Beleggen in vastgoed in tijden van COVID-19 niet plat voor Corum

06 september 2021

Investeren in vastgoed in deze rare tijd met negatieve rentes, financiële onzekerheden en sterk stijgende prijzen van het onroerend goed in Nederland is voor sommige investeerders met een korte termijn visie erg lucratief. Maar hoe zit het met de serieuzere beleggers met een lange termijn visie? Onlangs kwamen we Corum Investments tegen, als onderdeel van de Franse Corum groep. De groep is gespecialiseerd in vastgoedbeleggingen voor particuliere en institutionele klanten en is met nadruk volledig onafhankelijk van verzekeraars en banken. Het fonds beheert bijna 4 miljard euro aan investeringen, voor meer dan 60.000 aandeelhouders. Het hoofdkantoor is gevestigd in Parijs en de groep valt onder Franse toezichthouder AMF, met goedkeuring GP-11000012. We spraken onlangs over vastgoedbeleggen met de in Nederland gevestigde Anna-Larisa Snijders, Fundraising Manager bij Corum.

Investeren in vastgoed tegen goede prijzen en evenwichtige risico’s klinkt aantrekkelijk in tijden van lage rentes, financiële onzekerheden en bewegingen vanuit alternatieve hoek, zoals crypto currency. Geef ons wat meer achtergrond.

Anna-Larisa Snijders: “Sinds 2020 werk ik als fundraising manager bij Corum aan de grachten in Amsterdam. We hanteren daarbij de basisregel van beleggen, namelijk zoveel mogelijk spreiden. We investeren in vastgoed en kijken doorlopend naar de kansen in de markt voor evenwichtige risico’s. Die bereiken we door te investeren in vastgoed, kantoren, hotels, winkels en industrieën, bijvoorbeeld in de zorg of logistiek. Evenwichtige risico’s hebben ook te maken met de zeventien landen met zes valuta’s waarin we actief zijn. We investeren voornamelijk in Europa. In het jaar dat ik begon bij Corum, deden we voor het eerst een investering buiten Europa, namelijk in Canada. Ik geniet erg van wat ik van dag tot dag doe bij Corum.”

Heeft COVID-19 een grote rol gespeeld en op de resultaten voor klanten?

Anna-Larisa Snijders: “Gelukkig ligt vastgoedbeleggen voor ons niet plat in tijden van COVID-19. We merken dat de vastgoedinvesteerders zich amper zorgen maken over ontwikkelingen zoals massaal thuiswerken en online shoppen, of binnenkort hybride werken. We merken dat langdurige huurcontracten, stabiele huurders en de marktwaarde van vastgoed in z’n algemeenheid ervoor zorgt dat zaken door blijven lopen. Op de één of andere manier blijkt er nog genoeg zekerheid te zijn bij vastgoedbeleggen, van jong tot oud. Want onze producten en diensten zijn laagdrempelig en zijn er voor iedereen, van jonge spaarders met bepaalde doelstellingen in hun leven tot gepensioneerden.”

Leg eens uit hoe laagdrempelig beleggen in vastgoed er bij jullie uitziet.

Anna-Larisa Snijders: “Participanten kunnen al in onze fondsen beleggen met een bedrag vanaf €189. Aandeelhouders beleggen dus tegen een relatief laag risico en met maandelijkse dividenduitkering. Aandeelhouders kunnen hun maandelijkse dividend eventueel ook herbeleggen en maandelijks een automatisch investeringsbedrag instellen. Het advies is natuurlijk altijd om voor spreiding en diversificatie te zorgen en om lange termijn te beleggen, in ieder geval voor een periode van acht tot twaalf jaar. Dit om het vermogen op te bouwen. Diversificatie in portefeuilles van de vastgoedfondsen is ook belangrijk. We hebben in totaal meer dan tweehonderd vastgoedobjecten en vierhonderd huurders in zes verschillende sectoren. Beleggen in vastgoed wordt ook voor een deel laagdrempelig omdat we enorm betrokken zijn bij onze assets en huurders. We zijn altijd up-to-date. We weten wat er speelt en kunnen daar direct op anticiperen.”

Noem eens wat voorbeelden van waar jullie eigenaar van zijn.

Anna-Larisa Snijders: “Voorbeelden zijn onder andere het voormalige KPN-hoofdkantoor in Den Haag, het Rijksvastgoedbedrijf in Rotterdam, winkelcentra Zuidpoort in Delft, de Hermitage in Zaandam, het Novotel op Schiphol, een vestiging van de Praxis in Breda, het hoofdkantoor van Heijmans in Rosmalen en het bedrijfsgebouw van afvalverwerkingsbedrijf Renewi in Eindhoven. We hebben nu ook wat mooie aankondigingen waar we trots op zijn.”

Wat net bekend werd, is dat de samenwerking tussen jullie en Dalco Food in Noord-Brabant is uitgebreid. Hoe ziet die samenwerking eruit?

Anna-Larisa Snijders: “Inderdaad. We hebben een nieuw bedrijfsgebouw gekocht in de Oosterhout. Dat pand is verhuurd aan Dalco Food, gespecialiseerd in de ontwikkeling van vegetarische en vegan producten. Ze krijgen er op die manier zo’n 7000 m² bij voor productie. Dit is ons vierde pand in Noord-Brabant. We hadden al een pand op het bedrijventerrein in Oosterhout. Dalco Food wilde graag uitbreiden, waardoor Corum het aangelegen pand erbij heeft genomen.”

Corum Investments heeft het winkelcentrum Mosae Forum net overgenomen. Weer een aanwinst van eigen bodem. Vertel.

Anna-Larisa Snijders: “Dat klopt en hiermee komen we uit op negenentwintig panden in Nederland. In cijfers betekent deze aankoop in Maastricht een transactie van €60,8 miljoen, wat een rendement van rond de 6,87% zal opleveren en een resterende huurtermijn van 5,7 jaar. Het winkelcentrum werd in 2006 opgeleverd en bevat 18 verhuurde units. Dit is een mooi voorbeeld van vastgoed dat ondanks COVID-19 volledig verhuurd is en van afspraken voor een duurzame, lange termijn bezetting.”

Nu hebben jullie recentelijk ook iets verkocht, twee gebouwen in het Leidse Bio Science Park en wel voor €41 miljoen, wat resulteerde in een transactiewinst van €12 miljoen voor de aandeelhouders. Hoe is dat gegaan tijdens de pandemie?

Anna-Larisa Snijders: “Interessant is dat de gebouwen in het hart van Europa’s grootste farmaceutische centrum liggen. We konden dus profiteren van de post-COVID 19 stormloop op deze sector. De prijzen in de regio schoten omhoog. Het aantal geïnteresseerde investeerders nam flink toe. Het huurcontract van één van de huurders was bovendien net verlengd, wat het vertrouwen van de koper versterkte. Dit voorbeeld toont aan dat we waarde weten te creëren voor de aandeelhouders door de aan- én verkoop van activa, ongeacht economische omstandigheden. Onze strategie is gebaseerd op het fundamentele principe: solide en gediversifieerde huurders met lange huurcontracten, die het mogelijk maken om waarde te creëren voor investeerders en te profiteren van cyclische effecten in heel Europa.”

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *