Saldo lopende rekening van Nederland loopt verder op

03 januari 2024

Het saldo lopende rekening van de Nederlandse betalingsbalans is in het derde kwartaal van 2023 met €7,1 miljard toegenomen in vergelijking met een jaar geleden. Daarmee bereikt het saldo een recordniveau van €32,2 miljard. De stijging valt toe te wijzen aan ontwikkelingen in de goederenrekening en de primaire inkomens. Het saldo lopende rekening beschrijft het verschil tussen de ontvangsten uit het buitenland en de uitgaven aan het buitenland op de lopende rekening. De lopende rekening omvat internationale handel in goederen en diensten, en inkomenstransacties zoals bijvoorbeeld rente, dividend en pensioenuitkeringen. Nederland kent al jarenlang een positief saldo op de lopende rekening.

De drijvende kracht achter het positieve saldo lopende rekening is van oudsher het overschot op de goederenrekening, oftewel het verschil tussen import- en export van goederen. Dit overschot ligt €6,2 miljard hoger dan een jaar geleden omdat de waarde van de invoer van goederen (- 15%) meer is afgenomen dan de waarde van de uitvoer (-10%).

Een tweede reden voor de stijging van het saldo lopende rekening is een toename van het saldo primaire inkomens met €2,2 miljard (van €3,9 miljard in het derde kwartaal van 2022 naar €6,1 miljard). Deze stijging wordt in belangrijke mate veroorzaakt door rentebaten op het saldo van De Nederlandsche Bank (DNB) in TARGET2, het systeem waarmee commerciële banken en centrale banken in de EU geld aan elkaar overmaken. Het sinds de invoering van dit systeem opgelopen verschil tussen de binnenkomende geldstromen en de uitgaande geldstromen vormen het TARGET2-saldo van een land.

DNB heeft aan het einde van het derde kwartaal van 2023 een positief TARGET2-saldo. Dat betekent dat Nederlandse banken meer geld uit het buitenland hebben ontvangen dan naar het buitenland hebben overgemaakt. DNB ontvangt een vergoeding over dit positieve TARGET2-saldo die is gebaseerd op de beleidsrente van de ECB. Deze rente is in de afgelopen kwartalen gestegen om de inflatie in de eurozone te beteugelen. De rentebaten op TARGET2 worden meer dan gecompenseerd door rentebetalingen aan Nederlandse banken die deposito’s aanhouden bij DNB. Dit is echter niet zichtbaar op de Nederlandse betalingsbalans, aangezien daarin alleen transacties met het buitenland worden geadministreerd.

Bron: De Nederlandsche Bank

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *