Vastgoedsturing noodzakelijk voor gezonde bedrijfsvoering

01 september 2017

Michel Klompmaker
Onlangs spraken als Risk & Compliance Platform Europe met Lambert van den Top van Reasult uit Ede over het begrip vastgoedsturing. Het gesprek kwam tot stand in aanloop naar het seminar over vastgoedsturing, waar Lambert gaat spreken op 19 september aanstaande in Leiden. Als eerste willen we natuurlijk weten waar het woord vastgoedsturing eigenlijk vandaan komt, hoe oud het is en sinds wanneer het een begrip is geworden in corporatieland.
Van den Top: “Het begrip vastgoedsturing leeft al vele jaren bij al deze partijen. Maar het is wel een containerbegrip. De ene partij spreekt vanuit het perspectief van het vastgoed en heeft het vooral over het optimaliseren van huurovereenkomsten om zodoende waarde toevoegen aan de portefeuille (en ook een hogere marktwaarde te creëren). Andere partijen spreken over financiële vastgoedsturing vanuit administratief oogpunt met het accent op ‘in control zijn’ en inzicht te verkrijgen voor budgettering, effecten op financiering en uiteindelijk de jaarrekening.
Woningcorporaties hebben echter een maatschappelijke doelstelling. De financiële doelstelling is ‘slechts’ een randvoorwaarde, een middel om de maatschappelijke doelstellingen te bereiken. Het is dan ook begrijpelijk dat corporaties verschillende interpretaties hebben van het begrip vastgoedsturing.”
Tot zover de oorsprong, maar wat is het verband met risicomanagement?
Van den Top: “Mijn visie is dat vastgoedsturing een combinatie is van beide geschetste varianten van vastgoedsturing. Enerzijds financieel en anderzijds maatschappelijk. Risicomanagement is een middel om de doelstellingen van de organisatie te bereiken. Om goed de risico’s te kunnen managen moet een vastgoedorganisatie, commercieel en ook de corporatie, inzicht hebben in de te verwachten kasstromen van het vastgoed zoals huuropbrengsten en de exploitatielasten. Deze verwachtingen zijn relevant voor de financiële sturing voor de betaalbaarheid. Vastgoedsturing helpt ook om de genomen beslissingen transparant te kunnen verantwoorden. We leven in een tijd waarin het kunnen uitleggen erg belangrijk is voor de stakeholders. De klanten van Reasult hebben gezamenlijk circa 1.000.000 woningen in hun bestanden. Regelmatig contact met klanten leidt tot inzichten die wij ook weer kunnen inbrengen bij andere partijen om zodoende een bijdrage te kunnen leveren aan kennisdeling.”
Maar dan moet er toch nog een slag gemaakt worden naar de praktijk? Hoe werkt dat dan en met welke tools?
Van den Top: “Er moet een brug worden geslagen tussen vastgoed en financiën. Met deze brug kan de organisatie strategie en beleid naar de toekomst beter monitoren en indien nodig op tijd bijstellen. Daarnaast kan de organisatie vastgoedbeslissingen beter budgetteren en prioriteren. Dit helpt om beter en sneller de impact van veranderingen in het speelveld te vertalen naar de bedrijfsvoering. De brug tussen vastgoed en financiën is ook een basis om besluiten beter uit te leggen naar bestuur, toezichthouders en accountants.
Welke tools men nodig heeft is afhankelijk van de organisatie. Een heldere visie op vastgoedsturing geeft stof tot nadenken. Als Reasult zijn wij constant bezig om onze applicaties (tools voor onze klanten) te verbeteren. Recent zijn wij bezig met de doorontwikkeling van een tool om de jaarlijkse wijziging in de waarde van het vastgoed naar oorzaken te analyseren. Met deze “Verklaring Waarde Mutatie” kunnen woningcorporaties de wijziging in de waarde uitleggen aan hun stakeholders.”
Kun je nog iets zeggen over aanstaande 19 september in Leiden. Wat zal je boodschap bij het seminar Vastgoedsturing worden voor de aanwezigen?
Van den Top: “In mijn presentatie zal ik mijn visie geven op het (container)begrip vastgoedsturing, ingaan op de verschillen tussen beleggers en corporaties en aangeven waarom vastgoedsturing noodzakelijk is voor een gezonde bedrijfsvoering. Tot slot geef ik een doorkijk van de Reasult-analyse van de jaarlijkse mutatie van de waarde zoals vastgoedorganisaties die verantwoorden in hun winst- en verliesrekening.”
Meer over het programma van het seminar in de namiddag op 19 september aanstaande in Leiden vindt u via deze link.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *