Michael van Woerden

Michael van Woerden

Owner KeyCompliance

Week van de integriteit

20 oktober 2016

Onkreukbaar, deugdzaam, oprecht, eerlijk, betrouwbaar, ethisch, ongeschonden… Je moet bijna een heilige zijn om aan deze standaard te voldoen. En toch komt het verwijt niet integer te zijn zo hard aan dat de kat direct in de gordijnen wordt gejaagd. ‘Niet integer’ zijn, daar wil niemand van beschuldigd worden. Dat is wel het laagste van het laagste. En we weten ook: ergens tussenin (‘een beetje integer’) bestaat niet. Het blijft moeilijk laveren met deze spagaat. Daar komen de gebruikte moeilijke termen bij. Wat is integriteit? Wat is compliance? Hoe dit in jip-en-janneketaal toegankelijk te maken in alle lagen van de organisatie als het vergeven is van Engels jargon? ‘Monitoring Committees’ zien toe op ‘paper trail’ en ‘good governance’ met de ‘counter vailing power’ van de ‘audit committee’. Geen wonder dat we zo vaak horen: ‘Maar waar staat dat nou voor: ‘com-pli-janse’?’.

Geen nood. Binnenkort is er de Week van de Integriteit. Van 1 tot 9 december aanstaande kan iedereen helemaal los gaan. De website www.weekvandeintegriteit.nl biedt daarvoor flyers, brochures en posters op initiatief van ICC Nederland. Partners zijn onder meer Transparency International en de Nationale Ombudsman. ‘De campagne wil integer gedrag bevorderen op de werkvloer en in de bestuurskamer’, zo is te lezen op de website. De slogans maken duidelijk waar het om draait: ‘Je bent wat je doet!’… ‘Integriteit is het juiste doen, wanneer niemand kijkt’… ‘Doen waarvoor je bent aangesteld en kunnen verantwoorden wat je doet’… Toch liever in het Engels? Geen probleem, de site is keurig vertaald…
En toch knaagt er iets. Gaat dit echt de spreekwoordelijke sneeuwbal zijn die ons een mooie witte kerst bezorgt? We mogen niet cynisch zijn. Dat is de dood in de pot… Misschien moeten we het zien als de Week Van Het Goede Doen Als Niemand Kijkt. Om de rest van het jaar vooral weer wél te kijken. Immers, geen ‘integrity’ zonder ‘transparency’. Maar eerst Sinterklaas. Zou hij niet een mooi boegbeeld zijn voor de campagne?

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *