Als toiletpapier tijdelijk het nieuwe goud geworden is, dan is er echt iets aan de hand…

15 maart 2020

Michel Klompmaker

Met grote verbazing de afgelopen dagen de beelden bekeken in de media en ook met een glimlach de verschillende filmpjes over lege schappen in de supermarkten en met name die rond de enorme vraag naar toiletpapier gadegeslagen. Kunnen gedragsdeskundigen eens uitleggen wat de bijzondere aantrekkingskracht is van toiletpapier en wat daar achter zit? Is hier sprake van massale hysterie? Laat ik zelf dan maar even de link leggen naar de politiek in dit tijdperk van social media. Konden vroeger politici nog bij voorbaat rekenen op enig gezag en eerbied, tegenwoordig straft het mobieltje elke onhandigheid en / of stommiteit keihard af, al dan niet met een venijnig commentaar. Denk maar even aan het hilarische moment dat een intelligent persoon als de Nederlandse minister-president een persconferentie geeft en daarin verkondigt dat we vanaf nu geen handen meer gaan schudden, en dan direct daarna zelf grof in de fout gaat! Politici moeten hun gezonde verstand gebruiken en minder willen “scoren” al dan niet met het oog op komende verkiezingen. Tja, en waarom zouden we alles wat vanuit China onze kant op komt niet eens kunnen gaan heroverwegen? 

De strijd tegen het coronavirus is een ernstige zaak. Dit soort virussen heeft geen paspoort en kent geen grenzen, daarom is het triest dat nationale politici hun beleid niet afstemmen met de directe buurlanden, met als gevolg dat de Belgen dit weekend naar het zuiden van Nederland afreisden omdat daar de cafés, winkels en restaurants wel open waren. Maar ja, nationale agenda’s bepalen nog steeds bij veel politici de uitganspunten. Niet verwonderlijk dat burgers dit gedrag dan gaan overnemen en de gevolgen zien we in de supermarkten, wel solidair met iedereen, maar eerst even ikke, ikke eerst…

Juist nu moeten politici meer hun Europese gezicht laten zien en niet zoals de Nederlandse premier in het openbaar zeggen dat hij in de eerste plaats Hagenees is, dan Nederlander en dan komt het er met moeite uit dat hij ook een beetje Europeaan is, met direct daarbij een sneer naar wat er allemaal niet goed gaat in Brussel. Jammer, maar ja, wel beschouwd komt deze historisch foute uitspraak niet onverwachts. Verder aan de rechterkant van het politiek spectrum wordt hij namelijk hard aangevallen door anti-Europeanen, ja zelfs lieden, die voor een Nexit zijn. Die brullen de laatste tijd iets minder hard, maar desalniettemin… Helaas is er ruim tweehonderd jaar geleden een andere historische fout gemaakt. We hadden toen al een interne markt met één code civil, één code pénal, één uniform belastingsysteem, één Europees leger en een mooie Europese hoofdstad, Parijs en bovendien een mooie echte Europese taal… Het mocht niet zo zijn, jammer voor de echte francofielen.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *