Welk staatsorgaan spreekt nu de waarheid?

01 december 2015

Rajeev Punwasi
Het is geen geheim dat in 2008 in totaal 16,8 miljard euro betaald is door de staat om ABN AMRO / Fortis van de ondergang te redden. Sinds 20 november jongstleden is ABN AMRO weer beursgenoteerd, waarbij het eerste pakket van twintig procent succesvol geplaatst is. De echte rekenaars van het CBS vragen zich nu af wat er uiteindelijk betaald is…

Met de beursgang van ABN AMRO is er een bericht geplaatst door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) waarin zij een heel andere berekening gemaakt hebben dan het ministerie van Financiën en er een ander bedrag genoemd wordt inzake de kosten van de hierboven genoemde nationalisatie.
Uit de documenten van het CBS blijkt dat er sprake is van een bedrag in de orde van grootte van meer dan 30 miljard… Volgens het CBS is het bedrag als volgt uit te splitsen:
• 21.7 miljard aan ABN AMRO
• 4 miljard aan ASR
• 2,6 miljard aan RSF Holding (Royal Bank of Scotland, Santander Group en Fortis)
Zoals uit het bovenstaande overzicht blijkt komt dit neer op 27,3 miljard euro. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten geweest die tussen de 6 en 7 miljard bedragen. Ook is er een overbruggingskrediet toegekend aan Fortis ter waarde van 2 miljard euro.
Als we deze bedragen in het achterhoofd houden en kijken naar de recente beursgang, waarbij in totaal 188 miljoen aandelen verhandelbaar gemaakt zijn, komt dit neer op 20% van het totaal aantal aandelen. Op basis een koers per aandeel van 17,75 euro, heeft de beursgang daarmee circa 3.3 miljard euro opgeleverd voor de Staat der Nederlanden.
De vraag blijft natuurlijk in hoeverre met deze 3.3 miljard euro al flessen champagne open getrokken kunnen worden, als we de cijfers van het CBS, toch ook een door de Staat gecontroleerd Zelfstandig Bestuursorgaan, in ogenschouw nemen…
Het CBS is een Zelfstandig Bestuursorgaan, maar de minister van Economische Zaken is verantwoordelijk voor de juistheid van deze cijfers. Vanuit het Ministerie van Financiën wordt en werd De Bank aangestuurd. Blijkbaar heeft elke belanghebbende zijn eigen rekenmodel, maar wie heeft er nu uiteindelijk gelijk?
Rajeev Punwasi is Junior Editor Risk & Compliance Platform Europe

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *