Waarom Twitter de juiste beslissing heeft genomen

11 januari 2021
Kennisbank

Dina-Perla Portnaar

Nancy Pelosi zou het hoofd van het leger niet hebben gevraagd om ervoor te zorgen dat Donald Trump in de laatste dagen van zijn ambtsperiode geen nucleaire aanval zou kunnen plegen, als de nationale en internationale dreiging niet zo realistisch zou zijn. Trump blijft opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdmacht. In feite beseft de wereld de ernst niet van wat er in het Capitool is gebeurd en de rol van Trump in deze. Ik mag alleen maar hopen dat iedereen die de risico’s van het presidentschap van Donald Trump heeft gebagatelliseerd, veel spijt zal krijgen, zo niet nu dan ooit. De aanval op het Capitool vind ik erger dan andere historische gebeurtenissen in Amerika. Het kan worden gezien als de meest afschuwelijke, terroristische aanslag in de Verenigde Staten en valt in dezelfde categorie als de Tweede Wereldoorlog. Gewoonlijk zou ik de laatste persoon op aarde zijn die historische gebeurtenissen en figuren met elkaar zou vergelijken, maar laat me uitleggen waarom we dat in dit specifieke geval wel moeten doen.

De familie Trump bedreigt de democratie onder het mom van verkiezingsfraude en door (mentale) grip te houden op hun volgers. Ze vertelden hen ‘fight like hell’, dat ze ‘hun stem in Amerika zullen blijven vertegenwoordigen, wat daar ook voor nodig zal zijn’ – waarmee ze de vorming van een nieuwe partij in de toekomst mogelijk hebben aangegeven en ze zeiden dat in dit soort situaties ‘er andere regels gelden’. Ze hebben de waarheid door de jaren heen op vele manieren verdraaid en ze zullen door niets of niemand worden tegengehouden. Noch zullen ze verantwoordelijk worden gehouden voor wat voor nationale en internationale schade dan ook. Ik hoop echt dat de gebeurtenissen in het Capitool dit zullen veranderen. Kun je je de dagen nog herinneren dat een minister moest vertrekken, ‘alleen’ vanwege overspel en het gebrek aan sterk leiderschap en geloofwaardigheid?

Machtsstructuren, narcistische vertoningen en volkomen gebrek aan moraliteit

De Trump-familie zal niet stoppen. Dat zijn typerende eigenschappen bij dergelijke machtsstructuren, narcistische vertoningen en volkomen gebrek aan moraliteit. De familie Trump gelooft dat ze kunnen doen wat ze willen; iets dat in de loop van vele, vele jaren met nauwkeurigheid is opgebouwd, door middel van elitaire lobby, vriendjespolitiek en veel intriges. De aanhangers van Trump zien niet in dat de macht nooit aan de mensen gegeven zal worden door dergelijke figuren – einde verhaal. Ze zien niet in dat het niet gaat om mensen te vertegenwoordigen, hen te verenigen en om een land te leiden – ongeacht de positieve acties voor sommigen tijdens de regering Trump. Een deel van de supporters zal diversiteit, inclusiviteit en mensenrechten niet erkennen; het feit dat het land er voor alle inwoners is en niet alleen voor sommigen.

Mensen stonden op het punt om meer schade aan te richten dan de meesten van ons werkelijk beseffen en willen toegeven

Een aanval op de democratie waarbij vijf doden vielen, vond plaats terwijl de familie Trump en hun naasten toekeken naar de bestorming van het Capitool en feestten alsof ze op het punt stonden de Verenigde Staten met geweld over te nemen. Nooit zal ik naar het nummer ‘Gloria’ van Laura Branigan kunnen luisteren zonder me deze gruwelijke scène te herinneren. Een scène die symboliseert hoe gevaarlijk dit soort mechanismen van macht werkelijk zijn – zoals te zien is in de video die Donald Trump junior via sociale media gedeeld heeft.

Vóór de bestorming van het Capitool hadden alle tien de voormalige defensiesecretarissen het leger opgeroepen om zich niet te mengen in de machtsoverdracht. Ook keerde de familie Trump tijdens de bestorming Mike Pence de rug toe. Zijn veiligheid kon hen niet deren. Nu is het Mike Pence die contact heeft opgezocht met de familie van de politieagent die in het Capitool stierf en niet Trump. Bovendien probeerde Trump verschillende senatoren onder druk te zetten om de overwinning van Joe Biden te saboteren. Ondertussen hadden mensen in het Capitool explosieven bij zich. Mensen stonden op het punt om meer schade aan te richten dan de meesten van ons werkelijk beseffen en willen toegeven.

Bescherm de natie tegen dwang, oorlogen en rampen

De kloof tussen de werkelijke bedoeling van, niet de bestorming van het Capitool, maar de slag bij het Capitool en de uitkomst zoals we die op dit moment kennen, is tot de meeste mensen nog niet doordrongen. De uitingen van alle soorten fascisme kunnen en mogen niet worden afgezwakt. Het deed Arnold Schwarzenegger denken aan de Kristallnacht. Hij deelde waardevolle ervaringen in een video. De Kristallnacht was anders en vele malen erger. Maar dat we naar de geschiedenis moeten kijken en ervan moeten leren, staal als paal boven water.

Ongeacht de ernstige ontevredenheid die sommige mensen in de VS voelen, waardoor ze de Trump familie aanbidden, zal elke persoon altijd verantwoordelijk zijn voor zijn of haar daden. Zo hoort het. Als radicale en terroristische groeperingen mentaal zo ver heen zijn dat ze bereid zijn hun eigen leven en het bestaan van anderen op het spel te zetten, moeten er maatregelen worden genomen om de eerlijke, beschaafde en vreedzame mensen in het land en de rest van de wereld te beschermen.

De triggers van die mensen zijn op zo’n moment van ondergeschikt belang. Ze delen allemaal het feit dat ze maar in één pad geloven, namelijk in dwang, in plaats van in vele paden en in samenwerking. Of ze nu het gevoel hebben dat ze op een missie zijn om Gods werk af te maken, of ze geloven in Q / QAnon of andere samenzweringen, of dat ze geloven dat er een revolutie moet plaatsvinden, of iets anders, wanneer dit het niveau van een dergelijke terroristische invasie bereikt, is het allemaal hetzelfde om de natie te beschermen tegen dwang, oorlogen en rampen. Mensen die het niveau van de ernst niet begrijpen, zijn misschien al eeuwenlang meer bevoorrecht en hebben misschien minder een idee van wat onderdrukking met individuen en het collectief doet.

Kanttekening: dan vragen we ons af waarom God een slechte reputatie heeft als we kijken naar de dingen die mensen bereid zijn om te doen in de naam van God, terwijl dat God helemaal niet is. Pijnlijk, omdat er in essentie niets mis is met naar God zoeken en een spiritueel leven leiden. Evenzo vragen we ons af waarom kindermishandeling en -misbruik niet op adequate wijze op mondiaal niveau wordt opgelost, wanneer het wordt misbruikt in allerlei mentale en samenzweringstheorieën, ook al is het in werkelijkheid beslist een bestaand probleem.

Ik had alleen maar kunnen wensen dat Hitler was verbannen

Dit alles is waarom Twitter de juiste beslissing heeft genomen door Donald Trump te verbannen. Ik ben de laatste persoon op aarde die voorstander is van censuur en ik ben het ermee eens dat er tegenwoordig veel te zeggen valt over big tech. In dit specifieke geval geloof ik echter van harte dat Twitter de juiste beslissing heeft genomen. Ik ben het er ook mee eens dat er andere dictators of figuren op Twitter zijn die een dergelijk platform ook niet zouden moeten gebruiken en dat dit een ingewikkelde zaak is. Nogmaals, in dit specifieke geval had Twitter het bij het juiste eind.

Het boek ‘Mein Kampf’ was ook ‘gewoon’ zomaar een boek dat gecategoriseerd kon worden onder vrijheid van meningsuiting. Maar kijk waar die inhoud, het wegkijken van sommigen en de (mentale) grip op collectief niveau toe heeft geleid. Meer dan zes miljoen mensen werden vermoord, alleen maar omdat ze ‘het verkeerde label droegen’. Ze werden niet alleen gedood, maar op de meest gruwelijke manieren afgeslacht, terwijl de meerderheid van de collectieve mentale toestand probeerde recht te praten wat krom was. Dit met behulp van de grootste leugens waar de geschiedenis ooit mee te maken heeft gehad. Ik had alleen maar kunnen wensen dat Hitler was verbannen. Een dergelijke vorm van macht terugpakken, had de wereld kunnen redden.

Iedereen die het er niet mee eens is en de verbanning van Trump op Twitter als censuur beschouwt, heeft absoluut geen idee van wat dergelijke genocide en vernietiging met mensen doet, niet alleen gedurende één generatie, maar van generatie op generatie, op generatie, op generatie. Of het maakt ze niet echt uit, of erger. Over het algemeen kan ik begrijpen dat het moeilijk is te bevatten. Als je dit niet elke dag leeft, of jezelf niet actief onderwijst door de interactie aan te gaan met anderen en te vragen naar die levenservaringen, dan zal je het nooit echt kunnen bevatten en groeien in bewustzijn. Weet je trouwens dat mensen zoals Lauren Boebert beweren dat het helemaal OK is om een pistool bij je te hebben in Amerika en naar het Congres mee te nemen? Ga nu met dat in gedachten terug naar de beslissing die Twitter heeft genomen.

Influencer marketing en geld verdienen aan connecties heeft niets te maken met integriteit

De Trump familie heeft Twitter of wat voor big tech-aanbod niet nodig om met hun volgers te communiceren. Zoals Donald Trump junior het in zijn video uitlegt, kunnen mensen hun website bezoeken om op de hoogte te blijven van de Trump familie. Of dat content platform zal worden gecategoriseerd als het dark web, valt nog te bezien. Dat is nog een reden waarom ik Twitter in dit specifieke geval kan steunen. Ik zou de Trump volgers alleen adviseren – naar mijn beste kunnen en met de beste bedoelingen, hoe grappig dit ook mag klinken – om hun e-mailadressen en contactgegevens niet achter te laten, aangezien de familie Trump bekend staat om hun commerciële exploitatie.

De trend dat bekende mensen sociale mediaplatforms verlaten, is al een tijd gaande. Bekende mensen hebben niet per se big tech nodig. Velen bekritiseren de invloed van algoritmen op mensen en op hun wereldbeeld bijvoorbeeld. Ze bekritiseren het verkeerd gebruiken van data, het geld dat wordt verdiend over de rug van bekende mensen en het gebrek aan transparantie. Ik ken zelfs een paar bekende mensen die een eigen content platform gebruiken en geen reguliere sociale media, omdat ze geloven dat influencer marketing en geld verdienen aan connecties helemaal niets met integriteit te maken hebben. Goh, wat houd ik van deze gedurfde en nobele mensen met onberispelijke integriteit.

Intelligentie en het vermogen om informatie op individueel niveau te beoordelen

De invloed van big tech en het principe van ‘the winner takes it all’ zal leiden tot veel discussies in het publieke debat die al een tijd privé aan de gang waren en die al langer op grote schaal moesten worden gevoerd. Regelgeving gaat volgen. Nieuwe problemen met nepnieuws en deep fake zijn in aantocht. Dit alles vereist intelligentie en het vermogen om informatie op individueel niveau te beoordelen zoals nooit tevoren, vergelijkbaar met de informatie die wordt verstrekt door de traditionele media, waarbij bepaalde belangen van mensen worden vertegenwoordigd. Het verschil is dat informatie die via big tech en sociale media wordt verstrekt, in sommige opzichten zelfs meer kan worden misleid of vervalst dan de informatie die via traditionele media wordt verstrekt.

Het domein van big tech en data is in ontwikkeling. De huidige kennis vanuit journalistiek, communicatie en regelgeving geeft niet alle antwoorden op wat er komen gaat. Zoals altijd zal het afhangen van de mensen die invloed hebben in dit domein en van de mate van integriteit. Zal humaniteit op de eerste plaats komen? Hoe zal die menselijkheid eruit gaan zien? In die zin heeft de verbanning van Trump op Twitter een fantastisch neveneffect op mensen, omdat het hen openstelt voor andere digitale mogelijkheden en keuzes.

Dat gezegd hebbende, troost ik me met het besef dat sociale media van vandaag, morgen volledig achterhaald kunnen zijn. Dat landschap verandert voortdurend, vooral nu virtual en augmented reality gemeengoed worden. In theorie kan ik me een scenario voorstellen waarin individuen en organisaties ooit alleen een eigen content platform gaan gebruiken, waardoor alle sociale media verdwijnen. Wie weet wat ons de komende tijd te wachten staat? Het is duidelijk dat de regering Biden de zwaarste taak in de hele geschiedenis van Amerika te wachten staat. Ik moedig de rise, verbinding en genezing van iedereen vanaf Nederland aan.

Foto: Hannah Snijders

http://dinaperlabooks.comPlaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *