Eurobonds splijten Europa

08 april 2020

Michel Klompmaker

De discussie tijdens het video-overleg gisteravond en vannacht tussen de ministers van Financiën van de EU onder leiding van Mário Centeno heeft nog geen concrete resultaten opgeleverd. Het overleg wordt donderdag hervat, maar de schade die nu al is aangericht is aanzienlijk. De inzet van het overleg is de begrijpelijke roep om eurobonds vanuit de zuidelijke EU-staten. Deze roep klinkt steeds luider en is logisch gezien de mate waarin de economische gevolgen van de coronacrisis toeslaat in die landen. Maar er is fel verzet, vooral van de kant van Nederland. De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra haalde zich de woede op zijn hals van de zuidelijke landen met wat lompe uitspraken. 

Inmiddels waren de zuidelijke landen zo boos, dat een groep Italianen besloot om een paginagrote advertentie te plaatsen in de Duitse kwaliteitskrant Frankfurter Allgemeine met daarin een oproep aan Duitsland om vooral afstand te nemen van het Nederlandse standpunt. Dit is op zijn minst hoogst merkwaardig, maar toont wel aan dat het menens is vanuit de zuidelijke landen. Wopke Hoekstra gaf later zelf toe en ook zijn minister-president dat de uitspraken niet zo empatisch waren geweest. Ondertussen is er al veel schade aangericht. Juist nu, net na het ongelukkige vertrek van de Britten, waar ze over een aantal jaren flink spijt van zullen gaan hebben, maar dit terzijde, is het van belang dat Europa laat zien dat ze een economisch machtsblok zijn, dat naar buiten toe eenheid en solidariteit uitstraalt op basis van enkele fundamentele Europese waarden en één munt. Geknaag van binnenuit door populistische stromingen dat gevoed worden door onvrede kan men alleen maar de kop indrukken als de nationale leiders in eerste instantie die Europese houding aannemen. Maar dat is om nationaal politieke redenen niet overal het geval, met als gevolg dat er electorale nationale motieven een rol spelen, met alle nare consequenties voor Europa.

En waar gaat het nu eigenlijk om… Nederland zit al voor een dubbeltje op de eerste rij als het geld wil lenen op de kapitaalmarkt. Met een nationale schuld van ongeveer 50 procent van het bruto nationale product is de kapitaalmarkt bereid om zelfs geld te betalen aan de Nederlandse overheid als deze leningen uitschrijft. Hoe bizar kan het zijn, als we dan ook nog rekening houden met een inflatie van circa 2 procent. Dit irreële voordeel wil Hoekstra niet opgeven, terwijl dit nu juist een geweldig gebaar van solidariteit zou zijn naar de zuidelijke landen. In het geval Nederland blijft vasthouden aan deze lijn dan kunnen de economische consequenties uiteindelijk veel ernstiger zijn, dat kan een klein kind bedenken. Nog los van die blunder om een gift aan te bieden van 1 miljard euro. Misschien zouden ministers van financiën van de noordelijke landen verplicht moeten worden om drie jaar in een van de zuidelijke landen te gaan wonen en daar te gaan werken… de overheid is nu immers toch bezig om allerlei dwingende maatregelen op te leggen aan haar burgers.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *