Tweede CCC bijeenkomst in het teken van het In Control Statement

20 februari 2019

Michel Klompmaker

De tweede bijeenkomst van CCC, gisteren in Hilversum, stond in het teken van het In Control Statement en werd goed bezocht vanuit de corporaties, de doelgroep van CCC, oftewel de Controllers Circle Corporaties. De leden van CCC kregen niet alleen veel inhoudelijke bagage mee vanuit de corporaties zelf, maar de kennis en informatie werd aangestuurd door de twee CCC experts ter zake, te weten Piet Klop en Cosmo Schuurmans. De eerstvolgende CCC-bijeenkomst is op dinsdag 7 mei aanstaande in Leiden in het gebouw van Hofmeier. Het hoofdthema van die bijeenkomst is de selectie van de meest relevante “Key Controls” van een aantal processen in relatie tot de doelstellingen van de verschillende corporaties.

Wat kwam er zoal aan de orde op 19 februari in Hilversum? Heel in het kort gaan we hier globaal even op in, want de diepgaande informatie is uiteraard voorbehouden aan de leden van de Circle. De middag begon met een voortreffelijke lunch en daarna vertelden Robert van der Halm, Risk Manager bij de Sociale Verzekeringsbank en Kwartiermaker Ronald de Bruijn over de aanpak van het In Control Framework en Statement bij de SVB, een grote organisatie met een belangrijke publieke functie. Een zesde van alle rijksuitgaven loopt via de Sociale Verzekeringsbank! De politiek kijkt dus goed mee en is kritisch als het misgaat zoals bij de “Polenfraude”en met de uitbetaling van de PGB.

Daarna gunde de bedrijfscontroller Bart Verbeek van GroenWest ons een verrassend kijkje in de interne keuken bij zijn corporatie. Peter Hartog, Manager Vaktechniek van IIA Nederland, gaf een toelichting hoe vanuit IIA naar het In Control Statement wordt gekeken en de rol die IIA daarbij kan spelen als ondersteunende partij.

Een van de grootste corporaties in Nederland, Portaal, kreeg de gelegenheid bij monde van Jet Bicker Caarten, Manager Volkshuisvesting bij Portaal Leiden en Marc Sluiter, Risk Manager Portaal op concern niveau, om het in huis ontwikkelde In Control Statement toe te lichten. Beiden spraken openlijk over de verbeterpunten, de risico’s, hun frustraties en over het vermijden van reputatieschade. Het spanningsveld tussen de 1e en de 2e lijn werd duidelijk besproken. Maar ook heel concreet over de (financiële) risico’s van geen goedkeurende verklaring van de accountant bij de toewijzing van huurwoningen .

Na de pauze kwam bestuurder Tjapko van Dalen van de Stichting KleurrijkWonen aan het woord over zijn praktijkervaringen uit de eerste lijn. Allereerst over de moeilijke periode, de fusie uit 2014 en de moeizame discussies met de accountant inzake de jaarrekening in combinatie met de introductie van de Woningwet in 2015. Als nuchtere bestuurder gaf hij de aanwezigen mee om vast te houden aan een eenmaal ingezet plan ter verbetering en ging in concreto in op de maatregelen die hij genomen heeft. Zijn motto is “Stick to your plan” en  zorg dat de organisatie meegenomen wordt met de implementatie. Tjapko was zichtbaar trots op het feit dat de jaarrekening over 2018 al klaar was.

De sessies waren interactief en aan het einde van de bijeenkomst is het hoofdthema van de eerstkomende CCC-bijeenkomst vastgesteld. Wilt u meer weten over het CCC lidmaatschap en de bijeenkomsten? Stuur dan een e-mail naar ccc@riskcompliance.nl

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *