Mijn zoektocht naar kwaliteitsaandelen

02 februari 2017

Wouter van Eeuwijk
Beleggers zijn onderverdeeld in mensen die speculeren of bewust investeren. Vaak wordt op basis van geruchten, tips of mediaberichtgeving gekocht. Dit is een pure gok, of de hoop dat er iemand gevonden wordt, die meer voor het aandeel gaat betalen. Investeren dient aan de hand van een strategie gedaan te worden – gebaseerd op een degelijk fundament – ongeacht het feit of iemand een korte- midden- of lange termijn investeerder is.

Met het boek The Five Rules For Successful Stock Investing was mijn liefde voor fundamentele analyse geboren. Mijn focus kwam op kwalitatief hoogwaardige bedrijven met groeipotentieel te liggen. Die ontdekken, is makkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn wereldwijd meer dan 45.000 aandelen. Zoeken naar de beste soorten, is zoeken naar een speld in een hooiberg.
Eerst zette ik formules in Excel, verzamelde bedrijfscijfers en vergeleek die met elkaar. Na enkele maanden had ik bijna 5000 bedrijven geanalyseerd. Al gauw realiseerde ik me dat alles inmiddels weer verouderd was. Zo ontstond het idee om dit proces te automatiseren.
De nadruk lag hierbij op drie pijlers, namelijk groei, kwaliteit en waardering, oftewel goede prestaties, lage risico’s en hoge rendementen. Op basis van een zestigtal factoren werden bedrijven uitgezocht. Denk aan gezonde groei, solide winsten, fatsoenlijke marges, goede kasstroom, respectabele rendementen en weinig of geen schulden. Slechts wanneer de koers (prijs) substantieel (veiligheidsmarge) onder de geschatte waarde lag, werden aandelen gekocht. Uiteindelijk analyseerde ik bijna 42.000 aandelen wereldwijd, verdeeld over 10 sectoren, 125 industrieën, 5 regio’s en 130 landen.
Kwaliteit scoort op termijn altijd
De meest succesvolle investeerders hebben hun rendementen behaald met een soortgelijke strategie. Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat een kwaliteit- en waardestrategie jaar op jaar bovengemiddeld presteert. Steeds meer grote vermogensbeheerders baseren een soortgelijke strategie op bepaalde fondsen. Uit mijn eigen zoektocht blijkt dat stabiele bedrijven die gestaag groeien, prima investeringen zijn. Nadeel van deze aanpak is dat er niet altijd koopjes in de markt zijn en dat een portfolio opbouwen, jaren kan duren.
Kwaliteit scoort op termijn altijd. Daarom zijn gedetailleerde, fundamentele analyses van bedrijfsgegevens aan onafhankelijke investeerders en vermogensbeheerders een groot goed. Kritische data wordt omgezet in zeer toegankelijke overzichten, rapportages en rankings. Zo worden de aandelen met de meeste potentie voor aantrekkelijke langetermijnrendementen geïdentificeerd en kan een investeerder gemakkelijker, sneller en zekerder gefundeerde voorspellingen doen en investeringsbeslissingen nemen.
Jaar- en kwartaalverslagen blikken terug op de prestaties van een onderneming en zijn vaak complex om te interpreteren. Met behulp van slimme algoritmes en geavanceerde screening-instrumenten, worden grote hoeveelheden data over specifieke markten, sectoren en bedrijven doorzocht en geanalyseerd. Iedere 24 uur worden er meer dan één miljard datapunten verwerkt, waardoor investeerders volledige en transparante informatie krijgen. Het slimme algoritme vertaalt deze informatie, zodat de juiste beleggingsactiviteiten ondernomen kunnen worden.
Kijk over de grens
In de Nederlandse index zijn er nauwelijks positieve uitschieters te vinden. Zowel op het gebied van kwaliteits- als waardebeoordelingen bestaan er middelmatig presterende bedrijven, die tegen een gemiddelde beurskoers genoteerd staan. Kijk daarom over de grens, bijvoorbeeld naar de S&P 500. Die bedrijven zitten kwalitatief goed in elkaar en staan in het groen. Als ik naar de waardebeoordeling kijk, zijn ze op een enkele uitzondering na, duur geprijsd. Heb geduld en op een gegeven moment is de prijs gunstig in verhouding tot de waarde.
Dagelijks, wekelijks of maandelijks ermee bezig zijn? Dan zijn verdieping in sectoren waar gebruikers verstand van hebben en een grondige voorbereiding cruciaal. Een aankoop is snel gedaan, maar vergeet deze regel niet: 90% van de beginnende speculanten verliest in de eerste 90 dagen 90% van het geld. Ook ik heb die fout gemaakt. Wanneer de beweeglijkheid van de beurs je slapeloze nachten bezorgt, beleg dan niet zelf, maar stap in een beleggingsfonds.
Rankings
Mijn zoektocht naar kwaliteitsaandelen levert de presentatie van bedrijfscijfers op in 10 periodes – jaar en kwartaal. Meer dan 55 analyseformules in 10 periodes – jaar, kwartaal en gemiddeldes, beoordelen ze en vertalen resultaten in begrijpelijke rapportcijfers. Daarbij wordt voor elk aandeel de onderliggende instap- en uitstapwaardes berekend.
Met één muisklik komen de beste jongetjes van de klas bovendrijven in een zogeheten ranking. De stock screener werkt als een filter, die ingesteld is om alle kwalitatief hoogwaardige bedrijven met groeipotentieel een goed rapportcijfer te geven. Hoe beter of dichter bij de richtlijnen, des te hoger de ranking. Dit geldt ook voor de value ranking, waar het algoritme op onderwaardering filtert, oftewel een redelijk aantrekkelijke aandelenprijs. De fondsen kunnen ook onderverdeeld worden in kwaliteit, groei, winst, gezondheid en waarde. De gebruiker kan verder de eigen voorkeur instellen door op index, marktkapitalisatie, sector & industrie, regio & land, individuele formules en aandelenprijs te zoeken.
Uiteindelijk is het grootste voordeel van de huidige beschikbare middelen dat beleggen van dag tot dag en van moment tot moment plezierig blijft. Juist daarom doe ik wat ik doe. Ik gun het iedere participant. Veel succes in het aankomende jaar.
Do’s:
* Heb een beleggingsdoel voor ogen
* Volg een vooraf gekozen beleggingsfilosofie
* Wees voorbereid op eventuele instapmomenten
* Investeer in kwalitatief hoogwaardige bedrijven met goed management
* Koop wanneer de aandeelprijs onder de zogenoemde intrinsieke waarde ligt
* Investeer voor de lange termijn
* Weet wanneer te verkopen
Don’ts:
* Maak geen alles of niets speculaties
* Kijk verder dan alleen het product
* Maak niet twee keer dezelfde fout
* Raak niet in paniek als de beurs omlaag gaat
* Probeer de beurstrend niet te voorspellen
* Vermijd kuddegedrag
De auteur, Wouter van Eeuwijk, is oprichter Winvestor, Certified Asset Management en M&A Professional en NYIF-alumni.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *