De grootste risico’s waren, zijn en zullen voorlopig nog wel blijven: de politieke risico’s

28 maart 2020
Kennisbank

Michel Klompmaker

Het is zaterdagavond, weekend en vorige week maakte ik me druk over het toiletpapier, alsof dat opeens in goud zou zijn veranderd. We zijn nu een week verder in deze bizarre tijd en politici hebben zich de afgelopen week erg op de voorgrond geplaatst. Bijna elk jaar verschijnen er weer mooie lijstjes van gerenommeerde consultancy firma’s met onderzoeken naar de grootste risico’s voor het komende jaar. Cyberrisico’s, risico’s rond wet- en regelgeving komen steevast voor in die lijstjes. Heb me altijd al een beetje verbaasd over het feit dat er nauwelijks over politieke risico’s gesproken wordt, ja wel over landenrisico’s, maar toch, maar toch… Als één ding duidelijk is geworden rond de coronacrisis, dan is het wel de macht van de staat en het hele apparaat dat in het kielzog daarvan in actie gezet kan worden met alle dwangmiddelen, met andere woorden de macht van de politici. Maar tot hoe ver kan en mag men gaan met het rondstrooien van andermans geld? Politici beroepen zich erop dat ze te allen tijde de publieke zaak dienen. Maar is dat wel zo? Denkt u nu echt dat de Amerikaanse president de publieke zaak dient door zomaar met een pennenstreek te beslissen, na goedkeuring van Congres, over een extra budget van 2.000 miljard dollar? En denkt u nu echt dat de Chinese communistische partij opeens vanuit innerlijke goedheid hulpgoederen de wereld instuurt? 

Ondertussen lopen de cijfers qua dodelijke slachtoffers sterk op. Italië staat nog steeds aan kop met meer dan 10.000  personen die zijn overleden, gevolgd door Spanje met weer een recorddag qua aantal doden van 832 en dat land staat inmiddels op 5.690 dodelijke slachtoffers. In Nederland staat de officiële teller vandaag op 639 dodelijke slachtoffers, al meer dan drie keer zoveel als de slachtoffers van de MH17 vlucht met de Nederlandse nationaliteit. Op dit moment zijn er volgens de Amerikaanse John Hopkins University wereldwijd meer dan 28.000 personen overleden. Stelt u dat zich dat aantal even voor;  een provinciestadje helemaal weggevaagd met al haar inwoners. En dan het bericht van de Britse professor Stephen Powis, die bij de dagelijkse Covid-19 persconferentie van Downing Street zei dat hij heel tevreden zou zijn als we het aantal doden onder de 20.000 kunnen houden in de UK. Dan hebben we het erg goed gedaan, voegde hij eraan toe. Hoe bizar!

Ondertussen dient er zich in de USA een catastrofe aan in de grotere steden aan de Oostkust, met name dan in New York. Naar verluidt “wonen” daar zo’n 60.000 daklozen. Kunt u zich voorstellen welke risico’s die mensen lopen? Nu we het toch over huisvesting hebben, hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Hadden we vroeger niet een Minister van Volkshuisvesting? Waar is dat aparte Ministerie gebleven? Wat is er overgebleven van de Woningwet uit 1901? Waarom zijn er de laatste tien jaren nauwelijks sociale woningen bijgekomen?

Ondertussen maken buitenlandse totalitaire regimes misbruik van de situatie in Europa. Maar ja, alle landelijke politieke leiders hebben zo hun eigen nationale agenda, dus die laten feitelijk hun eigen Europa in de kou staan. Denk aan de corona tijdbom onder de vluchtelingen op het Griekse Lesbos. Nota bene China, de veroorzaker van al deze ellende, komt nu als een soort reddende engel heel selectief naar Servië en Italië met hulpgoederen en mensen. U denkt toch niet dat de Chinezen dit zomaar doen, of wel soms? Houdt de officiële partijlijn aldaar maar in de gaten en dan weet u dat 2049 een belangrijk jaar wordt voor de Chinezen. In dat jaar, 100 jaar na het aantreden van kameraad Mao, zal de hele wereld onderworpen moeten zijn aan de wil van China.

In het kielzog daarvan staan Rusland en Cuba te trappelen om ook hun  graantje mee te kunnen pikken. Lekker met nationale vlaggetjes wapperen in het buitenland en ondertussen in het eigen land, in ieder geval buiten de hoofdstad, staat de gezondheidzorg op een bedenkelijk peil. Ondertussen vergeten we hier dat wij vanuit Europa zonder Europese vlaggetjes de Chinezen als eerste materiaal en kennis ter beschikking gesteld hebben, toen het coronavirus net uitgebroken was.

Dan als laatste nog even het volgende berichtje: De verkoop van vuurwapens aan Amerikaanse burgers is de laatste dagen spectaculair gestegen.

Tja, politici…Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *