Ken van Ierlant apetrots op zijn eerste boek

08 september 2021
Kennisbank

Michel Klompmaker

Afgelopen vrijdag in de namiddag werd officieel het eerste boek van Ken van Ierlant en Fiona van Maanen gelanceerd bij De Clercq Advocaten en Notariaat in Leiden. De titel van het boek is Datawaardecreatie, met als ondertitel “Zo verdien je geld in het digitale tijdperk”.  Verschillende externe auteurs hebben een inhoudelijke bijdrage geleverd zoals Ernst Jan Louwers, Natascha van Duuren, Ron Brummans, Adjiedj Bakas en Jolanda ter Maten om er enkelen te noemen. Het boek gaat over data, en hoe ermee om te gaan. De verschillende auteurs geven elk vanuit hun eigen discipline de visie over digitale transformatie 4.0 en dit leidt tot verrassende inzichten, met als gevolg dat bij sommige ondernemers hun eigen ondernemersvisie op zijn kop komt te staan. Een groot pluspunt is, met alle respect voor de wetenschap, dat het niet vanuit een wetenschappelijke invalshoek is geschreven, maar gewoon vanuit de praktijk. En gelukkig ook rekeninghoudende met de juridische aspecten. Trendwatcher Adjiedj Bakas was een van sprekers bij de lancering en hij bracht dat als vanouds met de nodige humor, onder andere over homo’s en de islam.

Bakas begon met te vertellen dat hij blij was om weer voor een groep te kunnen staan na drie maanden in het ziekenhuis te hebben verbleven, alwaar hij enkele operaties heeft moeten ondergaan. Hij maakte de vergelijking tussen de grote wereldspelers China en de Verenigde Staten van Amerika daar waar het over de benadering van IT en data gaat. Europa mag zich volgens Bakas gelukkig prijzen, in ieder geval op papier qua wetgeving met de Europese wetgeving rond GDPR.

Hij vervolgde met een wat politiek getint betoog over de gretige manier waarop politici tijdens de COVID-19 periode getracht hebben om ‘het volk’ hun wil op te leggen. Het is duidelijk dat in China het staatscommunisme, de staat, in feite de macht heeft als dictatuur over het gedrag en de data van de Chinese burgers. In de USA ligt dat anders, daar is de dollar wat dominanter, maar in Europa, aldus Bakas, was er even sprake van een democratuur…

Maar wat is de rol van de IT-ers over enorme hoeveelheden data kunnen beschikken?  Zij hebben een belangrijke morele taak om ervoor te zorgn dat al die data niet straks het vehikel worden van het Vierde Rijk. Want wat wordt de dagdagelijkse praktijk als we straks 6G hebben?

Wat Bakas op dit moment de meeste zorgen baart is de mentale toestand van de jongvolwassenen. Meer en meer blijkt dat deze groep jongeren niet goed in zijn/haar vel zit, met als gevolg een enorme toename van het aantal zelfmoorden binnen deze groep.

Hij verbaasde zich erover dat aan de ander kant de overheid, politie en justitie in Nederland zo weinig doortastend zijn als het gaat om banale criminaliteit maar ook over de onmacht om cybercriminaliteit aan te pakken. Zo was Bakas zelf slachtoffer van een criminele partij die zijn domeinnamen afpikte, met het verzoek eerst even te betalen en daarna konden de domeinnamen weer terug worden gegeven. Bakas weigerde uiteraard een heeft nieuwe domeinnamen aangeschaft, maar de verbazing blijft.

De auteur Ken van Ierlant, was de dag voor de boeklancering, een van de sprekers op het Lustrum Behavioral Risk Congres, met als onderwerp datacentrisch denken. En wat vinden de experts van het boek? Wouter Bronsgeest voorzitter KNVI en Sandra de Waart zeggen het volgende: “Dit boek geeft vele handreikingen en doorkijkjes naar hoe het beter kan. De schrijvers zeilen ‘strak aan de wind’, en zorgen ervoor dat u geprikkeld wordt. We complimenteren de auteurs met deze state-of-the-art bundeling van kennis en kunde!”

Ernst van Win, Partner bij De Clercq Advocaten en Notariaat zegt het volgende: “Kan één boek over data jouw ondernemersvisie op zijn kop zetten? Ja, dat kan met dit boek!”

Ondernemer, investeerder en algemeen directeur van Ventus Groep verwoordt het als volgt: “Maak niet de fout te denken dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen. Uw voorsprong heeft u nu met dit boek in handen!”

Foto: Courtesy Van Haren Publishing



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *