Longlist genomineerden Anti Fraude Award 2017 bekend

18 september 2017

De Anti Fraude Award wordt elk jaar tijdens het Fraude Film Festival uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet bij de bestrijding van fraude. De prijs is een initiatief van de stichting Fraude Film Festival. Zowel individuen als organisaties, kunnen worden voorgedragen voor deze prijs. De Anti Fraude Award is bedoeld als blijk van waardering voor een persoon, een organisatie of een initiatief die of dat zich aantoonbaar heeft onderscheiden bij de bestrijding van fraude en daarmee een voorbeeldfunctie en een bron van inspiratie kan zijn voor anderen. Rendez-vous op 5 en 6 oktober aanstaande in EYE Amsterdam.

Een ontvangen nominatie wordt door een Expert Comité beoordeeld op twee criteria, heeft men zich aantoonbaar onderscheiden op het gebied van fraudebestrijding en geldt men als inspiratie voor anderen. Bij haar keuze laat het Expert Comité zich leiden door fraude in de breedste zin van het woord: een opzettelijke handeling door één of meer personen, waarbij misleiding wordt gebruikt om een onrechtmatig voordeel te behalen. Voor wat betreft de kwalificatie “onderscheidend” wordt meegewogen of de persoon, de organisatie of het initiatief:
* effectief en proactief is bij het bestrijden van fraude;
* in staat is een breed publiek te bereiken en in beweging te krijgen;
* een aantoonbare bijdrage levert aan een weerbare samenleving.
Longlist Anti Fraude Award 2017
Op donderdag 5 oktober wordt tijdens het Fraude Film Festival de vierde Anti Fraude Award uitgereikt. De volgende 18 personen, organisaties en/of initiatieven maken dit jaar kans om de Anti Fraude Award in ontvangst te nemen. Uit deze lange lijst zal het Expert Comité uiteindelijk drie genomineerden kiezen.
Google Veiligheidscentrum
Het Google Veiligheidscentrum legt in jip-en-janneke taal uit hoe je als gebruiker veilig en vertrouwd op het internet kunt surfen. Het Google Veiligheidscentrum biedt praktisch advies en speciaal ontwikkelde veiligheidstools die zeer nuttig zijn in het omgaan met de nieuwe technologieën, gadgets en services in de online wereld.
De Correspondent
“De Correspondent” biedt dagelijks en objectief de lezers meer context op het gebied van fraude en criminaliteit. Regelmatig verschijnen relevante artikelen, die nieuwe inzichten bieden hoe deze wereld werkt.
AVROTROS #What the hack/Yes-R
In dit vernieuwende programma wordt door rapper en presentator Yes-R nietsvermoedende internetgebruikers geconfronteerd met hun vaak onvoorzichtig onlinegedrag. Met testjes en een verborgen camera draagt dit programma op geheel eigen wijze bij aan het bewustzijn en de weerbaarheid van de kijkers.
Betaalvereniging Nederland / iDin
Betaalvereniging Nederland heeft het afgelopen jaar iDIN ontwikkeld. iDIN is een nieuwe dienst van de banken, waarmee consumenten zich bij andere organisaties online kunnen identificeren met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank.
Henriette van de Laar
Henriette van de Laar heeft onder zeer moeilijke omstandigheden , een zeer omvangrijke fraude bij SNS Property Finance aan het licht gebracht en tot op de dag van vandaag moet zij vechten tegen het systeem en lijdt zienderogen onder de gevolgen van haar oprechtheid en eerlijkheid.
Victor Gevers en Vincent Toms/GDI Foundation
Deze twee ethical hackers vechten geheel vrijwillig en belangeloos voor een veiliger internet voor iedereen. Hun doelstelling is om cybercriminaliteit, waaronder diverse online fraudevormen, te voorkomen. Dit doen zij door middel van het detecteren en analyseren van kwetsbaarheden in software (die cyberaanvallen zoals WannaCry mogelijk maken) en daarvoor oplossingen aandragen. GDI Foundation heeft een platform ontwikkeld, waarop over landsgrenzen heen, vrijwilligers samenkomen en samenwerken, om het internet veiliger en gezonder te maken.
Medilex Onderwijs
Deze onafhankelijke onderneming zet zich in om fraude in het onderwijs tegen te gaan. Zo hebben zij in 2017 onder andere de studiedag “Frauderende Studenten” ontwikkeld en georganiseerd. Tijdens dit congres voor onder andere MBO- en HBO-docenten en -examinatoren werd onder meer ingezoomd op populaire fraudemethodes onder studenten, het fraudebeleid en de grote (financiële) gevolgen voor de student.
Joyce Boonstra Verhaert/Kennis platform faillissementsfraude
Deze strafrecht advocaat met als specialisatie witteboordencriminaliteit is oprichter van de website Faillissementsfraude.nl. Dit kennisplatform heeft als doel informatie-uitwisseling en kennisuitbreiding voor en door professionals op het gebied van faillissementsfraude. Joyce Boonstra Verhaert was al eerder oprichter van de website en app BijzonderStrafrecht.nl.
Martin Scharenborg
Martin Scharenborg is auteur van de indrukwekkende serie “Fraude en Integriteit”. De serie gaat uitgebreid in op de vraag hoe fraude kan worden voorkomen, onderzocht en kan worden aangepakt. Martin Scharenborg is werkzaam als Fraudeofficier van Justitie bij het Openbaar Ministerie.
Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit
Deze stichting heeft de publiek-private samenwerking gezocht en houdt zich sinds 1995 intensief bezig met de bestrijding van rijbewijsfraude en voertuigcriminaliteit. In december 2016 verscheen het rapport “Connected auto’s, een andere aanpak van criminaliteit”, waarin onder andere wordt gewaarschuwd voor een toename van cybercriminaliteit bij Intelligente Transport Systemen.
Milvum/Meld een vermoeden app
Deze innovatieve onderneming won in 2016 een belangrijke prijs met de “meld een vermoeden app” . Deze praktische tool gericht is op het verbeteren van de interne communicatie bij gemeenten als het gaat om melden en onderzoeken van adresfraude.
Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis
Beide heren zijn de auteurs van het boek “Je hebt wél iets te verbergen”, over het belang van privacy. In het boek demonstreren deze onderzoeksjournalisten dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Met dit boek leveren zij een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid van onze samenleving.
Team High Tech Crime
De overname van Hansa Market (op het Dark Web) en de inval bij Ennetcom (leverancier van beveiligde telefoons), zijn twee baanbrekende en succesvolle prestaties van het team High Tech Crime binnen een jaar. Beide acties leverden zeer waardevolle informatie op over de Nederlandse onderwereld. Verder zijn zij betrokken bij het succesvolle project “No More Ransom”. In dit publiek-private initiatief hebben opsporingsdiensten en IT-beveiligingsbedrijven de krachten hebben gebundeld om de activiteiten van cybercriminelen die banden hebben met ransomware te verstoren.
Follow the Money
De website FTM Follow the Money heeft sinds zijn start in 2010 laten zien dat het in staat is om op regelmatige basis kwalitatief hoogstaande, diepgravende financiële journalistiek te produceren door onderzoek te doen naar systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen.
Stichting Fraudeaanpak Detailhandel
Het waarschuwingsregister van de Stichting Fraudeaanpak Detailhandel heeft de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de bestrijding van interne fraude. In 2016 werden 543 fraudeurs via het Waarschuwingsregister herkend. In de twaalf jaar dat het register bestaat werden 2.821 sollicitanten via het register herkend. In die periode werd het register meer dan 2 miljoen keer geraadpleegd.
GUTS (Guaranteed Unique Ticketing System)
GUTS maakt fraude en oneerlijke handel met tickets simpelweg onmogelijk. In 2017 won GUTS 5000 euro met hun ticketing systeem dat Blockchain technologie gebruikt om het eigendom en de eigenschappen van SMART-tickets te registreren. Het ticket kan alleen worden gekocht (en verkocht) tegen een vaste prijs, er kunnen dus geen woekerwinsten meer worden gemaakt met tweedehands tickets door zwarthandelaren.
Petrus van Duyne
Petrus heeft gedurende zijn loopbaan veel gepubliceerd over fraude. Niet alleen in Nederland maar ook internationaal. Belangrijk punt wat deze wetenschappelijk fraudebestrijder herhaaldelijk gemaakt heeft is dat we teveel aandacht besteden aan de ‘georganiseerde misdaad’ terwijl de echt grote bedragen in de witte boorden scene omgaan.
Bastian Obermayer/Frederik Obermayer
Deze deze journalisten zijn voor de Süddeutsche Zeitung de schrijvers van het boek de Panama Papers. Het gaat hierbij om goed journalistiek werk gecombineerd met durf en een groot doorzettingsvermogen. Ze hebben het grootste belastingschandaal ooit onthuld.
Uiteindelijke zal het Expert Comité drie genomineerden kiezen. Deze genomineerden worden persoonlijke benaderd en dat zal op maandag 25 september worden bekendgemaakt.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *