Ahold Delhaize loopt reputatierisico als de ellende rond eieren in Indonesië niet opgelost wordt

19 november 2020
Kennisbank

Michel Klompmaker & Dina-Perla Portnaar

We kennen natuurlijk allemaal de supermarktketens Ahold en Delhaize, een aantal jaren geleden samengevoegd tot één concern met haar roots in Nederland en België. Het concern heeft grote belangen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en in veel Europese landen met haar supermarkten. Om een idee te krijgen van de omvang: In het derde kwartaal 2020 bedroeg de omzet wereldwijd 17,8 miljard euro. Ruim 10 procent meer ten opzichte van het derde kwartaal 2019. Dat het niet al te slecht gaat met het concern blijkt uit het bericht van begin november jongstleden uit Zaandam. Een nieuw grootschalig inkoopprogramma van eigen aandelen ten bedrage van 1 miljard euro is aangekondigd. Dat inkoopprogramma gaat begin 2021 van start. Wat is daar mis mee? Op zich helemaal niets, maar veel verderop van Zaandam, in Indonesië is er wel iets mis. Daar wordt Ahold Delhaize beschuldigd van ernstige dierenmishandeling. Hoe zit dat precies ? We spraken er onlangs exclusief over met Erwin Vermeulen van Animal Rights. 

In deze COVID-19 tijd met afstand houden en telkens maar weer handen wassen mag het toch duidelijk zijn dat epidemieën op de loer liggen. Over risico gesproken. Een oude bekende op dit gebied is salmonella. Kooi-eieren te midden van uitwerpselen van teveel kippen in een kooitje verhogen de kans op salmonella. Het is daarom onbegrijpelijk dat een groot concern dat bepaald niet armlastig is anno 2020 deze ernstige veiligheidsrisico’s neemt. Het mag bekend worden verondersteld dat de kans op salmonella onder dergelijke omstandigheden vele tientallen malen groter is in vergelijking met kooivrije kwekerijen. Consumenten die kooi-eieren kopen hebben twee tot vijf keer meer kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen met voedselvergiftiging dan mensen die kooivrije eieren kopen. Aziatische klanten, in het bijzonder die in Indonesië, krijgen nog steeds de kooi-eieren van Ahold Delhaize voorgeschoteld. Deze eieren zijn afkomstig van de smerigste legbatterijbedrijven. Dergelijke praktijken zijn binnen de Europese Unie ten strengste verboden.

Hoe kunnen dit soort praktijken onder de vleugels van een keurig concern als Ahold Delhaize dan toch plaatsvinden? 

Erwin Vermeulen: “Vanzelfsprekend is veiligheid onder dieren en mensen in tijden van COVID-19 belangrijker dan ooit. Het is daarom cruciaal om de wereld wakker te schudden en die veiligheid sowieso te waarborgen, COVID-19 of niet. Sterker nog, het is een schandaal dat er op mondiaal niveau gesproken zou moeten worden over veiligheid, alleen maar in het kader van mensen en collectieve gezondheid, zodat er massaal tot actie over zou moeten worden gegaan. Dierenleed, wreedheid voor alle soorten wezens en onze planeet aarde en het individuele karakter van alle soorten wezens in de wereld zouden immers reden genoeg moeten zijn om zaken grondig te veranderen.”

Schokkende videobeelden en bewijsmateriaal uit Indonesië

Er zijn inmiddels schokkende videobeelden vrijgegeven, die opgenomen zijn bij diverse boerderijen die eieren leveren aan Ahold Delhaize’s Super Indo supermarktketen in Indonesië. In totaal telt Indonesië zo’n 171 Super Indo-supermarkten. Op de beelden is te zien hoe ranzigheid, voedselveiligheidsrisico’s en ernstige dierenmishandeling bij eierleveranciers van Ahold Delhaize voorkomen. Ze tonen het bewijs van de hoog opgestapelde uitwerpselen, aangekoekt op kooien en apparatuur, hoe wilde vogels vrij in en uit het bedrijf lopen, waardoor vogelgriep en andere ziektes zich kunnen verspreiden. En hoe zieke en misvormde kippen hun hele, korte leven in kleine legbatterijen doorbrengen.

Weten jullie wel zeker dat de beelden vanuit Indonesië afkomstig zijn en dat het hier gaat om de leveranciers van Ahold Delhaize? 

Erwin Vermeulen: “De beelden van het onderzoek bevatten het bewijs van landarbeiders en managers en het GPS-bewijs van de locatie van waar elke batch met de beelden is gemaakt. Er is ook bewijs vanuit Ahold Delhaize zelf verzameld die de eieren in de supermarkten in Azië in voorraad heeft, inclusief afdrukken van communicatie met de leveranciers en foto’s van de eieren in de winkelschappen. De informatie van het bedrijf wordt namelijk rechtstreeks op de eierendozen afgedrukt.”

Waarom zou Ahold Delhaize zulke risico’s nemen? 

Erwin Vermeulen: “In een tijd waarin de wereld vecht tegen een pandemie die wordt veroorzaakt door fouten in de voedselveiligheid, is het op z’n minst betreurenswaardig dat Ahold Delhaize winst boven de veiligheid van klanten en boven voedselkwaliteit stelt. We spreken bovendien slechts over een paar centen winst per ei. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid en een twaalftal internationale onderzoeksteams hebben vastgesteld dat legbatterijsystemen, zoals de systemen die Ahold in Indonesië bevoorraden, tot 33 keer meer risico op salmonellabesmetting lopen. Bovendien zijn kippen net als honden en katten slimme, intelligente individuen die plezier en pijn voelen. Kun je je voorstellen hoe hels het leven van deze wezens is? Het leed gaat voorbij symptomen van stress en kleinschalige verwondingen. Intensieve opsluiting van pluimvee is barbaars en niet in overeenstemming met de hedendaagse waarden.”

Ahold Delhaize versus de concurrentie

Het merkwaardige verschijnsel doet zich voor dat vrijwel alle andere, Europese detailhandelaars die in Azië actief zijn, een tijdlijn hebben vastgesteld voor de verkoop van enkel kooivrije eieren in de regio, waaronder Tesco, Metro, Carrefour, Auchan, Aldi, Marks & Spencer en nog meer partijen. Inmiddels wordt volgens Vermeulen twaalf procent van de eieren al kooivrij gekweekt. Meer dan vijftig toonaangevende levensmiddelenbedrijven hebben zich ertoe verbonden om in Indonesië alleen kooivrije eieren te gebruiken, waaronder Starbucks, Subway, Burger King, Nestlé. Ahold Delhaize heeft zich geëngageerd om alleen kooivrije eieren te verkopen in Europa en Noord-Amerika, maar niet in Indonesië.

Dat is toch bizar eigenlijk. Het lijkt wel op discriminatie ten opzichte van hun Aziatische klanten! 

Erwin Vermeulen: “Ahold Delhaize vindt blijkbaar dat de Aziatische klanten niet hetzelfde niveau van voedselkwaliteit en voedselveiligheid verdienen als haar Europese en Amerikaanse klanten. Hiermee vindt discriminatie plaats ten opzichte van de Aziatische klanten van deze kooi-eieren. Wat glashelder is, is dat Ahold Delhaize prioriteit geeft aan een paar centen extra winst per ei, boven de gezondheid van klanten beschermen en voedselveiligheid waarborgen, nog los van het verschrikkelijke dierenleed. Ahold Delhaize is echt achteropgeraakt bij andere toonaangevende retailers op het gebied van de belangrijke kwestie van voedselveiligheid en dierenwelzijn. We dringen er dan ook bij Ahold Delhaize op aan om Aziatische klanten gelijkwaardig te behandelen en de verkoop van wrede en onveilige gekooide eieren in de winkels in Indonesië per direct te beëindigen. Hoewel kooivrij niet betekent dat ze niet wreed kunnen zijn, zijn kooivrije boerderijen veel menselijker voor dieren. Ze laten vogels rondlopen en natuurlijk gedrag vertonen, zoals klapperen met hun vleugels, neerstrijken en stofbaden.”

Als afsluitende vraag, wat is nu jullie bedoeling?

Erwin Vermeulen: “We willen dat dit onmiddellijk stopt. Deze praktijken kunnen gewoonweg niet meer. Vandaar onze oproep om dit bericht te verspreiden en de petitie te tekenen om deze gruwelijkheden tegen te gaan. Gebruik daarom hashtag #AholdCruelty en deel dit verhaal. Vertel er ook offline over binnen jouw netwerk. Vervolgens is het aan jou om te besluiten of je nog naar de Albert Heijn en / of Delhaize gaat, bij Bol.com gaat winkelen en jouw drank bij de Gall & Gall gaat halen. Laten we hopen dat dit snel voorbij is en dat Ahold Delhaize per direct met deze praktijken gaat stoppen.”

http://theintegritytalks.com

  • S. Kroeze

    Wat een in-en-in triest verhaal. Ik voel me zo machteloos wanneer ik dit lees. Daarom stem ik sinds kort heel bewust op ‘De partij voor de Dieren’.

    Ook koop ik scharreleieren bij iemand bij mij in de buurt. Dat kost me wat moeite maar ik heb het er graag voor over. Ik zie daar de kippetjes los lopen, mooi om te zien. Ik begrijp ook dat daardoor eieren én vlees duurder zijn. Ik kan dat gelukkig betalen. Mensen moeten zich meer bewust zijn van oorzaak en gevolg. Vlees en eieren zijn goedkoop omdat wij dat willen, gevolg: veel dierenleed.

    Naast ellende zie ik ook goede dingen gebeuren. Bij mij in de buurt heeft een boer zijn varkens meer ruimte gegeven, ze scharrelen nu buiten rond in een dikke laag modder. Heerlijk om te zien, we stoppen regelmatig om te genieten van de aanblik van de dikke, knorrende varkens.

    Ik vind vlees erg lekker, daar doe ik niet moeilijk over. Maar ik eet bewust twee tot driemaal per week geen vlees. Er zijn prima en smakelijke alternatieven voor vlees. En, ik koop geen vlees meer in de supermarkt. Naast de zeer dieronvriendelijke productie vind ik supermarktvlees onsmakelijke waterige rommel. Dus waarom kopen? Ik koop verantwoord vlees en vis, althans ik hoop maar dat dat echt zo is. Als consument vind ik het lastig om labels zoals ‘beter leven’ en het ‘biologisch keurmerk voor kweekvis’ op juistheid te controleren.

    Ik voel me boos en machteloos wanneer ik bovenstaand artikel lees, maar ik probeer op mijn manier bij te dragen aan minder dierenleed. Al is het maar een speldenprik.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *