Lockdown of Knock-out? Deel 2: Texas en Trump

05 juli 2020
Kennisbank

Michel Klompmaker

In grote delen van de wereld is het coronavirus genadeloos aan het toeslaan. Zo ook in de zuidelijk staten van de USA. De pandemie lijkt vanuit West-Europees perspectief bezien enigszins uit te doven, vanuit het perspectief van het coronavirus zelf is dat geenszins het geval. In deel twee van onze serie “Lockdown of Knock-out?” staan we stil bij hetgeen recentelijk in Texas gebeurd is en en passant nemen we de mening mee van een Duitse viroloog van de universiteit van Bonn. 

In de Amerikaanse staat Texas maakt men zich inmiddels grote zorgen. Het aantal coronabesmettingen loopt snel op. De afgelopen week werden er elke dag zo’n vijfduizend nieuwe besmettingen gemeld. De bekende Amerikaanse infectie expert Anthony Fauci (U herkent hem ongetwijfeld nog van de persconferenties naast Donald Trump) vreest dat zelfs een vaccin de USA niet aan groepsimmuniteit kan helpen. De versoepelingen van de coronamaatregelen in verschillende Amerikaanse staten zijn weer teruggedraaid. Dat was nodig omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen in bijvoorbeeld Florida en Texas razendsnel opliep en de ziekenhuizen overbelast raakten. De gouverneur van Texas, Greg Abbott, is er niet gerust op, zo schrijft de BBC. Het aantal dagelijkse besmettingen in zijn staat is in de afgelopen tijd opgelopen van gemiddeld 2.000 per dag naar ruim 5.000 per dag.

De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen land ter wereld. 125.000 patiënten zijn er overleden aan de gevolgen van het coronavirus, zeker 2,5 miljoen Amerikanen raakten besmet met het virus. Infectiedeskundigen vermoeden dat het werkelijke aantal besmettingen in Amerika wel tien keer hoger kan liggen, omdat er nog altijd niet voldoende getest wordt. Veel Republikeinse burgemeesters vanuit Texas hebben net als president Trump gezegd dat het ergste van het virus achter de rug was. Nu kunnen zij hun inwoners weer berichten dat het noodzakelijk is om afstand te houden en mogen ze weer gaan uitleggen waarom de kroegen toch weer dicht moeten. Komt bij dat uit een een peiling van CNN blijkt dat een derde van alle Amerikanen niet gevaccineerd wil worden tegen het coronavirus.

Duitse viroloog: “Er komt geen tweede golf. We zitten in een constante golf”

Er komt geen tweede golf van het coronavirus meer vermoedt de Duitse viroloog Hendrik Streeck van de universiteit van Bonn. Het virus zal wél in meer of minder mate oplaaien zegt hij tegen de Frankfurter Allgemeine. “Ik denk niet dat er een tweede of een derde golf komt. Ik denk dat we in een constante golf zitten. Een golf die de hele tijd op en neer gaat.” Het weer speelt daarbij een belangrijke rol volgens de viroloog. In de herfst zal het aantal besmettingen weer harder toenemen, is de verwachting. Streeck pleit voor een internationale interventiemacht. “We zien vandaag meer dan ooit de noodzaak om de Wereldgezondheidsorganisatie te versterken”, zegt hij tegen de Duitse krant. “Er zou een WHO-noodteam moeten zijn. Een eenheid die wereldwijd ingezet kan worden tegen het virus.”



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *