Over NIS2, de nieuwe EU-richtlijn voor cyberbeveiliging

27 februari 2024
Kennisbank

Het in Groningen gevestigde softwarebedrijf Perium heeft per 1 januari 2024 NIS2 toegevoegd aan haar platform voor risicomanagement. De NIS2 is de nieuwe EU richtlijn inzake cyberbeveiliging. Het schrijft strengere maatregelen voor om het algemene niveau van cyberbeveiliging in de EU te verhogen. De NIS2 is een herziene Europese richtlijn gericht op het versterken van cybersecurity binnen de EU en is van toepassing op veel bedrijven, met strengere beveiligingsnormen en meldingsvereisten voor cyberincidenten. Het bevordert samenwerking en informatie-uitwisseling tussen lidstaten en introduceert strengere toezicht- en handhavingsmaatregelen. Het doel is om de cyberweerbaarheid in de EU te verbeteren tegen de groeiende dreiging van cyberaanvallen, essentieel in de huidige digitale economie.

Eind 2024 zal de nieuwe richtlijn van kracht worden in Nederland en is van toepassing voor alle organisaties die tot de vitale sector behoren. Dit zijn organisaties die een cruciale rol spelen in onze samenleving, dus het belang van de NIS2 is erg groot.

Waarom deze nieuwe Europese standaard?

Het aantal cyberincidenten neemt hand over hand toe. De kans op een cyberaanval  ligt ronde de twintig procent.  Daarnaast is de gemiddelde schade per incident van 184.000 euro  naar 300.000 euro. In Nederland bedraagt de totale jaarlijkse schade als gevolg van cyberincidenten zo’n 10 miljard euro. Tegelijkertijd worden steeds hogere eisen gesteld aan het continu verbeteren en het aantoonbaar voldoen aan allerlei compliance vereisten. Kortom, hoge administratieve lasten en druk op organisaties om risico’s efficiënt en effectief te managen.

Perium is een intuïtief, meertalig, flexibel en transparant platform voor risicomanagement waarmee organisaties kunnen voldoen aan alle voor hun relevante standaarden op het gebied van onder andere security, privacy maar ook duurzaamheid, milieu, energiemanagement, ARBO, etc… Perium geeft u een real-time inzicht in uw risicobeheersing waardoor het management beter in staat is monitoren en te sturen. De twee initiatiefnemers achter Perium zijn Jasper de Vries en Arjan Kremer.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *