Bijna veertig procent van de huurders in Nederland is ontevreden over hun woonsituatie…

20 augustus 2021
Kennisbank

Ongeveer veertig procent van de huurders in Nederland wil graag verhuizen, maar heeft hier niet de (financiële) mogelijkheden voor. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Kadasterdata.nl onder 1.004 Nederlanders met een huurwoning, uitgevoerd door Panelwizard. De conclusie van het onderzoek is dat veel huurders hierdoor ‘gevangen’ zitten in een onwenselijke woonsituatie, want 39 procent van alle ondervraagden is op dit moment niet gelukkig met zijn of haar woning. Vooral particuliere huurders zitten noodgedwongen vast in hun huidige woning. Van hen wil maar liefst 45 procent verhuizen, maar zij hebben hier niet de middelen voor. Onder de huurders in de sociale sector bedraagt dit percentage 35 procent. Tenslotte zit 41 procent van degenen die in een (studenten)kamer wonen in dezelfde benarde situatie. Het mag duidelijk zijn dat de markt voor koophuizen hieraan debet is.

Huurders die nu het gevoel hebben dat zij vast zitten in hun huidige stek hebben de neiging om hun verhuiswens op te geven. Dat blijkt uit het onderzoek dat ondanks de hoge mate van ontevredenheid over hun eigen woonsituatie, slechts 22 procent van de ondervraagden actief een andere woning zoekt. Op dit moment zijn huurders van een (studenten)kamer meer op zoek naar een beter alternatief (36 procent) dan particuliere huurders (29 procent) en huurders in de sociale sector (19 procent). Peter Abrahamse van Kadaster.nl ligt het een en ander toe: “Waar het eerder met name in de Randstad ondoenbaar was om een geschikte koop- of huurwoning te vinden, beweegt dat probleem zich sinds de coronacrisis steeds meer naar kleinere steden en dorpen. Even naar een andere woonplaats verhuizen is dus ook makkelijker gezegd dan gedaan, nog even losstaand van de financiële uitdaging die daarbij komt kijken.”

Geldgebrek

Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral geldgebrek een verhuizing onmogelijk maken voor particuliere huurders. Zo stellen maar liefst zeven op de tien van hen dat zij vanwege een tekort aan financiële middelen nu geen huis kunnen kopen. Ook een geschikter huis huren blijkt voor 33 procent van hen gezien hun financiële situatie onbegonnen werk. Abrahamse vervolgt met: “Voor veel starters, met bijhorende salarissen en vaak aanzienlijke studieschulden, is een gemiddeld huis in Nederland onbetaalbaar. Daarnaast stellen huurbazen of -corporaties belachelijke eisen aan hun potentiële huurders. Denk aan borgstellingen van twee keer de maandhuur of inkomenseisen die totaal niet in verhouding staan tot de vaste lasten. Op die manier blijven huurders gevangen in hun huidige woonsituatie. De krankzinnige markt voor koophuizen heeft duidelijke gevolgen voor huurders. V0eel particuliere huurders kunnen niet de gewenste stap richting een koophuis maken en toveren gemeenten sociale huurpanden om tot woningen voor de vrije sector. Op die manier zitten steeds meer Nederlanders vast in hun huidige woonsituatie, wat in sommige schrijnende gevallen dus zelfs een studentenkamer is.”

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *