Boeiend interview met Joris Luyendijk

22 februari 2015

Vandaag een zeer boeiend interview gezien tussen Wim Brands en Joris Luyendijk in het VPRO programma ‘Brands met Boeken’ over het nieuwe boek van Luyendijk getiteld “Dit kan niet waar zijn”.

Frappant was de terugblik naar 2008, toen in één weekend over tientallen miljarden euro’s beslist moest worden over staatssteun / belastinggeld door de autoriteiten, inclusief politici, die bij andere gelegenheden maanden kunnen soebatten over een post van enkele  miljoenen euro’s. Dit geeft wel aan hoe ernstig de situatie toentertijd was. Achteraf bezien gelukkig maar, dat  heel weinig mensen zich dat realiseerden. Een beperkte elite besliste toen en voorkwam, aldus Herman van Rompuy toen we op enkele millimeters van een totale implosie stonden, de totale ineenstorting van het financiële systeem…
Luyendijk sprak over de manier hoe hij in contact kwam met de gesloten wereld van de Londense City, met als filiaal de Amsterdamse Zuidas. Over codenamen voor projecten, fusies  en overnames, over de absolute zwijgplicht en verschillen in cultuur (en waardering) bij de verschillende bloedgroepen binnen de financiële sector, zoals de ‘snelle jongens’ van de trading room versus de ‘kakkers’ van de fusies en overnames. Verontrustend is nog steeds volgens Luyendijk, het gebrek aan inzicht vanuit de top van de financiële instelling. Hij sprak in dit verband over een ‘eilandenrijk in de mist, bevolkt door huurlingen’.
Voor woningcorporaties was zijn analyse zeker herkenbaar, die van bepaalde ‘koele kikkers’, zijnde die bankiers die binnen het kader van de wet uitsluitend hun eigen belang najagen… Voor wat betreft een blik in de toekomst: er is nog niet veel veranderd aldus Luyendijk, met andere woorden, nog veel werk te doen voor de sectoren risk & compliance .
 
 

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *