Decentralisatie typeert deze tijd

22 februari 2016

We kwamen onlangs het boekje Trends 2016 tegen van Adjiedj Bakas. Bakas schreef verschillende bestsellers over de toekomst en gaat in verschillende hoofdstukken in dit boekje over de samenleving, economie, business en finance, arbeid, overheid en internationale betrekkingen, technologie, toerisme, human interest en spiritualiteit, voedsel en gezondheid en mode, architectuur en design.
Bakas ziet rond de bitcoin dat er veel gesproken wordt over het wel of niet slagen van deze cryptocurrency. De marktwaarde van de munt schommelt immers behoorlijk, en het zou best kunnen dat bitcoin er over enige tijd niet meer is. Wat volgens de schrijver sowieso blijft is de revolutionaire technologie die bitcoin introduceert, de zogenaamde blockchaintechnologie die ervoor zorgt dat de functie van “trusted third parties” als banken, accountants en overheden volledig geautomatiseerd is via internet. Wat deze technologie in feite doet is decentraliseren, en als er een trend is die deze tijd typeert, dan is het wel decentralisatie, aldus Bakas.
Over de rol van de overheid als bewaker van onze veiligheid vonden we een interessante passage in het boekje die we u niet willen onthouden en die luidt als volgt:
Bedrijven als Google, Facebook en Microsoft hebben een tijdlang richting overheid gekeken voor het uitvoeren van de typische overheidstaken binnen de digitale ecosystemen die deze bedrijven beheren. In 2016 zullen ze volgens cyber expert Pascal Hetzscholdt overgaan tot het eigenhandig vervullen van dergelijke taken. De belangen zijn groot, de noodzaak tot preventie en handhaving te dringend en de technologieën die worden gebruikt te ingewikkeld om nog te wachten tot overheden met maatregelen komen, als dat ooit al gaat gebeuren. De bouwers van het internet zullen daarom de door hen gebouwde omgevingen vaker zelf gaan controleren en beheren op een manier zoals overheden dat zouden (moeten) doen. denk bijvoorbeeld aan het tegenhouden van botnets, spam, phishing, namaakproducten, online piraterij, malware en afbeeldingen van kindermisbruik. Meer voorbeelden zullen volgen, al naar gelang ook bedrijfs- en commerciële belangen in het geding komen, of wanneer de roep van de gebruiker om tot actie over te gaan luider gaat klinken. Het zit er dik in dat dit frictie zal opleveren met overheidsorganisaties, maar je kunt de internetreuzen nauwelijks iets kwalijk nemen, want de veiligheid op het internet zal toch moeten worden verdedigd.
Het boekje Trends 2016 omvat 168 pagina’s . ISBN 978-94-91932-19-9

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *