Cloudgebaseerde oplossing brengt menselijke factor terug in de kern van de strijd tegen witwassen

11 juni 2020
Kennisbank

Dina-Perla Portnaar

Regxsa, voorheen bekend als AMLabc, lanceerde onlangs de cloudgebaseerde oplossing Alexis met het doel de menselijke factor terug te brengen in de strijd tegen witwassen. Financiële instellingen hebben daarbij een sleutelrol te vervullen in de samenleving. Ze moeten steeds de meest recente en wisselende strategieën van criminelen proberen bij te benen. Die criminelen passeren alle grenzen en passen hun ‘modus operandi’ aan de omstandigheden aan. In tegenstelling tot de financiële instellingen zijn criminelen niet gebonden aan licenties, investeringsbeperkingen, balansen, aandeelhouders of wettelijke beperkingen.  

Om tijd, energie en geld te besparen, en toezichthouders tevreden te stellen lanceerden Regxsa en Fortech Alexis. Niet de ophoping van technologie, maar het applicatieontwerp bepaalt hoe onderzoekers technologie voor hen kunnen laten werken. Alexis is met die filosofie gebouwd. De oplossing zorgt voor innovatie en maakt gebruik van veel technologieën die moeilijk verkrijgbaar zijn binnen financiële instellingen. De oplossing heeft een schaalbare infrastructuur voor een enorme hoeveelheid gegevensvolume. De financiële instellingen kunnen kiezen waar ze hun gegevens willen opslaan. De locatie van de cloud kan flexibel zijn. Dit betekent dat instellingen zich minder zorgen hoeven te maken over compliant zijn met de wet- en regelgeving van eigen bodem, versus de verschillende varianten van de andere landen.

Flexibiliteit en vrijheid door specifieke architectuur

Flexibiliteit en vrijheid om onderzoek uit te voeren, worden ondersteund door de specifieke architectuur van de Alexis SaaS- (Software-as-a-Service-)oplossing en door een interne mentaliteitsverandering binnen de financiële instellingen. Een goed strategieontwerp ter bestrijding van witwassen, terrorismefinanciering en financiële misdrijven richt zich op een team dat flexibel, proactief en vrij is om plannen en strategieën te maken. Daarnaast richt het zich op een team dat aan de verwachtingen van de wet- en regelgeving kan voldoen.

De kernlaag aan de voorkant van Alexis blijft hetzelfde. Aan de achterkant hebben de onderzoekers de mogelijkheid om zich te focussen op de selectie en opsplitsing van gegevens aan de hand van verschillende criteria. Onderzoekers kijken niet alleen naar de rijen met de verstrekte gegevens in het systeem, maar ook naar de verschillende aspecten door de tijd heen. Ze kunnen ervoor zorgen dat het gedrag van de onderzochte partij inderdaad verandert. Ze worden geïnformeerd over of de onderzochte partij al dan niet soortgelijk gedrag vertoont zoals andere bekende schema’s. Dit betekent dat ze van fouten kunnen leren en kunnen delen wat in de financiële sector werkt. Voorheen was dit voor financiële instellingen nagenoeg onmogelijk. Met andere woorden, de blootstelling aan risicovolle gebieden wordt in kaart gebracht, waarna de financiële instellingen hun activiteiten kunnen herleiden en uitbreiden in niet-risicovolle gebieden.

“Voorheen was er maar beperkte informatie over witwaspraktijken beschikbaar. Er werden niet veel cases op internet vrijgegeven. Ik startte een portaal, verzamelde informatie zoals nieuws, casestudies en boetes van over de hele wereld. Tegelijkertijd lag de focus van het bedrijf op adviesdiensten, bijvoorbeeld bij Rabobank en ING. Jarenlang heeft het bedrijf consultancy in patronen en gedragingen verzorgd, om te laten zien hoe producten en diensten kunnen worden misbruikt voor witwaspraktijken. Ook adviseerden we in wat voor soort controles er kunnen worden ingesteld. Training en bewustwording maakten deel uit van onze activiteiten. We hebben jarenlange praktijkervaring bij verschillende financiële instellingen en hebben alle ups en downs van dichtbij meegemaakt. Weten wat wel en niet mogelijk is, heeft geleid tot de lancering van Alexis, een kant-en-klare oplossing die wel werkt,” zegt Abhishek Dwivedi, CEO van Regxsa.

“Het concept achter Alexis is het vermogen van onderzoekers vergroten om beslissingen te kunnen nemen. Ze moeten grote datasets visueel in onbewerkte formats verwerken, of op verschillende softwareoplossingen vertrouwen om beslissingen voor hen te nemen. De innovatieve aanpak van Alexis zorgt ervoor dat grote datasets efficiënt verwerkt en gepresenteerd kunnen worden in een interactieve, meerlagige, visuele interface. Agile werken met Regxsa was cruciaal om de visie vast te leggen en snel in het product in te bedden. Alexis heeft een modulair ontwerp, omdat we een ervaring op maat voor verschillende onderzoeksteams willen bouwen. De herbruikbare app-componenten zullen de flexibiliteit van het product in de toekomst vergroten, waardoor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten sneller op de markt gebracht kunnen worden,” zegt Mihai Soroceanu, Alexis Tech Lead bij Fortech.

Regxsa, voorheen bekend als AMLabc, begon aanvankelijk als AML-portaal in 2012. Het bedrijf lanceerde de SaaS- (Software-as-a-Service-)onderzoekstool Alexis met softwareontwikkelingsbedrijf Fortech in 2020. Regxsa is gevestigd in Nederland en opereert wereldwijd.

http://theintegritytalks.com

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *