FSMA blijft waarschuwen voor malafide wijnverkopers

26 augustus 2019

Sinds haar waarschuwing van 22 mei 2019 blijft de FSMA nieuwe klachten van consumenten ontvangen die frauduleuze beleggingen in wijn aanbieden. De FSMA waarschuwt het publiek want achter die aanlokkelijke aanbiedingen gaan vaak oplichters schuil die maar één doel voor ogen hebben: snel geld afhandig maken. De formule is steevast hetzelfde: de slachtoffers worden opgebeld door een verkoper die hen beleggingen in wijn aanbiedt. Hij nodigt hen uit om een kijkje te nemen op het onlineplatform voor aan- of verkoop van grand cru’s. Deze bedrijven stellen u voor om flessen te kopen die ze vervolgens voor u bewaren in een wijnkelder. Daarna gaan ze op zoek naar grote kopers om een mooie winst te behalen…

Als kandidaat-belegger hoeft u niets te doen, deze bedrijven ‘zorgen voor alles’! Dergelijke beleggingen zijn echter te mooi om waar te zijn. Ondanks alle beloftes recupereren de beleggers hun geld uiteindelijk nooit! Verdachte bedrijven die de afgelopen weken actief waren

De voorbije weken heeft de FSMA vernomen dat bedrijven die schuilgaan achter de volgende websites personen in België contacteren met dergelijke aanbiedingen:
www.cavedor.com
www.cave-france.com
www.divinum-europe.com

De FSMA wijst erop dat deze bedrijven geen enkele vergunning hebben en derhalve mogen ze geen beleggingsdiensten aanbieden in België. Bovendien gaat het wellicht om beleggingsfraude, wat uiteindelijk betekent dat u de gestorte bedragen nooit terugbetaald zal krijgen. Er is ook en zware lijst beschikbaar bij de Franse toezichthouder AMF met websites die beleggingen aanprijzen, niet alleen in wijn, maar ook in crypto-activa en  diamanten.

Enkele tips van de FSMA

Om niet de dupe te worden van dergelijke oplichtingspraktijken, kunt u beter omzichtig te werk gaan en waakzaam blijven en op alle aanwijzingen van beleggingsfraude letten. Een paar aanbevelingen van de FSMA kunnen u daarbij helpen:
Wees op uw hoede als er buitensporige winst wordt beloofd. Als een rendement te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook! Controleer altijd de identiteit van het bedrijf dat u benaderd heeft (identiteitsgegevens, land van vestiging, enz.). Vertrouw nooit een bedrijf als u het niet duidelijk kan identificeren. Ga ook na wanneer de website van het bedrijf is gemaakt: als die website nog niet lang bestaat, is dat vaak een aanwijzing van beleggingsfraude. Wees op uw hoede als een verkoper u vraagt om geld over te schrijven op een bankrekening in een land dat geen enkele band heeft met het land waar het bedrijf zijn zetel heeft, of met het land waar u woont. Let ook goed op als het bedrijf u vraagt om geld te storten op een rekening waarvan de begunstigde niet het bedrijf zelf is. Als uw contactpersoon opdringerig is, is ook dat vaak een aanwijzing van fraude. Last but not least, laat u niet misleiden door de ‘professioneel’ ogende website van het bedrijf. De oplichters doen er natuurlijk alles aan om een zo ernstig mogelijke indruk te maken.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *