Antoinette Dijkhuizen

Antoinette Dijkhuizen

Registeraccountant

Gezocht: Leiders met compassie

16 december 2021

De bovenstaande titel stond als kop in een artikel in het NRC van het afgelopen weekend. Bedoeld om de angstcultuur bij bedrijven en overheden te bestrijden door een compassievol leiderschap. Iedereen wil graag het beste uit zijn of haar organisatie halen. Onze samenleving verandert en de verdeeldheid groeit, net als het ongenoegen. Maar hoe zorg je er dan voor dat er sprake is van saamhorigheid, tevredenheid, creativiteit, plezier en passie? In onze huidige wijze van werken heerst er vooral angst, wat een belemmerende werking heeft. Het staat arbeidsvreugde en toewijding in de weg met als gevolg een toename van het ziekteverzuim en het verloop van personeel. Bij angst staat ook leren en groeien in de weg en dat is wellicht nog wel erger. Want in een samenleving die onder druk staat, is leren en groeien de basis om maatschappelijk mee te blijven doen. Maar hoe werkt dat dan, dat zogenaamde compassievol leiderschap?

Het gaat hierbij over de ander écht liefhebben en aandacht hebben voor elkaar. Een leven met compassie is een leven waarin je voor je medemens klaar staat. Dit vraagt van de leiders een ‘open en creatieve blik’ met aandacht voor elkaar. Iedereen wil een angstcultuur doorbreken, maar wat doe je als niet in deze bedrijfscultuur bent opgegroeid? Wat doe je als je bekend staat als iemand die op afstand staat? Wat doe je als je een autoritaire leider bent?

Het artikel is prachtig geschreven, ik geloof er in, maar de praktijk is weerbarstig. Compassie tonen is niet makkelijk, het vraagt om moed. Het vraagt om het tonen en nemen van echt leiderschap. Er volledig in geloven, blijven staan en ‘het goede doen’ op de momenten die er toe doen. Als je als leider verzaakt wordt het als doorgestoken kaart ervaren. Het zijn dan al snel nep beloften waar de mensen niet meer intrappen.

Liefhebben, luisteren, aandacht geven en lief en leed delen. Dit is echt totaal iets anders dan controle, structuur en beoordeling (autoritair leiderschap). Bij een veelal bedrijven worden er op dit moment van het jaar beoordelingsgesprekken gehouden. Gooi het eens over een andere boeg, heb elkaar lief! Wat vind je leuk aan je medewerkers? Laat dat eens aan hen weten. Heb aandacht en tijd voor de verhalen van je mensen en je zult zien, het beïnvloed je positief. Heb de moed om door te zetten, uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je er als mens door wordt verrijkt.  Ik ben er als mens door verrijkt en dat kan voor iedere leider gelden.

Antoinette Dijkhuizen

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *