Het Openbaar Ministerie ontvangt sommatiebrief inzake vervolging Ralph Hamers

21 maart 2024

Pieter Lakeman

Hoewel ik de meeste tijd besteed aan claims ten behoeve gepensioneerden die in de periode 2008 – 2020 geen indexatie hebben ontvangen zijn er ook andere zaken die aandacht verdienen. Zoals de sommatiebrief waarin mijn advocaat Gabriël Meijers onlangs van het Openbaar Ministerie heeft geëist dat het OM de voormalige topman van ING, Ralph Hamers, strafrechtelijk gaat vervolgen wegens het leiding geven aan witwassen door de bank.

Drie jaar geleden had het Gerechtshof Den Haag namelijk het Openbaar Ministerie reeds veroordeeld tot het strafrechtelijk vervolgen van Hamers wegens zijn rol in de witwas affaire bij de ING Bank. Maar sindsdien heeft het Openbaar Ministerie zich gehuld in een wolk van stilzwijgen schrijft Gabriël Meijers in de sommatiebrief. Het hof had de beslissing genomen op mijn verzoek als voorzitter van claim stichting Sobi.

Het hof had geconstateerd dat er voldoende signalen waren waarop Hamers actie had moeten ondernemen. Het achterwege laten daarvan was reden voor verdenking en vervolging, aldus het hof. Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen jaren uitvluchten verkocht om maar niets te hoeven doen. Met het laten verstrekken van de tijd schaadt het Openbaar Ministerie zijn eigen onderzoek, schrijft Meijers in zijn sommatiebrief, want het geheugen van de betrokkenen wordt alleen maar slechter.

Het is nooit eerder gebeurd dat het Openbaar Ministerie een opdracht van het gerechtshof om iemand strafrechtelijk te vervolgen naast zich neer heeft gelegd. Het feitelijk negeren van een bevel van het Gerechtshof zou ongekend zijn.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *