Lockdown of Knock-out? Deel 5: U kunt nu ethisch leiderschap zelf controleren dankzij het UWV

16 juli 2020

Michel Klompmaker

Eind vorige week is door het UWV de volledige lijst van alle bedrijven openbaar gemaakt die in Nederland gebruik hebben gemaakt van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, beter bekend als de NOW-regeling. Het is iets meer geworden dan een lijst, een volledig register met meer dan 2.000 pagina’s! Echt voor de liefhebbers, want er wordt precies vermeld welke bedrijven ervan gebruik hebben gemaakt, hun vestigingsplaats en wat het uitbetaalde voorschotbedrag is geweest. Vond u het aan uw onderneming in rekening gebrachte uurtarief van uw advocatenkantoor en / of notariskantoor buitenproportioneel hoog? Kijk dan even in het register of ze het lef hebben gehad gebruik (wellicht volgens uw eigen opvatting eerder misbruik) hebben gemaakt van de NOW-regeling. 

Er is al geruime tijd de nodige ophef over de mogelijke misbruik van deze regeling en daarbij sprong het bedrijf Booking.com natuurlijk in het oog. Volgens het register is er voor ruim 74 miljoen euro gebruik gemaakt van de NOW-regeling door dit bedrijf, dat bepaald niet bekend staat als armlastig. Slaat u de jaarverslagen er maar even op na. Maar ook advocatenkantoren op de Zuidas hebben gebruik gemaakt van de regeling, evenals sommige notariskantoren. Ook het bedrijf Boonen uit Harderwijk heeft voor exact 537 euro gebruik gemaakt van de regeling. Zo op het eerste gezicht lijkt dat in orde en is de kans op misbruik in dit laatste geval niet zo groot.

Naming and shaming

Kijk vooral zelf en ga op zoek naar uw “favoriete” bedrijf, waarvan u weet dat het management het niet zo nauw neemt met ethisch leiderschap als het om haar eigen belangen gaat. Ondertussen hebben al enkele Managing Partners van bedrijven die in het register staan te kennen gegeven eigenlijk achteraf gezien het bedrag niet nodig te hebben…. “Naming and shaming” blijkt dus toch te werken. Het was natuurlijk beter geweest, ook achteraf, om veel strakkere regels te stellen met betrekking tot de vermogenspositie van de bedrijven en limieten te stellen aan de hoogte van het salaris. Onbegrijpelijk dat de Belastingdienst daarbij niet is ingeschakeld. Het is nota bene belastinggeld en dat wordt zo maar in goed vertrouwen uitgekeerd. Maar ja, de Belastingdienst daar hebben ze zo hun eigen probleempjes.

Ondertussen lopen de werkloosheidcijfers na het verstrijken van de eerste NOW-regeling sterk op. Benieuwd of er nog strafrechtelijke onderzoeken komen in dit verband als gevolg van de misbruiken rond de NOW-regeling. Het Openbaar Ministerie zal wellicht al weer de standaardformulering uit de kast gaan halen, zoiets in de zin van “vanwege de vele aangiftes die we moeten afhandelen en waarbij keuzes moeten worden gemaakt in de wijze waarop de beperkte capaciteit dient te worden ingezet is ervoor gekozen om uw aangifte niet in opsporing te nemen”…. en zo kan de witteboordencriminaliteit in Nederland rustig gaan slapen.

Cartoon: Courtesy Muel KapteinPlaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *