VIVAT Verzekeringen per saldo verkocht voor 1 euro

27 juli 2015

De verkoop van VIVAT Verzekeringen aan de Chinese verzekeraar Anbang is definitief. De Chinese toezichthouder op de verzekeringssector heeft ingestemd met de aankoop van VIVAT. De Nederlandsche Bank (DNB) had begin juli al toestemming gegeven voor de overname. Gerard van Olphen (CEO van SNS REAAL) en Jan Nooitgedagt (voorzitter Raad van Commissarissen van SNS REAAL) leggen hun huidige functie neer. 
Zij zullen per direct in dienst treden als CEO, respectievelijk de voorzitter van de Raad van Commissarissen van VIVAT. Wim Henk Steenpoorte, die binnen het bestuur van SNS REAAL verantwoordelijk was voor het verzekeringsbedrijf, verlaat per 31 juli SNS REAAL als lid van de Raad van Bestuur.
De verkoopprijs voor de aandelen VIVAT en belastingvorderingen is op 85 miljoen euro vastgesteld. Daarbij is afgesproken dat SNS REAAL de belastingvordering op VIVAT over de jaren 2013 en 2014 aan Anbang overdraagt; deze vordering van SNS REAAL op VIVAT bedraagt naar beste conservatieve schatting circa 85 miljoen euro. Netto, na verrekening van de belastingvorderingen, is de verkoopprijs daarmee circa 1 euro.
De nieuwe eigenaar van VIVAT zal de betaling van 85 miljoen euro voor de belastingvordering binnen 30 dagen voldoen. Daarnaast zal Anbang binnen drie maanden een kapitaalinjectie in VIVAT doen van 1,35 miljard euro. Dit komt ten goede aan de verzekeringsgroep VIVAT met ruim zes miljoen polishouders en 4.000 werknemers.
De Nederlandse Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem: “Met deze verkoop is een speler van aanzienlijke omvang in de Nederlandse verzekeringssector een goede toekomst geboden”.
De verkoop maakt de terugbetaling mogelijk van de interne leningen van SNS Bank en SNS REAAL die aan de verzekeringsgroep VIVAT zijn verstrekt ter waarde van 552 miljoen euro plus rente. De lening van SNS Bank aan de verzekeringsgroep REAAL moet voor het einde van het jaar zijn afgelost, de leningen van SNS REAAL aan de verzekeringsgroep VIVAT moeten binnen een half jaar worden afgelost. Dit geld komt indirect de Staat als aandeelhouder van SNS REAAL en haar dochter SNS Bank ten goede.
Nu de verkoop van VIVAT definitief is geworden zal de band tussen de holding SNS REAAL en SNS Bank binnenkort worden verbroken. De holding zal daarna, nadat deze aan haar verplichtingen heeft voldaan, worden ontmanteld.
Naam REAAL N.V. gewijzigd in VIVAT N.V.
De samenstelling van de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur gewijzigd. Ook wijzigt de samenstelling van de directies van SRLEV N.V. en Reaal Schadeverzekeringen N.V. De statutaire naam van REAAL N.V. is gewijzigd in VIVAT N.V.
Benoemingen Raad van Commissarissen en Raad van Bestuur VIVAT N.V.
Jan Nooitgedagt (Nederlandse nationaliteit) blijft voorzitter van de Raad van Commissarissen van VIVAT N.V. Nooitgedagt is per heden teruggetreden als voorzitter van de Raad van Commissarissen van SNS REAAL N.V. en SNS Bank N.V. De Raad van Commissarissen bestaat naast Nooitgedagt per vandaag uit de volgende personen:
• Miriam van Dongen (Nederlandse nationaliteit)
• Pierre Lefèvre (Belgische nationaliteit)
• Ming He (Amerikaanse nationaliteit)
• Kevin C.K. Shum (Britse nationaliteit)
Deze vijf commissarissen vormen vanaf heden tevens de Raad van Commissarissen van SRLEV N.V., Reaal Schadeverzekeringen N.V. en Proteq Levensverzekeringen N.V.
Gerard van Olphen (Nederlandse nationaliteit) is met ingang van heden benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van VIVAT N.V. Van Olphen is per heden teruggetreden als voorzitter en lid van de Raad van Bestuur van SNS REAAL N.V. De Raad van Bestuur van VIVAT N.V. bestaat naast Van Olphen per vandaag uit de volgende personen:
• Albert Bakker, Chief Operation Officer (Nederlandse nationaliteit)
• Xiao Wei Wu, Chief Transformation Officer (Chinese nationaliteit)
• Tang Lan, Chief Finance and Risk Officer (Britse nationaliteit)
• Feng Zhang, Chief of Staff (Chinese nationaliteit)
De Raad van Bestuur van VIVAT N.V. zal zich onder meer bezig houden met het begeleiden van de strategische veranderingen bij VIVAT en haar merken, en het verbeteren en bewaken van de financiële performance en het risicoprofiel van VIVAT op geconsolideerd niveau. Daarnaast zal de Raad van Bestuur ondersteuning geven aan de Nederlandse en Europese strategie van Anbang.
Directies SRLEV N.V. en Reaal Schadeverzekeringen N.V.
De Nederlandse verzekeringsactiviteiten van waaruit de klanten via de merken van VIVAT Verzekeringen worden bediend, zullen onder voorzitterschap van Gerard van Olphen worden aangestuurd door:
• Seada van den Herik, directievoorzitter Zwitserleven
• Jacob de Wit, directievoorzitter ACTIAM
• Arjen Schouten, Chief Financial Officer
• Willem Horstmann, Chief Risk Officer
• Albert Bakker, Chief Operation Officer
Gerard van Olphen en Albert Bakker zijn benoemd als statutaire bestuurders van de vennootschappen SRLEV N.V. (de risicodrager voor Leven & Pensioen) en Reaal Schadeverzekeringen N.V. (de risicodrager voor Schade). De overige vier personen maakten reeds deel uit van deze statutaire directies. Zij zijn inmiddels teruggetreden als statutaire bestuurders van de holding. Wim Henk Steenpoorte neemt per heden afscheid van VIVAT. Hiermee wordt een belangrijke en bijzondere fase voor de verzekeraar afgesloten. Een fase waarin de splitsing van SNS REAAL en de verkoop van VIVAT centraal stonden.
Gerard van Olphen: “Een bijzonder woord van dank is op zijn plaats richting Wim Henk Steenpoorte. Onder zijn leiding heeft het directieteam de verzekeraar op een zorgvuldige wijze als zelfstandig bedrijf neergezet en klaargemaakt voor de verkoop. Daarbij stonden de belangen van de klanten van de merken van VIVAT en de medewerkers altijd voorop.”
De directies van Proteq Levensverzekeringen N.V. en ACTIAM N.V., alsmede Zwitserleven PPI N.V., blijven ongewijzigd.
De statuten van REAAL N.V. zijn gewijzigd, waarbij de statutaire naam van de vennootschap is gewijzigd in VIVAT N.V. VIVAT Verzekeringen, onder welke naam de holding sinds vorig jaar actief is, blijft gehandhaafd als handelsnaam van VIVAT N.V. voor de Nederlandse activiteiten. De merken onder VIVAT Verzekeringen blijven ongewijzigd: Zwitserleven, Zelf, Route Mobiel, Reaal, Proteq, Proteq Dier & Zorg en ACTIAM.
De Chinese verzekeraar Anbang is dus haar strategie van ‘kralen rijgen’ aan het doorzetten, waarbij het al eerder DeltaLloyd in België in handen kreeg.
 
 
 



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *