Wwft : Zwaan Finance overtrad de regels en krijgt boete

12 januari 2024

De Autoriteit Financiële Markten, afgekort AFM, heeft op 29 december 2023 een bestuurlijke boete van  94.000 euro opgelegd aan Zwaan Finance B.V. te Lisse. De boete is opgelegd omdat Zwaan Finance als beheerder van zeven beleggingsinstellingen, meer bepaald vastgoedfondsen, haar verplichtingen op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) niet heeft nageleefd. De overtredingen vonden plaats in de periode tussen juli 2018 en oktober 2022.

Zwaan Finance is een beheerder van beleggingsinstellingen, die onder het registratieregime valt als zogenaamde light-beheerder. Deze groep is uitgezonderd van een vergunningplicht, maar staat wel onder toezicht van de AFM voor wat betreft de Wwft-regelgeving. Evenals beheerders met een vergunning, vervullen zij onder de Wwft een rol als poortwachter om criminele geldstromen buiten het financiële stelsel te houden.

Het bedrijf uit Lisse heeft haar rol als poortwachter niet naar behoren vervuld. Zij heeft er niet voor gezorgd dat de door haar beheerde beleggingsfondsen beschikten over een deugdelijk cliëntacceptatieproces en een voortdurende controle uitoefenden op de zakelijke relaties en hun transacties. Ook werd niet gecontroleerd of de cliënt of de uiteindelijk belanghebbende (UBO) hiervan een politiek prominente persoon (PEP) was. Hierdoor liepen de beleggingsfondsen het risico dat hun dienstverlening werd misbruikt voor het witwassen van geld of het financieren van terrorisme.

Op de overtredingen staat een boete met een basisbedrag van 500.000 euro. De AFM acht de overtredingen ernstig en verwijtbaar, maar het boetebedrag is per saldo verlaagd tot 94.000 euro in verband met de geringe omvang van Zwaan Finance.

Interessant in dit verband is te melden dat het Risk & Compliance Jaarcongres dd 13 juni aanstaande in Baarn op het Landgoed Groot Kievitsdal geheel in het teken zal staan van de Wwft.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *