Risk in Focus 2024 rapport vanuit Internal Auditing beschikbaar

20 september 2023
Kennisbank

Gisteren is het Risk in Focus 2024 rapport openbaar gemaakt door maar liefst 16 Instituten van Internal Auditors. Grootschalige complexe risico’s zetten organisaties onder druk, waarbij de huidige economische onzekerheid een voortzetting lijkt van de crisistoestand die startte met de pandemie. Organisaties worden geconfronteerd met de toegenomen klimaat gerelateerde druk, grote geopolitieke onzekerheden en cyberrisico’s. Veel organisaties hebben uitdagingen in het aantrekken en behouden van talent en de vaardigheden die nodig zijn om met deze onzekerheden om te gaan. Het rapport is onderverdeeld is vijf zogenaamde ‘hot topics’ en u kunt het rapport  gratis downloaden via onze website. Vooruit durven kijken en veerkracht zijn momenteel de kritieke succes factoren.

Wat zijn dan die vijf ‘hot topics’ uit het rapport?
1. Macro-economische en geopolitieke onzekerheid: focus op strategische verandering.
2. Cyber- en databeveiliging: versterken van het digitale zenuwstelsel.
3. Human capital, diversiteit, talentmanagement en -behoud: aanpassen van de cultuur.
4. Klimaatverandering, biodiversiteit en ecologische duurzaamheid: omarmen in de missie.
5. Supply chain: versterken van kritieke partnerschappen.

In het rapport komen de visies van meer dan 800 hoofden internal audit, voorzitters van auditcommissies en materiedeskundigen aan de orde. Met deze inzichten beoogt IIA organisaties handvatten aan te bieden voor het evalueren van hun risico’s en gedegen informatie te verschaffen, die nuttig is bij het opstellen van de auditplannen voor 2024.

Wat zijn nu de belangrijkste bevindingen uit Risk in Focus 2024?

• Cyber- en databeveiliging behoudt de nummer één positie als grootste risico. Maar liefst 84% vindt dit een top 5-risico voor hun organisatie. Dit is dan ook het risico waar internal auditors de meeste tijd aan besteden. Eerder werd dit risico verder vergroot door de pandemie, nu door de snelle ontwikkelingen in Artificial Intelligence (AI).
• Human capital, diversiteit en talent management blijft in belang stijgen; Ruim de helft, 58% van de respondenten ziet dit als top 5-risico, tegen 50% respectievelijk 44% in voorgaande jaren.
• Macro-economische en geopolitieke onzekerheden komen op de derde plaats; eenderde ziet dit zelfs als belangrijkste risico voor de organisatie. Onder invloed van de hoge(re) inflatie en rentetarieven heeft dit invloed op een groot aantal financiële en operationele gebieden.
• Klimaatverandering wordt gezien als grootste stijger in de komende jaren en zal in 2027 het derde belangrijkste risico zijn. Nieuwe rapportage-eisen moeten worden geïmplementeerd. Duurzaamheid is niet alleen een kwestie van regelgeving, maar ook van strategische heroriëntatie, zo wordt aangegeven.

Achtste achtereenvolgende jaar

Voor het achtste achtereenvolgende jaar is Risk in Focus een samenwerking tussen 16 verschillende Europese Instituten van Internal Auditors, waaronder IIA Nederland en IIA Belgium. Het onderzoek is uitgevoerd middels een survey, met 799 respondenten, alsmede vijf round tables en 11 diepte-interviews. In totaal deden 57 Chief Audit Executives (CAE’s), voorzitters van auditcommissies en materiedeskundigen uit een groot aantal landen hieraan mee.

Het rapport geef inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen en risicogebieden waar organisaties volgend jaar mee te maken (kunnen) krijgen. Het helpt besturen, commissarissen en internal auditors om risico’s te evalueren die ze misschien (nog) niet hebben overwogen, of om deze risico’s vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Risk in Focus geeft internal auditors gerichte handvatten om hun jaarplan op te stellen en de specifieke risico’s in de eigen organisatie te evalueren.

Over het IIA en Internal Audit

De wereldwijde IIA-organisatie heeft nu meer dan 230.000 leden. De missie van het IIA is om het beroep en vak internal audit te ontwikkelen en te promoten. Op deze manier ondersteunt het IIA internal auditors, management en andere belanghebbenden bij een succesvolle invulling van de internal auditfunctie. De hoofdtaken van het IIA bestaan uit het profileren van het vak, kwaliteitsbewaking, belangenbehartiging en het delen van kennis.

Internal audit is een belangrijke schakel in de governance van de organisatie en staat ook als zodanig in de Nederlandse Corporate Governance Code. De internal auditor beoordeelt in welke mate zijn / haar organisatie erin slaagt om het bedrijfsproces en de daarmee samenhangende risico’s te beheersen. Dit gebeurt in de volle breedte van systemen, productie, techniek, marketing en human resources van de organisatie. De internal auditor zal in de regel naar aanleiding van zijn / haar bevindingen aanbevelingen geven over het terugdringen van risico’s. Een goed functionerende internal auditfunctie helpt het management om een organisatie met een goed stelsel van normen te beheersen.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *