Afwisselend programma sterke troef tweede editie Fraude Film Festival

19 oktober 2015

Michel Klompmaker
De tweede editie van het Fraude Film Festival vond plaats op 8 en 9 oktober jongstleden. Met een uitgebalanceerd  filmprogramma werd het gilde van fraudebestrijders – zowel publiek als privaat – verrast, maar niet alleen dat, ook de interactieve sessies waren echt de moeite waard. En dat alles in de meest geschikte locatie daarvoor, het Eye Amsterdam. De keuze van de films werd bepaald door programmadirecteur Peter van Ingen, bekend van het programma Zomergasten van de VPRO.


De aftrap werd verzorg door Jort Kelder die op zijn eigen kenmerkende, vileine manier de festivalbezoekers en de burgervader van Amsterdam Mr. Eberhard van der Laan  welkom heette. Met Jort’s televisieprogramma ‘Hoe heurt het eigenlijk’ in het achterhoofd kwam ook de bijna  Nederlandse traditie om “een beetje fraude” goed te praten aan de orde, en dat aan de vooravond van het onderzoek naar het financiële beheer in de Gemeente Amsterdam door een speciale onderzoekscommissie, waarbij ook de burgemeester en de vice-premier Lodewijk Asscher, als voormalig wethouder van Financiën, gehoord moesten worden….
De NS onder de loep
Eberhard van der Laan ging daar nader op in en sprak in zijn openingswoord over het belang van ‘tone at the top’ – één van de centrale thema’s van het festival dit jaar. Hij schetste verschillende fraudezaken rond de hoofdstad en concludeerde: “Niet iedereen is een fraudeur, sommigen zijn gewoon onnozel.” Na het amusante debat onder leiding van Kelder was het tijd voor de televisieploeg van Rambam, die speciaal voor dit festival de  Nederlandse Spoorwegen onderzocht had.  De onderzoeksresultaten van de  ‘portemonnee test’, aangevuld met de gefilmde reactie van de communicatie-afdeling van NS op die resultaten, vormden aardige ingrediënten in de discussie tussen de leden van het expertpanel bestaande uit afvaardigden van onder andere het Functioneel Parket, de FIOD en Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Als voorbeeld bij de discussie werd de transactie met SBM Offshore het begrip ‘corruptie’ ontleed en gaven het Functioneel Parket en de FIOD een (klein) inkijkje achter hun schermen.
Vervolgens werden er in twee filmzalen documentaires getoond en daarover werd vervolgend door een panelexpert gediscussieerd, onder leiding van een moderator. Het onderwerp onderzoeksjournalistiek kwam aan de orde, maar ook spijtoptanten als Diederik Stapel, de ontmaskerde Tilburgse hoogleraar, en Michael Rasmussen – de op doping betrapte ex-wielrenner van de Rabobank ploeg ¬ kwamen aan het woord, gaven hun toelichting en werden stevig aan de tand gevoeld.
Van der Steur als De Cock…opvolger van James Bond
Het avondprogramma ging op een speciale manier van start. Werd vorig jaar, voormalig minister Ivo Opstelten als James Bond opgevoerd, dit jaar kroop minister Van der Steur in de huid èn in de regenjas van Baantjers’ De Cock en hij noemde en roemde het belang van de publiek-private fraudebestrijding.
Uit de drie genomineerde kandidaten, te weten NRC , FIOD en Transparency International Netherlands werd door de Jury  één winnaar van de Anti Fraude Award bekendgemaakt. De Anti Fraude Award wordt uitgereikt aan een persoon of instantie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude. En na ampel beraad werd de winnaar over 2015 bekendgemaakt: Transparency International Netherlands. Arjen Tillema mocht als voorzitter vervolgens met zijn equipe de Award in ontvangst nemen. Toen volgde als afsluiter de indrukwekkende blockbuster ‘The Forecaster’. Het tweede, succesvolle Fraude Film Festival werd definitief afgesloten door voorzitter Arthur de Groot, die namens de Stichting aankondigde dat de derde editie van het Fraude Film Festival volgend jaar weer in de herfst zal plaatsvinden.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *