Cosmo Schuurmans

Cosmo Schuurmans

Partner bij EBBEN Partners

Een VOR voor woningcorporaties?

11 januari 2024

Een verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) is een verklaring die door het bestuur van een organisatie wordt afgelegd over de risico’s die de organisatie loopt en hoe deze worden beheerst. Het doel van de VOR is om de aandacht van de onderneming te richten op effectief risicomanagement en om zowel stakeholders als de accountant een duidelijke tool in handen te geven om te komen tot een gedegen due diligence casu quo assurance proces. De corporate governance code zal naar verwachting in 2025 worden aangepast om de VOR op te nemen in het bestuursverslag van beursgenoteerde vennootschappen. Hoewel een VOR niet verplicht is voor woningcorporaties, kan het toch nuttig zijn om een VOR op te stellen. Een VOR kan namelijk helpen om de risico’s die een woningcorporatie loopt in kaart te brengen en te beheersen. Door het opstellen van een VOR kan een woningcorporatie zich bewust worden van de risico’s die zij loopt en kan zij maatregelen nemen om deze risico’s te beheersen. Dit kan bijvoorbeeld door het opstellen van een risicomanagementplan of door het aanstellen van een risicomanager. Een VOR kan ook helpen om het vertrouwen van stakeholders zoals de AW en het WSW te vergroten. 

Door het afleggen van een VOR laat een woningcorporatie zien dat zij zich bewust is van de risico’s die zij loopt en dat zij maatregelen neemt om deze risico’s te beheersen. Dit kan bijdragen aan een positief imago van de woningcorporatie.

Woningcorporaties hebben te maken met verschillende risico’s. Een van de belangrijkste risico’s is het financiële risico. Woningcorporaties hebben vaak te maken met hoge investeringskosten en lage rendementen, waardoor zij financieel kwetsbaar kunnen zijn. Daarnaast hebben woningcorporaties te maken met operationele risico’s. Dit zijn risico’s die voortkomen uit de dagelijkse bedrijfsvoering, zoals het onderhoud van woningen en het beheer van vastgoed.

Een ander risico waar woningcorporaties mee te maken hebben, is het maatschappelijke risico. Woningcorporaties hebben een belangrijke maatschappelijke functie en zijn verantwoordelijk voor het huisvesten van mensen met een laag inkomen. Als woningcorporaties hun taken niet goed uitvoeren, kan dit leiden tot maatschappelijke onrust.

Ten slotte hebben woningcorporaties te maken met compliance risico’s. Dit zijn risico’s die voortkomen uit het niet voldoen aan wet- en regelgeving. Woningcorporaties moeten zich houden aan verschillende wetten en regels, zoals de Woningwet en de Governancecode Woningcorporaties. Als woningcorporaties zich niet aan deze wetten en regels houden, kunnen zij boetes krijgen of zelfs hun vergunning verliezen.

Kortom, hoewel een VOR niet verplicht is voor woningcorporaties, kan het opstellen van een VOR toch nuttig zijn. Een VOR kan helpen om de risico’s die een woningcorporatie loopt in kaart te brengen en te beheersen en kan bijdragen aan het vergroten van het vertrouwen van stakeholders.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *