Arrest in hoger beroep voor tiende keer uitgesteld, maar Reggie de Jong houdt vertrouwen in goede afloop

07 februari 2024
Kennisbank

Michel Klompmaker

Het hoger beroep arrest tussen De Jong c.s. versus Airbus – Deutsche Bank – Deutsche Börse – Clearstream en InsingerGilissen (onderdeel van Quintet Private Bank)  bekend als zaaknummer 200.289.627/01 werd voor de tiende keer uitgesteld. De zitting in hoger beroep vond plaats op 18 mei 2022 en de nieuwe roldatum voor het arrest is nu bepaald op 2 april 2024. Nu het tweede lustrum erop zit en er nog steeds geen arrest is zijn er vraagtekens over het waarom van dit uitstel, nu al voor de tiende keer. We spraken met betrokkene Reggie de Jong, voormalig zwemkampioene, en zij maakte de vergelijking tussen haar zwemcarrière en deze fraudezaak.   

Reggie de Jong: “In mijn zwemcarrière heb ik op grote internationale toernooien, waaronder Europese kampioenschappen en Olympische Spelen, moeten strijden tegen gedrogeerde en vals spelende Oost-Duitse zwemsters. Nu, ruim dertig jaren later kom ik in het zakenleven weer Duitse oplichters tegen, ditmaal machtige bedrijven en financiële instellingen. Hoezo, Deutsche Gründlichkeit? Tijdens mijn zwemcarrière was het een en ander moeilijk te bewijzen, behalve de mannelijke adamsappel van de zwemsters en de grote puisten op hun mannelijke, atletische lichamen. De dossiers van de met anabole steroïden gedrogeerde Oost-Duitse zwemsters kwamen na de val van het IJzeren Gordijn in 1989 vrij. De Stasi archieven werden openbaar. Om daarna een gouden medaille alsnog om te hangen ging en gaat mij te ver. Immers, de geschiedenis kan nauwelijks worden herschreven.”

Reggie de Jong vervolgt het een en ander en we belanden nu bij het tweede deel van de vergelijking, de rechtszaak tegen de in de inleiding genoemde grote Europese bedrijven, bekend onder de naam “MBB Clean Energy megafraude”. De Jong: “In de bodemprocedure die ik tegen bovengenoemde, vooral Duitse, partijen heb aangespannen, heb ik de feiten goed onderbouwd weergegeven en naar mijn bescheiden mening bewezen dat de partijen met elkaar hebben samengewerkt om deze megafraude tot stand te brengen. Kortom: het infecteren van de gereguleerde effectenmarkt met ongedekte obligaties (lege omhulsels) en het gebruiken van deze ongedekte MBB CE obligaties als onderpand voor margerekeningen en kredietlijnen, terwijl die MBB CE obligaties geblokkeerd zijn voor gewone burgers en beleggers vanwege het faillissement van MBB Clean Energy. Volgens insiders en weinig verhullende getuigenverklaring(en) is MBB Clean Energy uit München een dekmantelbedrijf voor Airbus.”

De rol van alle partijen bij deze megafraude is uitgebreid aan het Hof voorgelegd  in de vorm van een dossier bestaande uit zeven dikke ordners dubbelzijdig gekopieerde pagina’s. De verdediging van de vijf partijen omvat daar bovenop twee dikke ordners, waarbij veel aandacht wordt besteed aan handleidingen en interne procedures.

De Jong vraagt zich af waarom InsingerGilissen de procesvertegenwoordiging van prof. mr. Kitty Lieverse, hoogleraar aan de Radboud Universiteit op het gebied van financieel recht, volgens het roljournaal overgedragen heeft aan mr. Marit Bosselaar op een moment dat we zitten te wachten op het arrest. Zou deze hoogleraar/advocaat straks niet met haar naam op het arrest willen staan?

De Jong vindt het eigenlijk onmenselijk lang duren voordat er arrest wordt gewezen, voor iemand die meer dan tien jaren geleden alles heeft verloren door deze megafraude. Maar zij heeft er meer dan vertrouwen in dat gerechtigheid uiteindelijk zal gaan zegevieren, ervan uitgaande dat de rechters de tijd hebben genomen om het arrest zorgvuldig te formuleren, om te voorkomen dat partijen in cassatie gaan.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *