Lockdown of Knock-out? Deel 4: Is de coronamelder een uitkomst?

09 juli 2020
Kennisbank

Michel Klompmaker

Laten we maar beginnen met de feiten. Gisteren was de slechtste dag tot nu toe, met 213.279 besmettingen, waarvan 61.848 in de USA en 41.541 in Brazilië. Veel politici lijken de ogen te sluiten voor deze werkelijkheid en wij moeten vrezen dat de wereldwijde cijfers vooral in Azië en Afrika niet juist zijn. In een toch redelijk beschaafd land als Nederland werden immers ook niet alle gevallen van corona geregistreerd. Ondertussen zegt EU commissaris Gentiloni dat ‘Het tijd is om nieuw vertrouwen en nieuw geld in onze economieën te pompen in deze kritieke situatie’. Inmiddels zijn er meer dan 12 miljoen geregistreerde coronapatiënten wereldwijd en heeft de EU haar economische verwachtingen voor de EU-landen naar beneden bijgesteld. 

Gisteren werd bekendgemaakt dat er in Oost-Nederland vanuit de Twente Universiteit getest gaat worden met een nieuwe app, de coronamelder. De app wordt ondersteund door Google en Apple en communiceert met andere telefoons via bluetooth. Pikant detail is dat de servers van deze nieuwe app bij de Belastingdienst staan. De Autoriteit Persoonsgegevens stelde al eerder dat de inzet van telecomdata in de huidige wetgeving niet is toegestaan en dat bij een wetswijziging de privacy goed gewaarborgd moet zijn. Met recht kan men enige vraagtekens zetten als het hierboven genoemde trio Google, Apple en de Belastingdienst achter deze proef zitten.

De vraag is of de app voldoet aan de kaders over privacy die binnen de Europese Unie zijn afgesproken. De kans op herleidbaarheid van de gegevens tot (groepen van) individuele personen is aanwezig. Vandaar de vraag of de gegevens niet als anonieme gegevens kunnen worden beschouwd. Zeker wanneer de gegevens in handen vallen van partijen die zelf beschikken over grote hoeveelheden locatie data, dan ligt herleidbaarheid al snel op de loer. Maar ook andere partijen zouden met beschikbare databronnen en enige rekenkracht de telecomdata kunnen herleiden naar individuele personen, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Nog even ter afsluiting een paar feiten: In de USA, de motor van de wereldeconomie, noteerde men gisteren meer dan 61.000 nieuwe besmettingsgevallen. De Braziliaanse president heeft  inmiddels nu ook last van het griepje dat hij corona noemt. Even wat dichter bij huis: De Nederlandse staat en enkele waterleveringsbedrijven worden aangeklaagd omdat enkele honderden kwetsbare gezinnen met kinderen afgesloten werden van drinkwater. In datzelfde land worden overbetaalde profvoetballers dankzij de NOW regeling gewoon doorbetaald met belastinggeld terwijl  hun werkgever honderden miljoenen euro’s op de bank heeft staan.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *