De VOR lijkt op het lijf geschreven te zijn voor de Internal Auditor

09 januari 2024

De verklaring omtrent risicobeheersing, de zogenaamde VOR, gaat er nu echt komen De partijen van de Corporate Governance code zijn het eens geworden over het opnemen van een VOR in de code. Dot betekent onder andere dat beursgenoteerde vennootschappen over het boekjaar beginnend op of na 1 januari 2025 een VOR (nieuwe stijl) zullen moeten gaan opnemen in het bestuursverslag. Hierin legt het bestuur verantwoording af over de opzet en werking én de beoordeling van de effectiviteit van de risicobeheersing, met andere woorden over de interne risico beheers en controlesystemen.

Bij het Instituut van Internal Auditors, afgekort IIA, is men blij met de opname van deze VOR nieuwe stijl in de code. Dat geldt des te meer vanwege de nuancering die wordt aangebracht in de mate van zekerheid die de systemen ten aanzien van de verschillende risico’s kunnen geven, aldus IIA. De nieuwe VOR benadrukt het belang van de interne audit functie (IAF) voor de goede governance van de organisatie. Zoals de code stelt (principe 1.3) heeft de IAF als taak de opzet en de werking van de interne risico beheers- en controle systemen te beoordelen. Zij verschaft het bestuur daarmee belangrijke input voor de VOR en ondersteunt de audit commissie in haar toezicht op de effectiviteit van de interne systemen.

In de nieuwe VOR nieuwe stijl wordt de rol van de IAF des te belangrijker. Naast de verklaring over de financiële verslaggevingsrisico’s, die al in de code was opgenomen, dient nu ook aandacht te worden besteed aan de duurzaamheidsverslaggeving en aan de beheersing van operationele en compliance risico’s. Deze risico’s vormen traditioneel al een belangrijk object van Internal Audits.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *