die als input kan dienen voor het door het huidige college voor te bereiden overdrachtsdossier voor de collegeonderhandelingen 2018-2022. De opdracht luidt als volgt:
Welke risico’s zou u, rekening houdend met de impact en urgentie van die risico’s, onder de aandacht van het college van B&W van Bleekelo brengen, wanneer het gaat om de gevolgen van demografische ontwikkelingen voor de gemeente op te vangen?
Bij de beantwoording van de vraag wordt er van uitgegaan dat u zich rekenschap geeft van de bestuurlijke verhoudingen tussen gemeente en de feitelijke dienstverleners op de genoemde beleidsterreinen.
In de pdf staan ook de bijlagen bij deze notitie staan een aantal kerngegevens van de gemeente Bleekelo vermeld. Voor de uitwerking van de casus wordt hieronder wat meer kleur bij de cijfers gegeven.
De pdf van de gehele casusbeschrijving kunt u hier downloaden.
In het panel zitten Johan de Kruijf (Radboud Universiteit), Frank Kerckhaert  (Voorzitter Raad van Advies MRM),  Anne Michiels van Kessenich (Gemeente Haarlem) en Peter Boorsma die als voorzitter zal fungeren.
image001
 
 
 
 
 
 
 
 

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *