Klein

28 augustus 2022
Kennisbank

Jacques Jetten

Albert Heijn, zijn naam is klein, zijn daden bennen ook klein, maar de zilvervloot rinkelt dagelijks via de kassa’s binnen. Dat is de huidige stand van zaken bij de grote supermarktketens zoals Jumbo, Aldi, Jan Linders en de overige aangeslotenen bij de koepel CBL. Zij willen absoluut niet aanschuiven bij de gesprekken met stikstofbemiddelaar Johan Remkes en ontlopen zo hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in de stikstofcrisis. Want ze hebben niet alleen in de coronatijd, maar ook daarna gigantische winsten geboekt, terwijl in andere sectoren het water aan de lippen stond of zelfs erboven. In veel gezinnen duikt het armoedespook op. De rekeningen stapelen zich op en de deurwaarder is in aantocht. Iedereen weet, dat boeren slechts een schijntje ontvangen voor hun producten in vergelijking met de torenhoog oplopende prijzen in de supermarkten. Hogerop in de productie- en toeleveringsketen lachen ze zich een kriek, want met de oorlog in Oekraïne wordt hier een topseizoen als nooit tevoren beleefd. Evenals trouwens bij de benzineboeren. Shell meldde onlangs een slordige meevaller van 18 miljard, de energiemaatschappijen weten zich geen raad met op oplopende winsten, de fiscus draait als een tierelier, maar de supermarkten spannen de kroon. Ze zouden dolgraag collectief een aantal basisproducten goedkoper maken, maar jammer, dat laten de spelregels niet toe, zoals de Europese concurrentieregels. Meer betalen en toch minder krijgen. Tuurlijk wel!

In plaats van enige deemoed tentoon te spreiden, voegt Albert Heijn er nog een instinkertje aan toe. Met een breed gebaar worden verschillende producten gratis aangeboden om vervolgens de schappen leeg te laten. Tot 21 augustus ontving je bij elke 15 euro aan boodschappen een kraskaart, waarmee je een gratis product kon ophalen, zoals ijsjes, of chocolaatjes, maar eenmaal in de winkel bleek er niets te verzilveren. De betreffende vakken waren en bleven leeg. Een dikke vinger naar de klanten. Vroeger zei men wel eens: “Zo kloot men Frederik”. Maar nu zijn het Johan, Mark en Christianne die achter het net vissen. Ook aan de tafel van Johan blijven de vakken van de supermarkten leeg. Er valt met hen niet te praten over betere beloning voor de boeren, want zo werkt het supermarktmechanisme niet. Dus staan de tractoren bij Christianne van der Wal – Zeggelink in het avondlijk duister voor de deur en moeten haar kinderen met beveiligers naar school. Mark Rutte heeft de handen vol aan een oproerige Wopke Hoekstra en een woelige Kamer. Zijn Nokia trilt van woede tijdens een urenlang debat. Intussen liggen er 700 asielzoekers in Ter Apel in het gras en belt Zelensky om de haverklap.

De politiek is ondanks alles wekenlang op vakantiereces geweest. Zo ging er een delegatie op snoepreis naar Suriname, Curaçao en Bonaire in verband met het slavernijverleden ter voorbereiding op het herdenkingsjaar 2023. Dan is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd beëindigd. Alsof er momenteel geen hogere prioriteiten op de agenda staan. Er waren ook Kamerleden en ministers in Thailand en aan Middellandse Zee. Ook de koning zat daar op z’n jacht. Zij wisten allemaal de problemen van gewone mensen op Schiphol te omzeilen met een diplomatenpas. Wopke heeft er zelfs een baard aan overgehouden en hij ziet er nu uit als een struikrover. Sigrid Kaag ging een dag langs bij het ziekenhuis, want ze meende zich onwel te voelen. Daardoor miste zij een cruciaal debat, maar daags daarna zat ze weer gewoon aan tafel in het Catshuis. Iedereen begrijpt, dat deze Haagse poppenkast zijn verwoestende weerklank wel moet vinden in de samenleving. Het verklaart ook het gedrag van de boeren, de supermarktketens, de stakende treinmachinisten en de olie- en gasbaronnen. De kwade geest is uit de fles en krijg die er maar weer eens in. Dat lukt zelfs Maarten van Rossem niet. Ze hebben ons klein gekregen. Albert Heijn, zijn naam is klein, miezerig klein!

De auteur, Mr. Jacques Jetten is jurist.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *