Over empatisch gesproken…..

19 april 2020
Kennisbank

Michel Klompmaker

De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra ( sommigen noemen hem wel gekscherend de blokkeerfries*) en in het kielzog daarvan de Nederlandse premier Mark Rutte hebben zich in Zuid-Europa niet populair gemaakt de afgelopen weken. Zij hebben zich niet zo empatisch uitgelaten over de zuidelijke landen, terwijl ze wel in hetzelfde eurobootje zitten. De excuses van het duo richting het zuiden konden nauwelijks serieus genomen worden, want qua houding en insteek is er niets veranderd onder het mom van de verdediging van de Nederlandse belangen. Daar kunnen de nodige vraagtekens bij gezet worden, of vindt u het normaal dat als een staat geld moet lenen op de kapitaalmarkt daar geen rente voor hoeft te betalen, maar geld toe krijgt?

Blijkbaar wil het hierboven genoemde duo niet inzien dat Nederland zich als gevolg van de politiek van de Europese Centrale Bank in een uitzonderlijke positie bevindt die tijdelijk is en hoogst uitzonderlijk. Nog nooit eerder is het voorgekomen dat staten geld toegeschoven krijgen als ze zich op de kapitaalmarkt melden voor een lening, maar blijkbaar claimen de Nederlandse politici en met hen een groot deel van hun achterban alsof dat hun eigen verdienste is geweest. We willen vooral niet vervelend zijn ten opzichte van het duo Hoekstra – Rutte, zeker in deze tijd niet waar ze zich als “crisismanagers” moeten manifesteren, maar toch, maar toch…. Even wat geheugens opfrissen dan? Hoe lang is het geleden dat de zorgsector in Den Haag aan de bel trok en aandacht vroeg voor de bijna onhoudbare situatie in de zorg en vervolgens met een kluitje in het riet werd gestuurd? Idem dito met de onderwijssector. Vandaag de dag zijn beide groepen de favoriete helden van het politieke duo. Waren dat enige tijd geleden niet de Shells en de Unilevers die vooral geen dividendbelasting moesten betalen, volgens de haarvaten van de premier, het politieke slangenmens dat zich opeens profileert als een staatsman met een portret van Thorbecke op de achtergrond? Bravo, goede public relations. Maar een echte staatsman kijkt iets verder dan Den Haag, en zou anno 2020 moeten begrijpen dat de redding voor een klein landje als Nederland Europa is. Des te verwerpelijker is de houding van het duo, wetende dat Nederland haar welvaart van de laatste 25 jaar te danken heeft aan de EU, en dan nu zo afgeven op Brussel en de zuidelijke landen!

Ondertussen maken slimme bedrijven, die het eigenlijk niet nodig hebben, gebruik, ja soms zelfs misbruik, van de aangekondigde regelingen om het bedrijfsleven te ondersteunen. Maar die bedrijfjes die het echt nodig hebben, komen van een koude kermis thuis, niet de multinationals als Booking.com, waar erg veel om te doen is de laatste dagen. Dan maar even een concreet voorbeeld. Het ministerie van Financiën van Hoekstra meldt dat het gezien de gevolgen van de coronacrisis mogelijk is om uitstel aan te vragen van de betaling van onder andere omzetbelasting. Hoe gaat dat dan in de praktijk…

Hierbij de tekst van de brief dd 24 maart 2020 naar de Belastingdienst in Heerlen:

“Hierbij verzoek ik u uitstel te willen verlenen voor het betalen van de BTW voor het eerste kwartaal 2020. Uw bericht zie ik graag tegemoet. Met vriendelijke groet“
Brief met naam rechtsgeldig ondertekend en bij redactie bekend.

Brief van Belastingdienst dd 9 april 2020:

Betreft: Verzoek uitstel

Geachte heer/mevrouw,

In uw brief van 24 maart 2020 verzoekt u om uitstel van betaling voor de aangiften loonheffing en / of omzetbelasting i.v.m. de uitbraak van het Coronavirus.
Een verzoek van uitstel van betaling op aangiften kan door mij niet worden ingewilligd. Het verlenen van uitstel voor een afdracht op aangifte is niet mogelijk.
Er is geen bepaling die mij toestaat aan een dergelijk verzoek tegemoet te komen.
Als de naheffingsaanslag is opgelegd kunt u opnieuw een verzoek doen voor dit bijzondere uitstel. Dit zal dan in behandeling worden genomen.

Hoogachtend,
Belastingdienst de ontvanger, namens deze

De brief van de Belastingdienst is voorzien van een paraaf, zonder naam.  De brief is onpersoonlijk, terwijl het verzoek duidelijk ondertekend is door de verantwoordelijke directeur, en dei heeft een naam en heet geen geachte heer/mevrouw!  In de brief van 24 maart wordt bovendien alleen maar gesproken over een verzoek tot uitstel van betaling van omzetbelasting. De inhoud van de brief staat lijnrecht tegenover de aangekondigde maatregel van eigen ministerie. Betaald van belastinggeld!

Over empatisch gesproken, als Nederlandse politici hun eigen ministeries zo bot laten optreden ten opzichte van hun eigen burgers en bedrijven, tja, dan beginnen we de boosheid van de zuidelijke Europese landen toch meer en meer te begrijpen.

  • Voor de Belgische lezers even een woordje uitleg over het woordje ‘blokkeerfries’ dat de Nederlandse taal is binnengeslopen en zelfs de winnaar van het Woord van het Jaar-verkiezing van Van Dale was. Volgens dezelfde Van Dale is een ‘blokkeerfries’ elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.


Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *