De Nederlandsche Bank (DNB) past berekeningen aan voor nieuw pensioenstelsel

15 december 2022
Kennisbank

Het zijn spannende tijden voor wie werkzaam is in de pensioensector in Nederland. De grootste  ‘herschikking’ van ongeveer 1.500 miljard euro staat voor de euro, maar de wet is nog niet goedgekeurd. Toch zijn al veel partijen, waaronder toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) al drukdoende met de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Wat zijn de gevolgen voor de pensioenen van de huidige gepensioneerden en van mensen die pensioen opbouwen? DNB heeft haar berekeningen hiervoor geactualiseerd en meerdere scenario’s op een rij gezet.

DNB heeft de berekeningen geactualiseerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Aanleiding daarvoor is het recente advies van de Commissie Parameters 2022. Deze Commissie adviseert over de zogenoemde parameters die van belang zijn in zowel het huidige als het nieuwe pensioenstelsel en zijn die medebepalend voor de hoogte van het pensioen. Voorbeelden van deze parameters zijn de verwachte rente en het rendement op aandelen.

Scenario sets

Naast de berekeningen zelf publiceert DNB ook de scenario sets (p-set en q-set). De scenario sets waarmee gerekend is zijn gebaseerd op dit nieuwe advies. De scenario’s dienen enkel als achtergrondinformatie bij de transitieberekeningen en zijn niet bruikbaar voor andere doeleinden.  De nieuwe berekeningen zijn gedeeld met de Tweede Kamer.

In augustus 2022 maakte DNB al meerdere berekeningen om de effecten van de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel inzichtelijk te maken. Bij deze berekeningen werd uitgegaan van het advies van de Commissie Parameters 2019. De zogeheten rente termijnstructuur waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige pensioenverplichtingen berekenen, wordt vanaf 1 januari 2023 gebaseerd op nieuwe UFR-parameters. Dat heeft DNB inmiddels besloten. DNB volgt hiermee het advies van de Commissie Parameters, waarover minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) de Tweede Kamer heeft geïnformeerd.

Onderdeel van het advies van de Commissie Parameters is het vaststellen van de parameters van de zogeheten Ultimate Forward Rate (UFR)-methode. Samen met de swaprentes vormt de UFR-methode de rente termijnstructuur. DNB heeft de wettelijke taak om te bepalen met welke rente terrmijnstructuur en dus met welke UFR-methode pensioenfondsen moeten rekenen om de waarde van hun toekomstige verplichtingen te bepalen. DNB onderschrijft het advies van de Commissie over de aanpassing van de UFR-methode.

DNB zal daarom de rente termijnstructuur tot 1 januari 2023 nog baseren op de huidige systematiek en vanaf 1 januari 2023 op de geadviseerde nieuwe UFR-parameters.

Bron: DNB



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *