Overzicht over fraude in België

08 februari 2024

Een van de opdrachten van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) is het bestrijden van illegale activiteiten die verband houden met financiële beleggingen. De FSMA publiceert een dashboard met statistieken en een overzicht van de belangrijkste trends op het vlak van beleggingsfraude. Onlangs publiceerde de toezichthouder het dashboard in de vorm van een PDF over het tweede halfjaar van 2023, waarin ook alle cijfers voor heel 2023 zijn opgenomen.

De volgende topics komen daarin aan bod voor wat betreft de tweede helft van 2023:

*De meldingen van consumenten over fraude met cryptomunten of via frauduleuze trading platformen maken opnieuw iets meer dan de helft uit van alle fraudemeldingen die de FSMA heeft ontvangen.
*In oktober 2023 werd er een piek opgetekend van het aantal meldingen. Die is deels toe te schrijven aan de lancering, begin die maand, van een preventiecampagne die vooral was toegespitst op deze vorm van fraude.

Voor het volledige jaar 2023 geldt dat Belgische consumenten aangegeven hebben dat  meer dan 15.482.000 euro afhandig is gemaakt door frauduleuze trading platformen. De FSMA heeft in totaal 2170 meldingen gekregen van onregelmatige activiteiten of fraude, een cijfer dat sinds 2017 gestaag is toegenomen.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *