Cosmo Schuurmans

Cosmo Schuurmans

Partner bij EBBEN Partners

Het belang van een Internal Audit

17 februari 2023

Een Internal Audit is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering voor elke organisatie. Het is een onafhankelijke, objectieve beoordeling van de interne controle- en beheersingssystemen van een organisatie. Waarom is een Internal Audit zo belangrijk voor een organisatie?  Ten eerste, een Internal Audit helpt bij het verkrijgen van inzicht in de effectiviteit van de interne controle- en beheersingssystemen van een organisatie. Een Internal Auditor zal deze systemen grondig onderzoeken en evalueren, waardoor de organisatie inzicht krijgt in welke gebieden het wel en niet goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de naleving van wet- en regelgeving, de efficiëntie van de processen of de effectiviteit van de interne controles.

Ten tweede, een Internal Audit helpt bij het identificeren van risico’s. Een Internal Auditor zal tijdens het auditproces op zoek gaan naar risico’s die de organisatie bedreigen, zoals fraude, corruptie, of operationele risico’s. Hierdoor kan de organisatie maatregelen nemen om deze risico’s te verminderen of te elimineren.

Ten derde, een Internal Audit helpt bij het verbeteren van de efficiëntie en effectiviteit van de interne controle- en beheersingssystemen. Een Internal Auditor zal tijdens het auditproces verbeterpunten identificeren. Hierdoor kan de organisatie maatregelen nemen om deze verbeterpunten aan te pakken, waardoor de efficiëntie en effectiviteit van de interne controle- en beheersingssystemen verbeteren.

Ten vierde, een Internal Audit helpt bij het verkrijgen van vertrouwen van stakeholders. Een Internal Audit geeft de stakeholders een onafhankelijke beoordeling van de interne controle- en beheersingssystemen van de organisatie, waardoor ze meer vertrouwen hebben in de cijfers en de verklaringen die door het management worden gepresenteerd.

Tot slot, een Internal Audit helpt bij het verkrijgen van inzicht in de prestaties van de organisatie. Door de interne controle- en beheersingssystemen te analyseren, kan een Internal Auditor inzicht geven in de prestaties van de organisatie. Hierdoor kan de organisatie zien waar ze staan en welke stappen er genomen moeten worden om de prestaties te verbeteren.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *