Lockdown of Knock-out? Deel 6: In juli zou de zon toch toeslaan in plaats van het virus?

19 juli 2020

Michel Klompmaker

Als we de experts in het afgelopen voorjaar zouden mogen geloven dan zou Covid-19 het moeilijk krijgen in de zomer. Het virus houdt blijkbaar niet van de zon en hoge temperaturen. Dat was toentertijd een hoopgevend teken, waarop door politici veel beleid is afgestemd. Op zich logisch natuurlijk, maar juist nu velen bezig zijn zich te vermaken in de vakantieperiode heeft het virus besloten zich niets aan te trekken van de mening van de experts. Dat blijkt uit de keiharde cijfers van de laatste dagen. Zo bedroeg het wereldwijd aantal geregistreerde besmettingen gisteren (18 juli) 224.260 op één dag dus, tegenover 194.333 veertien dagen geleden op 4 juli. Het ligt in de lijn der verwachting dat binnenkort de kaap van 250.000 nieuwe besmettingen per dag gehaald gaat worden, waarvan 75.000 in de USA. Ondertussen wordt er druk onderzoek gedaan naar de effecten van Covid-19 op het bedrijfsleven.   

Zo zijn op 16 juli jongstleden de resultaten bekend gemaakt van de enquête, opgesteld door Kruger, waaraan 215 ondernemingen in Nederland hebben deelgenomen. In de week van 7 juli werd  voor een derde keer aan ondernemers, directie- en managementleden van Nederlandse middelgrote bedrijven gevraagd deel te nemen aan de enquête over de verwachte invloed van het coronavirus op de omzet en de bedrijfsvoering. De belangrijkste conclusies zijn dat de ondernemers in de afgelopen 6 weken weer iets positiever over de effecten van corona op hun bedrijfsvoering zijn geworden. Bijna twee derde (63 procent) van de ondervraagde ondernemingen denkt nu zelfstandig door de coronacrisis te komen. Bij grote ondernemingen is het vertrouwen wel gedaald naar 57% ten opzichte van  74% in mei.

De meerderheid (58 procent) verwacht een omzetdaling in 2020 ten opzichte van 2019 en 38 procent verwacht ook in 2021 een lagere omzet dan in 2019. De grotere ondernemingen hebben in toenemende mate vertrouwen gekregen zelfstandig door de crisis te komen, zij verwachten nu dat de omzetdaling wat beperkt blijft. Bijna een derde (30 procent) denkt het vaste aantal medewerkers dit jaar met circa 6,2% te verminderen. Ongeveer de helft van de middelgrote bedrijven maakt gebruik van (bijzonder) belastinguitstel, waarvan 30% liquiditeitsproblemen heeft.
De steun door de overheid wordt als goed ervaren. Echter, vrees voor onterechte steun blijft toenemen en de ondernemers benadrukken de wens tot maatwerk en gerichte steun.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *